Startsida / Inlägg

Legends: Folkmusikens gudfader

av Karin Moberg
bobdylan640

I dag är det dags för min personliga favoritartist alla kategorier – Bob Dylan!

Under vintern 1961 drog Bob Dylan från Minnesota till New York för att träffa sin mentor Woody Guthrie. Resan blev starten på en väldigt speciell historia som hittills varat i över sex årtionden. Bob Dylans sångkarriär är helt enkelt i en klass för sig – han är en oslagbar poet och en makalös sångare (ingen sjunger som Bob) medan han personifierar mycket av den amerikanska (och europeiska) musikutvecklingen under efterkrigstiden.

Dylan kom till Greenwich Villages folkscen som en liten pojkspoling, men utvecklats snabbt från följeslagare till ledare. Han tillhörde den etablerade proteströrelsen och skapade sitt eget, unika universum. I mitten av 60-talet tänjde han på de flesta gränserna för acceptabelt beteende inom folkgenren: övergången från akustiskt till elektriskt är vida känd, han utmanade formatet med sex minuter långa ”Like A Rolling Stone” och han skrev texter och melodier som ingen annan.

För exakt 50 år sedan, den 12 april 1963, hade Bob Dylan sin första stora solokonsert i New Yorks Town Hall. För två dollar kunde du se Bob spela 24 låtar.

Bob Dylan har alltid gått sin egen väg och han har genom åren visat en förmåga att överraska, komma tillbaka, utvecklas och förnya sig. Lyssna bara på några av hans senaste album – de är nämligen bland hans bästa. Bob Dylan har hållit vad han lovade 1961: han blev Woody Guthrie mest trogne lärjunge, en konstant kringflackande konstnär som aldrig vilar.

De här 70 låtarna hyllar en viktig 70-åring med några av hans – och populärmusikens – bästa ögonblick. Grattis, Bob!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja De Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB