Startsida / Inlägg

Glad att jag inte blev fotbollsproffs

av Patrik Brenning

När jag var liten drömde jag om att bli fotbollsproffs. I dag är jag ärligt talat förbannat glad att jag inte lyckades.

I fredags ledde Wayne Rooney sitt engelska landslag till en prestigefylld 3-0-seger mot Skottland. Samtidigt skadade sig 31-åringen och tvingades avstå lördagens träning. Efter det kom beslutet att det inte heller skulle bli något spel i nästkommande landskamp mot Spanien.

Rooney var därmed skadad och oförmögen att träna med en hel vecka till nästa ligamatch med Manchester United när engelske förbundskaptenen Gareth Southgate gav spelarna en kväll ledigt.

31-åringen valde då att inte ge sig ut på någon partyrunda på stan utan att stanna på hotellet där han under kvällen blev stammis i baren. Enligt The Sun blev anfallaren kraftigt berusad och fångades också på bild när han poserade med entusiastiska gäster vid ett bröllop på samma hotell.

Det kan självklart diskuteras om en spelare ska vara berusad (och exakt hur mycket alkohol som är lämpligt) under en landslagssamling och förbundet ska mycket riktigt också se över reglerna – men efterspelet har inte ens handlat om det.

Det Rooney, och José Mourinho för den delen, beklagat är inte att Rooney valde att dricka ex antal drinkar. Det är att han tilläts göra det och att någon fotograferade det.

”Även om det var en ledig dag för hela laget så förstår han till fullo att bilderna är olämpliga för någon i hans position”, skrevs det i ett uttalande å Rooneys vägar enligt The Guardian.

”Mourinho har inga problem med att Rooney fick koppla av på sin lediga kväll. Han är uppretad över att den engelske lagkaptenen fick uppträda på detta sätt framför FA:s ögon och att det sedan blivit offentligt”, skriver samma tidning.

Mourinho är alltså arg för att FA lät Wayne Rooney dricka sig berusad på spelarhotellet. Wayne Rooney är 31 år gammal. Alla är samtidigt överens om att det var okej för Rooney att festa till på sin lediga kväll. Problemet är bara att det kom till allmänhetens kännedom.

Det känns så jävla tragiskt när klubbar, spelare och förbund är så rädda om sitt anseende att inte ens uppföranden de själva accepterar får nå fansens ögon. I deras drömvärld sitter spelarna inlåsta i en betongbunker mellan framträdandena för att förbli några slags helgon i allmänhetens ögon. Som Mourinho drömmer med några slags övervakare som vaktar deras minsta steg för att inte riskera den perfekta bilden av spelarna som förebilder.

De verkar helst av allt vilja omyndigförklara en hel profession och bli vårdnadshavare till sina fotbollsspelare.

Men vad kan vi egentligen lära oss av en förebild vars sämre sidor aldrig får synas? Vars misstag ska tystas ner och dementeras? Wayne Rooney är inte perfekt men det är just det som gör honom till en förebild. Det är det som gör att vi kan känna igen oss i honom. För att han är mänsklig, för att han gör misstag men för att han också gör mycket rätt.

Wayne Rooney borde inte ha blivit så berusad i en engelsk landslagströja. Men vi kan samtidigt peka på att 31-åringen lät signera den andra landslagströjan han hade i helgen, den han spelade i mot Skottland, och skicka till åttaårige Kasabian Newton-Smith som har en obotlig hjärntumör. Men det pratar ingen om.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB