Startsida / Inlägg

Nya talanger: Iampsyencefiction

av Karin Moberg
iampsyencefiction1200

Under min korta visit till by:larm-festivalen förra veckan hann jag ändå se några riktigt bra band. Ett som stod ut lite extra var definitivt norska Iampsyencefiction som fick den ärovärda uppgiften att öppna hela festivalen. Bandet har bara uppträtt ett fåtal gånger förut men känns ändå som en av de mest ”färdiga” grupper jag hört på länge. Med ett sound som för tankarna till bland annat Mark Kozelek, The National och Bon Iver är det här en av de mest spännande nya akterna just nu. Jag bestämde mig för att trotsa språkbarriärerna och ringde upp Aleksander Johansen, sångare och låtskrivare i Iampsyencefiction för att få veta lite mer om bandet.

Hej Aleksander! Berätta lite om Iampsyencefiction och hur bandet bildades?
– Jag startade bandet själv och gjorde först en egen EP hemma i mitt sovrum. Efter det ville jag gå vidare och jobba med fler musiker och mer professionellt och då växte projektet till att bli ett band.
Namnet Iampsyencefiction är inspirerat av Unkles debutplatta ”Psyence Fiction” från 1998, som varit en stor inspirationskälla för mig. Så här i efterhand vet jag inte om det var ett bra bandnamn då jag väldigt ofta får frågan hur det uttalas och stavas. Men att byta namn på projektet nu känns lite som att byta namn på sitt eget barn – det tar emot. Överlag är det här fortfarande ett väldigt färskt projekt där vi inte riktigt vet hur utvecklingen kommer se ut.

Intressant! Under ert gig på by:larm fick jag nämligen intrycket av att ni spelat ihop länge…
– Ja, det kanske verkar så, men under by:larm gjorde vi vårt fjärde, femte och sjätte uppträdande som band. Men jag har medvetet valt att vänta med att spela live. Med andra musikprojekt har jag gjort misstaget att gå ut och spela live även om bandet inte ”känts färdigt” och låtarna inte suttit på plats ordentligt. Här valde jag istället att skriva klart många låtar, sätta ihop ett bra band och sedan repa ihop bandet ordentligt innan vi började spelade live. Om man ser på den responsen vi fått så tror jag att det var en betydligt bättre strategi.

För ett tag sedan agerade ni förband till Volcano Choir – Justin Vernons sidoprojekt – när de besökte Oslo. Hur var det?
– Oslo var sista stoppet på deras Europaturné, vilket märktes då det var en väldigt skön och avslappnad stämning under hela kvällen. Det var som att ”alla var färdiga på jobbet”. De är oerhört trevliga människor, lugna och softa – precis som vi. Det känns som att vi kom väldigt bra överens och efteråt bytte vi email-adresser. Sedan dess har vi faktiskt haft lite mejlkontakt vilket så klart är jätteroligt. Sedan var det självklart en häftig upplevelse i sig att spela på ett fullsatt Sentrum Scene, som utan tvekan är Oslos bästa scen.

Er musik är väldigt emotionell och drömsk. Vad inspirerar dig och har du några särskilda influenser?
– Jag lyssnar väldigt mycket på annan musik och går ofta på konserter, men när det kommer till mitt eget låtskrivande skulle jag nog säga att jag främst inspireras av film, litteratur och händelser i mitt liv. Regissören Jim Jarmusch och författaren Albert Camus är några av mina största inspirationskällor, och även samtal mellan andra människor som man hör på stan, på bussen och så vidare. Jag tror att detta återspeglas i musiken, där texten och känslan står i fokus istället för starka melodier och catchiga refränger.

Vad händer framöver? Kommer ni till Sverige och spelar snart?
– Vi vill jättegärna spela mycket live, och då helst utanför Norges gränser. Bjuder någon från Sverige in oss så lovar jag att vi kommer! Sedan ska vi börja planera inspelningen av vårt kommande album, som vi hoppas bli klara med under året. Vi får se vad som händer, men jag hoppas och tror väldigt mycket på det här projektet och tycker att vi är på god väg att nå dit vi vill.

Iampsyencefiction består av Aleksander Johansen, Nils Martin Larsen, Eirik Kirkemyr, Simen Aasen och Eivind Almhjell. Bandet kommer från olika delar av Norge men bor och verkar i Oslo. I november 2013 släpptes bandets självbetitlade EP, som fått mycket varmt mottagande i Norge.

Nora Lindkvist

nora.lindkvist@wimpmusic.com

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB