Startsida / Inlägg

The xx: ”Turnélivet är svårt att vänja sig vid”

av Nora Lindkvist
thexx

Det som började som ett litet indieprojekt är i dag ett världens mest framgångsrika band. Just nu befinner de sig ute på världsturné med sitt andra album ”Coexist”. WiMP har träffat Jamie Smith från The xx.

Ni spelar ju ganska lågmäld och intim musik. Finns det något som är svårt med att spela den typen av musik inför stora publiker?

– Vi har jobbat mycket med våra liveset så att de ska passa för stora spelningar med mycket folk. Det finns lugna, intima delar av giggen men också delar som är mer utflippade. Folk brukar dansa och sjunga med, och vi blir ofta överraskade av de reaktioner vi får från publiken.

Innan ni släppte ”Coexist” berättade Romy och Oliver (de andra medlemmarna i bandet) i en intervju att de kände större press på sig själva inför albumsläppet av ”Coexist” än vad de känt innan. Känner ni fortfarande av den pressen?

– I samma ögonblick som vi började jobba på ”Coexist” släppte vi nog den pressen. Under arbetet fokuserade vi bara på vårt sound och på musiken, och då försvann det där. Men det är säkert något vi kommer få jobba på inför nästa platta också – att inte tappa fokus på musiken.

Finns det någon chans att ett tredje album kommer släppas inom de närmsta tre åren?

– Numera försöker vi vara lite mer kreativa under turnéer, och vi skriver nya låtar men jag är inte säker på hur lång tid det kommer ta innan vi har ett helt album. Vi är inte ett band som gillar att stressa fram något. Vi behöver lite tid på oss.

Du jobbar ju även med andra artister, med remixer och som producent – tror du att det hjälper dig i arbetet med The xx?

– Allt jag gör utanför bandet hjälper mig och jag lär mig många nya saker, både tekniskt och musikaliskt. Och jag utvecklas genom att träffa andra artister. Självklart kan det ibland bli lite stressigt, och i sådana situationer prioriterar jag alltid The xx.

Vad är det svåraste med att vara ute på turné, förutom att ni säkert saknar era familjer och vänner?

– Ja, det är alltid det svåraste. Men för oss var det också svårt att lära sig att trivas med turnélivet. Det är svårt att veta hur man ska lyckas ha kul samtidigt som man också vill göra något produktivt av tiden. Det tog några år innan vi lärde oss vad som funkar för oss. Men nuförtiden måste jag säga att vi verkligen tycker om att vara ute på turné. 

Och vad är det bästa med turnélivet?

– Det är så klart när vi kan göra människor lyckliga med vår musik. Det är magiskt. Och att vi får chansen att spela inför alla dessa människor nästan varje kväll.

Kommer du ihåg någon spelning där du själv känt så inför en artist?

– Ja, när jag var 12 eller 13 såg jag en konsert med Beastie Boys i London. Det var helt fantastiskt, jag kommer fortfarande ihåg känslan jag hade den kvällen.

Av Katarzyna Rogalska/WiMP

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB