Startsida / Inlägg

Legends: Intresset för ABBA fortfarande stort

av Nora Lindkvist
Legends_promo_abba

ABBA är Sveriges största musikexport genom tiderna och trots att bandet splittrades för precis 30 år sedan verkar intresset för supergruppen aldrig sina. Den 7 maj öppnar det omtalade ”Abba – The Museum” i Stockholm, och redan nu är förhandsförsäljningen av biljetterna till öppningsveckorna i full rullning.

– Trycket på biljetter ökar för varje dag och det börjar bli svårt att få tag i biljetter till öppningsveckan. Men ännu finns några lediga tider, säger Mattias Hansson, VD för ABBA-museet.

Museet är till stora delar tänkt att vara av det ”interaktiva” slaget, och besökaren ska få känslan av att kunna stiga in i ABBA:s värld och uppleva hur det var att vara en del av bandet. Det går också rykten om att medlemmarna själva kommer dyka upp i samband med öppningen.

– Några av medlemmarna kommer att vara där, men inte alla, säger Mattias Hansson.

Förra året stod det också klart att bandets samlingsskiva ”Gold – Greatest Hits” från 1992 placerat sig på en tredjeplats över tidernas mest sålda album i England. Bara Queens ”Greatest Hits” och Beatles ”Sgt Pepper´s Lonely Heart´s Club Band” hade sålt mer.

Tidigare i år gjorde också ABBA-medlemmen Agnetha Fältskog comeback som soloartist, vilket fick en enorm genomslagskraft i medierna. I nuläget ligger Fältskogs singel ”When you really loved someone” på 45:e plats på svenska Itunes försäljningslista.

ABBA slog igenom 1973 då de kammade hem vinsten i Eurovision Song Contest med låten ”Waterloo”. Efter detta löste succéerna av varandra, med miljontals sålda singlar och album samt turnéer världen över. Det var efter att de två gifta paren – Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus samt Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson, skilt sig inom loppet av två år (1979-1981) som bandets musikaliska samarbete avtog, och ABBA till slut splittrades 1983.

1999 hade musikalen Mamma Mia, baserad på ABBA:s låtar, urpremiär på Prince Edward Theatre i London. Musikalen har sedan dess uppförts på teatrar världen över och även kommit att bli film.

Totalt har ABBA sålt cirka 400 miljoner skivor.

Här har vi samlat några av de bästa låtarna från ABBA:s låtskatt:

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB