Startsida / Inlägg

WiMP listar: Bäst just nu 3 juli

av Nora Lindkvist
sirena
Sirena är med på veckans lista med singeln ”Love is not”

Sommaren är här, men vi fortsätter som vanligt att tipsa om de absolut bästa låtarna som cirkulerar ute i musikrymden. Den här veckan lyfter Kakan Moberg fram svenska debutanten Sirena och den nya singeln från Familjen, medan Nora Lindkvist har upptäckt det spanska electropopbandet Delorean samt lyssnat in sig på provokatören Kirin J Callinan.

Kakan Mobergs favoriter:

Familjen – Väger ett andetag

Bara titeln ”Väger ett andetag” gör att Familjens senaste singel platsar på den här listan. Men den har inte bara en fantastiskt fin titel, utan är också en riktig hit som lätt kan mäta sig med ”Det snurrar i min skalle” från 2007. Kolla gärna in videon också, som har gjorts med material från fiverr.com, en sajt där personer från hela världen säljer olika typer av tjänster för 5 dollar. Den här videon är helt gjord på filmade snuttar från sajten som sedan har klippts ihop.

Britta Persson – Grunge Girls

Här kommer nästa singel från Britta Perssons platta ”If I Was A Band My Name Would Be Forevers” – förmodligen en av de bästa låtarna från plattan. ”En gång en grunge tjej, alltid en grunge tjej” som Britta själv har sagt. Saken är den att jag aldrig har varit en sådan där grungetjej som hon sjunger om, men låten är lite sprudlande catchy ändå.

Sirena – Love Is Not

Åh vad stolta vi kan vara över årets svenska debutanter! Sirena har vi hört tidigare i år då det är hon som sjunger på ledmotivet till årets Summerburst-festival ”Tonight” av Galavant. Men nu släpper hon eget och det här är ljusår bättre i mina öron. En härligt mjuk electropopsingel om vilsenhet och galenskap. Här hittar vi lite lagom mycket av allt.

Le Youth – C O O L

Klart att vi måste slänga in lite slät nu-disko i den här listan! Det var ett tag sedan LA-baserade producenten Le Youth släppte något, men det här var värt att vänta på. Låten bjuder på funkiga och studsande syntar och rullande bas tillsammans med med vokalerna från Cassie Ventura poplåt “Me & U” från 2006. Det här är den perfekta låten för sommar, sol, drinkar och dagsdisko.

Indiana – Smoking Gun

Brittiska Indiana blandar 80-talssyntar med efterhängsna vokaler. Det här är riktigt mörk electropop som påminner lite om The xx (Crystalised). Det är skrämmande och förföljande och när Indiana sjunger ”I wanna hurt you just for fun” tror jag henne. Det är samtidigt väldigt, väldigt snyggt.

 

Nora Lindkvists favoriter: 

Delorean – Spirits

Det spanska electropopbandet Delorean har bland annat remixat The xx och Franz Ferdinand och turnerat tillsammans med svenska jj och Miike Snow. 2010 släpptes hyllade plattan ”Subiza” och nu är gruppen tillbaka med en ny singel. ”Spirits” är något av det snyggaste du kan lyssna på för tillfället. Ett självklart soundtrack till sommaren, och till allt som är vackert.

Kirin J Callinan – Victoria M

Australiensiska Kirin J Callinan har främst gjort sig känd som en riktigt provokatör – han blev bland annat lynchad av australiensiska medier efter en scenshow där han medvetet utlöste ett epileptiskt anfall hos en epileptiker (som i och för sig frivilligt hade gått med på detta). Kritiken till trots – det nysläppta debutalbumet ”Embracism” är riktigt intressant. Och vilken röst han har Callinan. Här hörs spår av Depeche Mode, Nick Cave och The Cure. Fast förpackat i en mer teatralisk och ”noisig” form då. Bäst är den grandiosa ”Victoria M”.

Franz Ferdinand – Right Action

I maj annonserade supergruppen Franz Ferdinand att deras fjärde studioalbum ”Right Thoughts, Right Words, Right Action” kommer att släppas i slutet av augusti. Albumtiteln återfinns också i nya singeln ”Right Action” – ett tre minuter långt bevis på att Franz Ferdinand verkligen är tillbaka.

Chelsea Wolfe – Fight Like Gods

I Youtube-trailern till Chelsea Wolfes fjärde studioalbum ”Pain is Beauty” går det att ana en ännu mörkare sida av den kaliforniska folksångerskan än den hon visade upp på den vackra ”Unknown Rooms: A collection of acoustic songs” från förra året. Det blir riktigt spännande att höra resultatet när plattan släpps i höst. Tills dess lyssnar jag mer än gärna på den drömska ”Fight Like Gods”.

Someone Still Loves You Boris Yeltsin – Nightwater Girlfriend

Gruppen med världens bästa bandnamn är tillbaka. Nya singeln ”Nightwater girlfriend” skapar ingen revolution men är ett mycket effektivt stycke indiepop att dansa, ha picknick eller dricka öl till.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB