Startsida / Inlägg

The Knife vinnare av WiMP HiFi-priset och Nordic Music Prize

av Karin Moberg
oie_3144056YNkQfIKo

I helgen gick Norges stolthet – by:larm-festivalen, av stapeln mitt i centrala Oslo. Enligt tradition sammanfaller också festivalen med tillkännagivandet av det prestigefyllda priset Nordic Music Prize, som de senaste två åren vunnits av svenska akter – Goran Kajfes (2012) och First Aid Kit (2013). Glädjande nog kammade Sverige hem priset i år igen, och vinnare blev inga mindre än den ikonförklarade electroduon The Knife för deras album Shaking The Habitual (2013).

Och det kom att bli en pristät helg för syskonen Dreijer. I samband med by:larm delades nämligen också, för första gången, WiMP:s nyinstiftade WiMP HiFi-pris ut för Sverige, Norge och Danmark. Här vann The Knife och Shaking The Habitual priset för årets svenska produktion.

Juryns motivering lyder:

”Vi erkänner, detta är inte lättlyssnad musik. Det är ett album som kräver din fulla uppmärksamhet med sina intensiva ljudlandskap och spöklika sång. Den informationsrika musiken skapar tillsammans med sången en perfekt helhet. En helhet som skulle kollapsat om den var konstruerad på något annat sätt. Albumet är ett perfekt test för både ditt ljudsystem och dina öron. Se till att använd dem ofta!”

Syftet med WiMP HiFi-priset är att uppmärksamma kärleken till och hantverket bakom bra ljud. Därför delas priset inte bara ut till artisterna själva, utan även till de som står bakom produktionen, så som ljudtekniker, produktionstekniker och låtskrivare.

Tre kriterier ligger till grund för priset: produktionen ska visa kärlek till god ljudkvalitet, musiken ska vara inspelad i Norden och arbetet med albumet ska flytta fram gränserna för vad musikproduktion kan vara.

De övriga vinnarna av årets WiMP HiFi-pris är danska Trentemøller med albumet Lost och den norska artisten Truls för albumet TRVLS.

Juryn består av: Pål Bråtelund (juryordförande, WiMP), Kristin Winsents (NRK), Francine Gorman (Nordic Playlists), Geir Nordby (Ljud & Bild) och Sveinung Rindal (WiMP).

WiMP HiFi är den enda streamingtjänsten med lossless-ljudkvalitet och fullständig musikkatalog. Tjänsten finns tillgänglig PC/Mac, iOS, Android, Sonos, Bluesound, Squeezebox och AirPlay. Läs mer om WiMP HiFi och testa på tjänsten gratis i 24 timmar här.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB