Startsida / Inlägg

Legends: Miles Davis

av Nora Lindkvist
miles_topp

Miles Davis är inte bara en av jazzens mest inflytelserika musiker någonsin – han kan också ses som en av de mest innovativa och nyskapande för sin tid. Att följa Davis karriär är att ta en resa genom jazzens utveckling från 1940-talet till början av 90-talet – genom bebop, cool jazz, via modaljazz och över till fusion.

Född 1926, lämnade Miles sedan sin hemstad St Louis 1944 för att studera musik vid Juilliard i New York. Efter att ha fått chansen att börja spela med jazzlegenden Charlie Parker blev Miles snabbt en del av stadens pulserande jazzscen, och 1948 startade den unge trumpetaren upp sin egen grupp – Miles Davis Nontas. Gruppen kan ses som banbrytande då de bröt med den klassiska bebopen och introducerade ”cool jazz”. Snart tog musikerlivet över och Miles hoppade av sina pågående studier för att i stället satsa på sin karriär.

Under hela 50-talet hade Miles Davis stora framgångar, bland annat med hyllade albumet ”Kind Of Blue” (1959), och i samarbetet med storbandsledaren Gil Evans. Succéerna fortsatte in i 60-talet med Davis nya kvintett (med bland annat Herbie Hancock vid pianot), som också blev kända som ett av jazzvärldens bästa liveband, och då främst inom improvisation. På 70-talet fortsatte Davis utvecklas och gick över till ett nytt sound som gick mer mot fusion och funk.

I mitten av 70-talet försvann Miles Davis från offentlighetens ljus då han isolerade sig hemma och började med ett allt mer destruktivt leverne. Under 80-talet slutade Davis med drogerna och återvände då till musiken och gjorde flera uppmärksammade konserter.

Miles Davis dog 1991, 65 år gammal. 2006 valdes Miles Davis in i Rock and Roll Hall of Fame.

Här hittar du några guldkorn från Miles Davis samlade låtskatt!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja De Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB