Startsida / Inlägg

”Play the fucking album!”

av Karin Moberg
tomodell630

Efter att ha lyssnat in oss lite på Tom Odells nya platta kände vi att det var dags att ringa upp britten och prata lite. Här är resultatet:

Hej Tom, hur är läget?
– Jo men det är bra, hade en releasefest för skivan i går och har tagit lite sovmorgon, men det är bra! Jag är så exalterad över att albumet äntligen är ute. Det har byggts upp så länge och nu är det äntligen på riktigt.

Jag tycker nästan att skivan låter lite som en tidig Elton John-platta – Madman Across The Water. Vad har du för inspiration?
– Jag älskar den skivan, den är briljant! Jag är så tacksam att du hörde det. Elton John inspirerade mig att skriva låtar när jag började spela piano som liten. Sedan började jag lyssna på Bob Dylan som inspirerade mig att skriva texter. Sedan fastnade jag för Arcade Fire som inspirerade mig att ha ett band. Jag tror att jag plockar upp lite grann från alla jag lyssnar på.

Du vann BRITs Critics’ Choice Award i år, hur mycket press har det satt på nya skivan?
– Jag hade redan skrivit alla låtar till skivan när jag fick priset, så det var ju tur. Jag har aldrig varit en slav under press – största pressen på mig just nu är att få till en riktigt bra liveshow, jag bryr mig inte så mycket om att sälja skivor.

Du utelämnar verkligen dig själv i många av dina… eller, de flesta av dina låtar faktiskt. Har du någonsin fått skit för det?
– Det är lite riskfyllt att vara så personlig. Men eftersom det är så personligt så betyder det också så mycket mer, folk tror mer på låtarna.

Behåller du någonting för dig själv? Har du fortfarande några hemligheter?
– Självklart! Det finns massor att gömma sig bakom när man skriver låtar. Och jag gömmer mig bakom mitt piano varje kväll! De sakerna som jag faktiskt skriver om kommer från ett uppriktigt ställe och är väldigt genuina, men det finns saker som jag faktiskt håller för mig själv.

Tänker du på någon speciell när du skriver dina låtar? Vem handlar de om?
– Jag skulle jättegärna berätta allt för dig om det, men det tänker jag inte. Det måste finnas en gräns någonstans.

Nu då, njuter du bara av nya skivan eller har du redan börjat jobba på nästa platta?
– Jag började skriva på album nummer två samma dag som jag avslutade skrivandet på den första. På mina livespelningar kör jag alltid nya låtar som inte är släppta än. Men skivbolaget blir rätt irriterade och tycker: ”Play the fucking album” liksom.

Så får vi se dig i Sverige snart?
– Jag spelar på Way Out West i sommar!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB