Startsida / Inlägg

Veckans klassiska: Vilde Frang – Mozart

av Wimp-redaktionen

vilde1200-2
Veckans klassiska album i WiMP kommer från den unga norska violinisten Vilde Frang, som den här gången valt att tolka Mozarts musik. Med sitt eminenta spel är det här ett unikt album som också låter helt fantastiskt.

Efter framgångarna med sina tidigare album, som mestadels bjudit på en romantisk och senromantisk repertoar, har Vilde Frang nu valt att spela in Mozarts Violinkonserter nr. 1 och 5 samt Sinfonia Concertante.

Vilde Frang har tidigare också turnerat i Asien tillsammans med dirigenten Jonathan Cohen, där hon bland annat spelade just Mozarts Violinkonsert nr. 5. Då samarbetet mellan dem båda blev så pass lyckat, lockades Frang och Cohen att förlänga det, samt att också göra en inspelning.

Och Jonathan Cohens kammarorkester, Arcangelo, kom att bli den naturliga samarbetspartnern för projektet. På Sinfonia Concertante får Frang också sällskap av violinsten Maxim Rysanov.

Vilde Frang föddes i Norge 1986 men har redan etablerat sig som en av de ledande violinisterna i sin generation. Hon är en mycket eftertraktad solist, och är känd för sina fingertoppskänsliga tolkningar och naturliga känsla för stil. Allt sedan Frangs första uppträdande (vid 12 års ålder) med Mariss Jansons och Oslo Filharmonikerna har hennes karriär haft en organisk utveckling som också skett på hennes egna villkor. Hon har redan uppträtt på de stora konsertscenerna, tillsammans med några av världens främsta orkestrar och dirigenter.

Lyssna och njut av Mozart, Frang, Cohen, Rysanov och Arcangelo!

Har du några frågor eller kommentarer är du välkommen att kontakta mig på morten.ernst.lassen@wimpmusic.com.

FOTO: © Marco Borggreve / Warner Classics

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Joel Holmgren
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB