Startsida / Inlägg

WiMP möter Chlöe Howl

av Wimp-redaktionen

Det brittiska stjärnskottet Chlöe Howl besökte Norge i helgen och WiMP var så pass ivriga att vi så klart såg till att få prata lite med henne. Hon är på europaturné som förakt åt Ellie Goulding och på kvällen efter intervjun stod hon på scen inför 8000 personer i Oslo Spektrum.

Men innan den stora spelningen höll hon en lite intimare konsert på ett litet galleri för runt 50 utvalda fans, WiMP inräknat.

Hör Chlöe Howls nya singel i WiMP.

Efter konserten satte vi oss ned med Chlöe.

Hej Chlöe, vad tyckte du om konserten du just gjorde? Nöjd?

– Ja, absolut. Jag tyckte det gick bra. Men det var ju en konstig konsert, mest med tanke på den gigantiska alien-figuren som stod mitt i rummet.

Haha, ja det är sant. Han gjorde intryck på flera av oss. Jag snubblade till och med på hans svans.

(Här bör det nämnas att i det galleriet där konserten hölls fanns det flera märkliga, stora figurer placerade runt om i lokalen. Bland annat då en stor alien mitt i rummet. Red.anm.)

Hur ser din dag ut, blir det mycket press och så?

– Bara press och tjat faktiskt, så jag får inte direkt se så mycket av staden. Men vi är glada inför konserten i Spektrum i kväll där vi öppnar för Ellie Goulding. Det blir bra!

Ja det räknar jag med. Du har bara släppt tre singlar än så länge, men du signades med Columbia Records redan som 16-åring. Hur kom de i kontakt med dig så tidigt?

– Jag jobbade en del med en producent som bodde i närheten av mig på den tiden. Då vi hade fått ihop några låtar vi tyckte var bra och tog dem till en snubbe som driver ett lite indie-bolag. Han gillade också låtarna och fixade ett management till mig. Så gick allt plötsligt fort och vi fick kontrakt med Columbia Records.

Du er bare 18 år gammal. När började du ta musiken på allvar?

Jag började så smått att skriva egna låtar när jag var i tioårsålderna men det föll lite mer på plats när jag var 13. Jag ville egentligen bli författare när jag var liten. Jag gillade så klart att sjunga också men jag tänkte aldrig att jag kunde göra bägge sakerna samtidigt. Haha. Så när jag fyllt 13 gick det upp för mig: Hey, jag kan ju faktiskt skriva texterna till mina låtar!

Du skriver väldigt tidsenlig elektronisk popmusik, men vad lyssnade du på när du växte upp?

Vad ska jag svara här då, jag har lyssnat på så mycket konstigt. Mest popmusik med något alternativt över sig. Men det var allt möjligt – allt från The Cure till Destinys Child. Jag gillar kvinnor som gör något spännande inom popgenren, som Robyn till exempel. Och så lyssnade jag mycket på det mina föräldrar lyssnade på. Mamma gillade TLC och Blondie, men pappa lyssnade på The Cure, New Order, The Smiths, och inte minst, Michael Jackson.

Du var en av de nominerade till att bli BBC:s ”The Sound of 2014”. Vad tror du att det har gjort för din karriär?

– Vet inte hur mycket det har gjort men det blev ju en del uppmärksamhet efter att det tillkännagavs. Jag brukar själv använda den listan för att upptäcka nya artister, så jag hoppas att någon använder den för att upptäcka mig. Det var i alla fall en väldigt stor ära att bli nominerad!

Det är mycket hype runt dig och din musik. Hur påverkar det dig?

– Inte så mycket. Jag läser mycket av det och märker av det men jag försöker att inte låta det påverka mig så mycket. Jag kommer alltid att köra på min grej och göra saker på mitt eget sätt.

Och vad tycker du om att bli jämförd med artister som Lily Allen och Adele?

– Jag måste säga att jag gillade Adele-jämförelsen, även om jag inte riktigt kan se själv vad den kommer ifrån. Lily Allen-saken är bara lathet. Vi är inte ett dugg lika. Bara för att vi båda gör pop med brittiskaccent, så är det samma sak? Äh, nej.

Hur är det att synas i medierna redan som 18-åring? Har det förändrat dig på något sätt?

Man växer upp lite fortare än andra. När mina vänner nu är färdiga med skolan och ska prova på det riktiga livet, så är det något som jag redan har gjort i tre år. Det är lite speciellt. Man träffar också väldigt många manipulativa karaktärer, så man behöver lite guts för att komma igenom vardagen. Man blir tuffare.

Vad är din plan nu då? Hur ser 2014 ut för Chlöe Howl?

– Ah, det blir hektiskt och roligt. Turnéer nu och festivaler i sommar. Så kommer mitt album ut i juni, då. Woop, woop.

Woop, woop Chlöe! Det ser vi fram emot.

Lyssna på “No Strings” i WiMP.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB