Startsida / Inlägg

”Det var som att jag drog ur ploppen i badkaret och bara lät det forsa.”

av Karin Moberg

För ganska precis ett år sedan släppte Linnea Henriksson sitt debutalbum Till mina älskade och älskare, ett album som gjorde succé och hon röstades fram till årets artist i P3 Guld. Nu är hon aktuell med singeln Du söker bråk, jag kräver dans. Vi ringde upp Linnea för att få höra om hur hon hunnit skriva ett nytt album, samarbetet med Avicii och vem hon helst vill skriva musik med! Som en bonus har Linnea satt ihop en jullista som ni kan höra exklusivt i WiMP!

_MN04022Final

Det har gått ett år sedan du släppte ditt debutalbum. Hur har arbetet kring det här albumet sett ut?

– Egentligen var det inte meningen att jag skulle släppa ett album så snart. Jag har varit ute och spelat väldigt mycket och gjort konserter, vilket jag är glad över. Det möjliggjorde att jag också skrev mer musik än jag gjort tidigare. Det var som att jag drog ur ploppen i badkaret och bara lät det forsa och för första gången i mitt liv lät jag det bara få handla om musik. Så för ganska exakt ett år sedan tog jag tag i producenten som jag jobbat med tidigare, Björn Hallberg. Vi har så kul i studion och är väldigt tillåtande mot varandra så plötsligt hade vi ett nytt album.

Hur har du gått från debuten till andra plattan? Kommer fansen känna igen sig?

– Jag kan tänka mig att det finns mycket likheter. När man skriver egen musik så blir det att man utgår från sig själv. Historierna utgår från mig och på detta album vågar jag kanske komma ännu närmre med texterna. På ett andra album kan man säga mer både musikaliskt och textmässigt. Så de som lyssnar på mig kommer känna igen sig men förhoppningsvis även kunna se en utveckling och känna nya saker.

Din tolkning av Hope there’s someone är numera utgiven av Avicii – kan du inte berätta om det samarbetet?

– Det är egentligen jag och hans manager Ash som lärde känna varandra efter Idol och ganska tidigt pratade vi om den versionen. När Avicii skulle släppa sitt album så kändes det ganska naturligt att ta upp snacket om låten igen. För mig är det en rolig bonus, för jag trodde inte att det skulle bli något mer av den efter Idol. Den låten betyder mycket för mig!

2010 kom du 4:a i Idol. Hur har Idol påverkat dig och känner du att det var positivt eller negativt?

– Det var en bra skola och ett medvetet val att vara med och se vad det handlade om. Jag är glad över den erfarenheten och det möjliggjorde en fantastisk start på min artistkarriär som jag nu på egen hand måste ta vidare. Jag kan känna mig tacksam över den resa som jag och fansen gjorde tillsammans!

Vad lyssnar du själv på just nu? 

– Jag har gått tillbaka till mina högstadieplattor – Outkast, Missy Elliot och mycket annan poppig hip hop. Där har jag hamnat – bland gamla moves.

Inspireras din musik av det du lyssnar på?

– Ja men det tror jag. Jag har alltid varit väldigt förtjust i det lekfulla och det är mycket av den sortens musik jag lyssnar på. Jag brukar känna att det är som i Pettsson och Findus – med alla filurer. Jag gillar när sådana saker händer som man inte förväntar sig. Man kanske undrar om det verkligen behövs men sen inser man att det är det som gör det hela!

Om du fick göra ett samarbete med vem du ville – vem skulle det vara med och varför?

– Oj oj oj. Jag skulle gärna hänga med gubbarna i Rolling Stones för de gav mig mina första musikaliska kickar.  Låten Gimme Shelter anser jag är världens bästa låt och gästsångerskan Merry Clayton är en av mina hjältinnor – hennes sång där är så otroligt mäktig!

 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB