Startsida / Inlägg

VECKANS KLASSISKA ALBUM

av Felizia Uggla
ukjent (3)

I oktober i år kommer den danska kompositören Carl Nielsen 150-årsjubileum firas i New York med tre konserter, liveinspelningar och albumreleaser. Detta firande är väldigt speciellt och nu kan du höra albumet tillsammans med oss på WiMP Klassiskt.


Danmarks nationella tonsättare har under dessa år mött ett starkt intresse för New York, där tiotusentals amerikaner redan har välkomnat hans symfoniska musik i Lincoln Center Avery Fisher Hall. Orkestern utgörs av de legendariska New York-Filharmonikerna med sin chefdirigent Alan Gilbert och deras första album med Nielsens 2: a och 3: e symfonier. Detta fick ett dundrande mottagande från både publik och kritiker.

På detta album spelar de namnkunniga Filharmoniska, vilka har haft exempelvis Leonard Bernstein som sin chefdirigent, den första och fjärde symfonin. Bland annat har Alan Gilbert vid flera tillfällen uttryckt: ”Nielsens tid är här!” Och du kan inte annat än att hålla med..

När den danska pressen mottog Nielsens symfoni No. 1 år 1894 skrev en musikkritiker ”Hänsynslöst men oskyldigt – som ett barn som leker med dynamit”. Här hör du Nielsens fantastiska symfonier som erövrats av världens mest legendariska orkester.

Och kom ihåg att om du har några frågor eller synpunkter så tveka inte att kontakta mig – morten.ernst.lassen@wimpmusic.com

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB