Startsida / Inlägg

Legends: Jimi Hendrix

av Nora Lindkvist
Legends_promo_jimihendrix

Han kan ses som en av tidernas mest inflytelserika rockmusiker, och har kommit att inspireraa flera generationer av musiker. Jimi Hendrix hade en kometkarriär utan dess like, men som dock fick ett abrupt slut då stjärnan gick bort vid 27 års ålder.

James Marshall Hendrix (ursprungligen Johnny Allen Hendrix) föddes den 27 november 1942 i Seattle, Washington. Efter en uppväxt kantad av familjetragedier, började intresset för musiken växa under de tidiga tonåren. Det var i 15-års åldern som Jimi fick sin första egna elgitarr – en begagnad Supro Ozark, och denna kom att bli hans ständige följeslagare.

Efter att spelat i olika bandkonstellationer upptäcktes Hendrix 1966 av agenten Chas Chandler, som tog med honom till Storbritannien. Där tilldelades han två kompmusiker och tillsammans kom de att utgöra bandet ”The Jimi Hendrix Experience”.

Gruppen slog igenom på allvar 1967 med låtar som ”Purple Haze” och ”Hey Joe” samt med det efterföljande albumet ”Are You Experienced?”. Gruppen jobbade hårt och inom två år hade de släppt två album till: ”Axis: Bold As Love” och ”Electric Ladyland”. Framgångarna visste inga gränser, och i bakgrunden av Hendrix stod en hel uppsjö av skivbolag, bokare och agenter som ville tjäna pengar på honom. Hendrix själv var totalt ointresserad av att göra affärer och ägnade i stället en stor del av sin tid åt att ta droger och omge sig av unga, kvinnliga beundrare.

1969 upplöstes The Experience och plötsligt stod Hendrix utan kompband. Det var nu som det riktigt tunga drogmissbruket började förstöra för den unge Hendrix, och den 18 september 1970 hittades Hendrix död i sitt rum på Samarkand Hotel i London.

Det finns många myter kring Jimi Hendrix död. Förutom att ingå i den omtalade ”Club 27” (med kända artister som gått bort vid 27 års ålder) finns det delade meningar om dödsorsaken, där vissa menar att det var ett planerat självmord medan andra hävdar att det var en olyckshändelse eller kanske till och med ett mord.

Säkert är i alla fall att Jimi Hendrix var en av 1900-talets största rockmusiker, och att hans minne levt kvar långt efter hans död.

Här hittar du några av de bästa låtarna från Jimi Hendrix låtskatt!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja De Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB