Startsida / Inlägg

Tv-stjärnornas lyx under OS – lever bättre än idrottarna

av Patrik Brenning

När priset på sporträttigheter slagit i taket och internationella jättar gett sig in i den svenska branschen har vi också fått ett nytt fenomen i Sverige. Det kallas talents och har nått nya höjder i samband med Discoverys sändningar från Pyoengchang.

Talent är en person som figurerar framför kameran i samband med en tv-sändning och ska i tv-världen tydligt särskiljas från mindre betydande personer som de som filmar, tar upp ljud eller på annat sätt gör sändningarna möjliga.

Internationellt är fenomenet välbekant och ett av de tydligaste exemplen på så kallad A-talent (ja, alla talanger delas också upp efter hur mycket talang de faktiskt är) är Jeremy Clarkson – tills nyligen välkänd och hiskeligt överbetald (155 miljoner kronor 2014) tv-stjärna i Top Gear.

Enligt The Mirror ska Clarkson ha begärt att få såsmix, cigaretter och ett Monopol-spel influget med helikopter till ett hotell på Nya Zeeland under ett unspelningstillfälle. En annan gång ska tv-stjärnan ha krävt en ny Range Rover Sport för att ”kunna titta på”.

Riktigt till den nivån har våra svenska talents inte hittat ännu men låt oss konstatera att de är på väg.

För att frakta sin dyrbara last till Sydkorea chartrade Discovery ett eget plan. Uppdelat i flera sektioner placerades talents på förstaklass-platserna samtidigt som den vanliga personalen förlades till boskapet i bagaget. Desto kändare ansikte – ju längre fram i planet.

Här är planet återgivet på Patrick Ekwalls Instagram.

Ni fattar?

talent notalent

De talents som inte fick plats i business hamnade inte heller de bland de bakre platserna utan fördelades istället mellan olika reguljära flygningar där det fortfarande fanns lediga stolar i första klass att tillgå.

För att vi ska få lite perspektiv på det hela satt alltså OS potentiellt störste stjärna, Norges skidhopp Johannes Kläbo, med sovmask och dunade bakom undertecknad i Finnairs comfort-klass. 400 kronor extra kostade den uppgraderingen och gav förutom 9-13 centimeters extra benutrymme också en filt, nämnda mask, ett par hörlurar samt ett tandborstningskitt.

klasbos

Enligt vad Sportbladet hört av personer runt produktionen bor Discoverys team på plats också på olika platser utanför OS-området. De som ska jobba med studion i bergen bor i fina hotellrum bara tio minuters promenad från tv-centret. De som ålagts att jobba vid kusten har inkvarterats på St Johns hotell.

Här är en bild på det komplexet:

Skärmavbild 2018-02-07 kl. 05.34.35

Som en jämförelse delar Svenska Dagbladets utsände reporter en lägenhet med två för honom okända herrar från Ukraina.

Men tro inte att alla på Discovery bor på St Johns heller. Nej, nej nej. Ryktet här gör i alla fall gällande att Peter Forsberg inkvarterats på en ännu finare och hemlig inrättning dit även hela hockeystjärnans familj flugits för att ”Foppa” ska trivas.

foppa

(Obs: Genrebild!)

Vi kan konstatera att Forsberg är A-talent men var står då de andra i Discoverys hierarki? Det är inte mer än motiverat att vi, om inte annat för att skola den ännu inte helt inlästa svenska publiken på det här fenomenet, försöker oss på att redovisa hur uppdelningen eventuellt ser ut.

A-talent:
Peter Forsberg

B-talent:
Jonas Karlsson
Jessica Almenäs
Anja Pärson
Magdalena Forsberg
Maria Pietilä Holmner
Karin Frick
Patrick Ekwall

C-talent:
Hans Olsson
Therese Borssén
Roberto Vacchi
Per Elofsson
Anders Södergren
Camilla Enström
Carl-Johan Bergman
Niklas Jarelind
Isabel Bolternstern
Tommy Åström
Calle Johansson
Håkan Loob
Jonas Dahlqvist

D-talent:
Johan Anderberg
Christoffer Kviborg
Petter Barrling
Kim Martin Hasson
Daniel Rudslätt
Christoffer Ellert
Ramin Nouri
Patrik Åman
Niklas Hyland

Tv-stjärnorna har blivit just stjärnor och behandlas alltså som viktigare personer än idrottare de är här för att bevaka. De bor och reser i alla fall bättre.

Men vad händer om den här utvecklingen forsätter? Var landar svensk tv-bevakning då?

Jeremy Clarkson fick sparken från Top Gear efter att verbalt och fysiskt ha misshandlat programmets producent Oisin Tymon. Bakgrunden till överfallet var att Clarksson inte serverades någon varm mat efter en inspelningsdag i norra Yorkshire.

Nu vill undertecknad inte på något sätt antyda att det är den utvecklingen Discovery är på väg mot. Undertecknad vägrar också å det bestämdaste att dras in i någon småaktig spekulation om vem i Discoverys team som löper störst risk att tappa fotfästet på allvar och ge sportchefen Emir Osmanbegovic en verbal salva om Hollywood-stylisten som förbereder kanalens talents inför varje sändning är två minuter sen till en samling.

Men det måste ju vara någon av Peter Forsberg, Patrick Ekwall, Karin Frick eller Tommy Åström. Niklas Jarelind får betecknas som en bubblare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB