Startsida / Inlägg

AlunaGeorge – från Sainsbury´s till topplistorna

av Nora Lindkvist
aluna_blog

Den brittiska popduon AlunaGeorge har knockat världen med sina dansanta electropopdängor. Efter succén med singlarna ”Attracting flies” och ”You know you like it” släpps nu Londonduons debutalbum ”Body Music”, som redan hyllats av kritiker och fans. WiMP:s Katarzyna Rogalska har pratat med Aluna Francis – den ena halvan av AlunaGeorge.

Hej Aluna! Ni har precis släppt ert debutalbum – ”Body Music”. Hur känns det?

– Det har varit på gång länge och just nu är vi verkligen bara glada. Vi har lämnat alla nojor bakom oss. Det finns inget som vi kan ändra på, och vi är verkligen nöjda med albumet som vi skapat, så vi hoppas bara att andra kommer att uppskatta det också. Plattan kommer att ge publiken en mer fulländad bild av oss som band.

Vad var det för ”nojor” ni hade?

– När vi släppte de första singlarna visste inte folk hur de skulle beskriva vår musik eller vad de kunde förvänta sig från oss. Efter varje singel kändes det som att publiken trodde att ”aha, det är den här musiken de spelar”, men vi har alltid velat göra låtar som skiljer sig från varandra. Varje låt har en egen stämning och ett eget sound. Det är samma sak med människor – när man lär känna en ny människa så vet man inte vad man kan förvänta sig, och i bland blir man överraskad. I slutändan vill vi bara att folk ska förstå oss.

Men ni har ju ändå fått mestadels positiv respons från publiken…

– Jo, men vi ser nog ändå på vår musik som ganska ”mystisk”. Vi försöker att göra melodier och texter som känns ärliga , men vissa kommer nog ändå mest uppfatta låtarna som en massa konstiga rymdljud som de inte förstår sig på.

När bestämde du dig för att satsa på en karriär som sångerska?

– Jag och min mamma satt på en parkeringsplats utanför Sainsbury´s. Jag skulle gå på en anställningsintervju och min mamma frågade mig ”Vill du verkligen jobba på Sainsbury´s?”. Jag svarade att jag inte ville, men samtidigt hade jag inte direkt visat någon större ambition att vilja jobba med musik heller. Men när hon frågade ”men vad vill du göra i stället då?” var det som att alla mina hemliga drömmar bara poppade fram och jag svarade ”jag vill bli en sångerska”. Min mamma blev helt paff men sa ändå ”ja, men då är det bara att göra det”. Jag var väldigt överraskad över hennes reaktion först. De flesta i min omgivning trodde inte ens att man kunde ha musik som ett riktigt jobb. De bara skrattade åt det. Min mamma var faktiskt den första personen som stöttade mig i det valet.

Och vad var det som lockade mest med musiken?

– Vid den tiden hade jag en pojkvän som producerade elektronisk musik, och jag fick följa hela processen med att göra musik på nära håll. I början fokuserar man mest på den musikaliska biten, med melodier och ljud. Sedan kommer man till texten då man börjar fundera över det språk man använder och vilka känslor man uttrycker. Det finns väldigt många bitar i att göra musik som använder upp ditt fokus. När man skriver en låt sitter man inte direkt och tänker ”åh, jag skulle vilja spela lite tennis i kväll” samtidigt. Det är det som lockar mig så mycket: att man kan vara så fokuserad på någonting att man glömmer bort tid och rum.

När bestämde du och George er för att starta upp projektet?

– Innan vi startade AlunaGeorge spelade jag i ett annat band. Jag hade börjat jobba med George några månader tidigare, men det var inte direkt uppskattat från bandets sida. De ställde ett ultimatum – jag fick välja mellan dem och George. Det var ett väldigt lätt beslut – jag kunde inte INTE jobba med George.

Vissa menar att du och George har en sådan stark kemi mellan er att musiken nästan känns sexuellt laddad. Ni har till och med själva kallat den för ”bedroom music”. Hur tänker du kring det?

– Jag har inte tänkt på det på det sättet. När vi gör musik handlar det bara om att båda ska gilla det vi gör, att vi båda får en bra känsla. Det där med ”bedroom music” är en term vi kom på eftersom delar av plattan är inspelad i Georges sovrum.

Vad är det galnaste som hänt dig under de senaste månaderna?

– Jag hoppade ur en bil på fel sida av vägen, och samtidigt passerade en tjej som började skrika ”Hey, vad tror du att håller på med?!”. I nästa ögonblick förändrades hon helt och började i stället skrika ”Åh, jag känner igen dig, du sjunger i det där bandet AlunaGeorge!”. Det var helt galet, jag har fortfarande inte vant mig vid att bli igenkänd på stan.

Aluna listar låtarna i sitt liv:

Den första låten du blev förälskad i: Radiohead – High & Dry
Din bästa liveupplevelse: Bon Iver – Perth
Låten du önskar att du själv skrivit: Etta James – A Sunday Kind of Love
En låt som påminner dig om din barndom: Michael Jackson – Bad
En låt som får dig att fälla en tår: Jeff Buckley – Last Goodbye

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB