Startsida / Inlägg

WiMP möter: Kapten Röd

av Wimp-redaktionen

 

Kapten Röd har fått hela Sverige att gunga till sköna reggaerytmer under 2011. Nu är han flerfaldigt nominerad till årets P3 Guld. WiMP-redaktionen ringde upp den jordnära Kaptenen och pratade om cred, musikskapande och ansvar.

Hej Björn! Du är nominerad till årets P3 Guld i kategorierna Årets artist och Guldmicken – Grattis! Hur känns det?
Det känns väldigt roligt, men overkligt. Det är konstigt att vara nominerad i samma kategori som Timbuktu. Han har varit en stor inspiration för mig sedan dag ett. Det känns verkligen ärofyllt, säger Björn ödmjukt på sin göteborgska.

Om du får gissa själv – varför tror du att du är nominerad?
Jag försöker att inte ta in sådana tankar i min musiks skapandekärna. Men jag tror att reggae är en musikstil som många människor uppskattar. Jag sjunger texter på svenska som folk förstår, och som betyder någonting. Mycket av musiken som spelas idag saknar samhällskritik, men det har alltid funnits inom punk och reggae.

Svensk reggae har verkligen fått ett kommersiellt genombrott under 2011, med din musik i spetsen. Varför tror du svenskarna plötsligt gillar reggae?
Så är det inte alls! säger Björn övertygat. Det är bara media som vinklar det på det sättet. Reggae har alltid varit en stor underjordisk scen med stor publik i Sverige. Genren har bara inte varit tillräckligt creddig för att uppmärksammas av musiktidningarna. Men nu har reggaen blivit så stor att media inte kan ignorera den längre.

Tror du att uppmärksamheten kring genren kommer påverka musiken på något sätt?
Nej, det tror jag inte. Reggae är en frispråkig tradition, och det kommer den fortsätta att vara. Däremot är det klart att uppmärksamhet ofta har en baksida.

Var det så du menade när du sa att ”du inte vill ta in nomineringarna i din musiks skapandekärna”?
Ja, precis. Med uppmärksamhet kommer alltid ett ansvar och då kan du inte skriva vad som helst längre.

Efter ditt debutalbum 2007 valde du att ägna några år åt att producera och skriva låtar åt andra. Vad gillar du mest – att själv vara artist eller att skriva åt andra?
Om jag måste välja vill jag vara i bakgrunden. Min första kärlek inom musiken var att producera åt andra. Det var mer en slump att började sjunga själv. Som producent och låtskrivare är jag definitivt våghalsigare än som artist.

Varför är du våghalsigare när du inte framför musiken själv?
För att det är naket att stå på scen. Jag har ingen band, utan det är bara jag. Även fast det är ”Kapten Röd” som uppträder så är det jag, Björn, som står där och sjunger mina texter från hjärtat. Det är också jag personligen som får ta smällen om någon kritiserar mig. Det är en stor glädje att stå för något själv, men det är samtidigt mycket hårdare än att vara i bakgrunden.

Dina texter är väldigt politiska. Vad är viktigast – musiken eller politiken?
Båda är viktiga, men musiken kommer först. Musiken är utgångspunkten. Jag sätter mig aldrig för att skriva ”en politisk låt”. Men en låt måste ju ha en text, och det jag kan tänka mig att skriva om är mina hjärtefrågor, förklarar Björn.

Det tar lång tid för mig att skriva låtar. Jag tvivlar både en och hundra gånger innan en låt är färdig. Om jag inte skriver om något jag brinner för helhjärtat så tröttnar jag.

Tror du man kan förändra samhället med hjälp av musik?
Ja, det tror jag verkligen. Jag får brev från människor som skriver att de har förändrats av min musik. Så jag har förstått att jag påverkar människor. Där kommer vi lite tillbaka till ansvaret som vi pratade om. Samtidigt som det är fantastiskt kul är det ett stort ansvar. Musik påverkar människor, oavsett om det var avsikten eller inte. Ibland vill man kanske bara skriva en låt för skojs skull.

På tal om skoj – Vad ser du mest fram emot med P3 Guld-galan i januari?
Definitivt att spela på galan. Jag är inte inställd på att vinna. Och jag är glad att vanliga människor kommer dit, så det inte bara blir branschfolk, säger Björn i sann gräsrotsanda.

Tack för pratstunden Björn, och all lycka på P3 Guld i januari. WiMP-redaktionen tror nog att du ligger i ”riskzonen” för att kamma hem ett pris eller två.

Maja Sönnerbo, WiMP-redaktionen

I väntan på Kapten Röds framträdande på P3 Guldgalan rekommenderas Kaptenens senaste platta ’Fläcken som aldrig går bort’. Politiskt medveten feelgood-musik.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB