Startsida / Inlägg

Legends: Marley banade väg för reggaen

av Nora Lindkvist

oie_15155841Mk0sFJTQ
Bob Marley har en närmast ikonisk status inom reggean. Med hits som ”No Woman No Cry” och ”Buffalo Soldier” lade Marley tillsammans med bandet The Wailers, grunden för den nya genren. Den här veckan firar gruppens klassiska album ”Catch A Fire” 40 år.

Trots stora framgångar hade Marley och bandet The Wailers till en början svårt att nå ut med deras nya och banbrytande rocksteady-sound. Efter att den amerikanska soulstjärnan Johnny Nash upptäckt Marley och hans grupp The Wailers under ett besök på Jamaica i mitten av 60-talet, var tanken att få gruppen att slå igenom på den amerikanska r´n´b-marknaden. Detta visade sig dock till en början mycket svårt, då publiken och dåtidens diskjockeys aldrig tidigare hört någon liknande musik.

Det stora genombrottet kom egentligen först i mitten av 70-talet med Johnny Nashs och Eric Claptons tolkningar av Marleys låtar ”Stir It Up” och ”I Shot The Sheriff” som båda blev stora hits. Med albumen ”Catch A Fire”, ”Burnin´” och ”Natty Dread” säkerställde Marley sedan sin internationella karriär.

Dock fick Marley under mitten av 70-talet fly från hemlandet Jamaica till Storbritannien efter att han och frun Rita Marley utsatts för ett mordförsök till följd av de politiska motsättningar som präglade landet under decenniet. Många var helt enkelt för rädda att Marley skulle lyckas påverka folkets åsikter med sin starka samhällskritiska röst.

Trots sin tidiga död – Bob Marley dog 1981, endast 36 år gammal till följd av en elakartad hjärncancer – har artisten kommit att vara tonsättande för reggean och de efterkommande decenniernas artister inom genren.

I Sverige har reggae under de senaste åren kommit att få allt mer uppmärksamhet. Med artister som Kapten Röd, Aki, Svenska Akademin, General Knas, Jeepstarr och Syster Sol har genren växt till sig rejält.

Trots detta har många musikjournalister och branschmänniskor länge varit kritiska mot genren och dess utövare. Reggean har inte ansetts fin nog, vilket Kapten Röd fick känna på efter att han kammat hem priserna för årets artist och Guldmicken på P3 Guld-galan 2012.

”…Det är en relativt liten scen artistmässigt, men den mängden folk som kommer på spelningar har aldrig varit överens med hur mycket reggaen hörs och syns i media. Men vi visste att publiken var stor. Det roliga är att jag under det här året har träffat på musiker som säger att de i och med min framgång själva fått hopp att lyckas trots att de representerar en samhällskritisk musikgenre som annars anses vara okommersiell, eller till och med känns ovälkommen, i vissa sammanhang…”

Citatet kommer från en intervju som Ametist Azordegan gjorde med Kapten Röd för Gaffa förra året.

Reggaen fortsätter att beröra, så väl motståndare som anhängare. Och intresset för Bob Marley och hans rastafari-religion ser inte ut heller ut att sina. Förra året kom den brittiska dokumentären ”Marley” som målar en bild av artistens liv ut på DVD, och samtidigt fortsätter stjärnan sälja skivor som aldrig förr. Bob Marley är en riktig legend, som på många sätt lever än.

Här hittar du några av Bob Marleys bästa låtar!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB