Startsida / Inlägg

Rätt att agera i tid, Karlstad

av Jonas Gustavsson

13 oktober skrev jag en hyllning till Karlstad och ställde frågan:
Är Karlstad på väg in bland de stora?
Då hade värmländskorna inlett säsongen med att klå Iksu, vara med i matcherna mot Täby och Pixbo, och såg ut att vilja bråka med de stora lagen.
Det där blev världens jinx.
För efter de där orden så har Karlstad torskat fem raka matcher.
Man åkte på en 0-9-smäll mot Kais Mora, och har sedan förlorat mot i tur och ordning Endre, Jönköping, Dalen och nu senast Rönnby.
Den senaste förlusten, där Karlstad hade en 4-3-ledning i sista perioden men tappade till en 5-4-förlust, blev droppen.
Henrik Flognman fick gå.
Assisterande coachen Peter Andersson tar över och Thomas Colling kommer in som ny assisterande tränare.
Vi är bara tio omgångar in i serien och det kan tyckas tidigt att ge någon kicken, dessutom bara två matcher från ett längre uppehåll, men jag tycker att ledningen – som tagit beslutet i samråd med spelartruppen, enligt klubbens hemsida – gör helt rätt.
Det är bättre att agera i tid, än att vänta för länge.
Säsongen rasar på fort.
Nu får de nya tränarna två täta matcher – fredag och söndag – på sig att göra lite ändringar, sedan väntar ett långt VM-uppehåll där man får chansen att starta om systemen, snacka igenom det som hänt och göra en omstart.
Karlstad kan så mycket bättre.
Man har det bästa laget man någonsin har haft, har en fantastisk talangbas och har fått hem stjärnan Adina Augustsson – och tongångarna var otroligt positiva när jag snackade med just Augustsson tidigare i höstas, innan dippen.
Efter det har något uppenbarligen hänt.
En sak är tydlig:
Adina Augustsson och Jessika Eriksson har svalnat.
De startade säsongen magnifikt – men har fastnat någonstans på vägen.
Augustsson gjorde åtta poäng på de fem första matcherna – men har bara gjort två på de fem senaste.
Eriksson gjorde 15 poäng på de fem första matcherna – men har bara gjort två poäng på de fem senaste.
De ledande spelarna måste producera och dra med sig resten av laget.
Att få igång stjärnduon blir främsta prioritet för de nya tränarna.
Karlstad har enorm potential.
Nu gäller det bara att kräma ur den också.
Karlstad har nu Linköping hemma och Sirius borta – två matcher som man absolut ska vinna med det laget man har.
Är Karlstad på väg in bland de stora?
Ja, på sikt är man det, om man får bygga vidare på det här laget.
Nu handlar dock allt om något annat – att bryta en negativ trend.

***

Dags att tippa fredagens matcher:

Iksu – Sirius 1: Efter den knackiga starten så har maskinen Iksu verkligen börjat mullra igång och det sprutas in mål för tillfället. Mästarinnorna har gjort makalösa 49 (!) mål på de fem senaste matcherna, alltså nästan tio mål i snitt per fajt. Sirius, som svarade för en formidabel vändning mot Linköping i sista perioden senast, har inget att hämta här.

Pixbo – Warberg 1: Pixbo fortsätter att leverera resultat, staplar segrar på rad och har även gjort en hel del mål på slutet (25 mål på tre matcher). Alicia Fylke är ju i fin form, inte minst. Warberg bör inte ha speciellt mycket att hämta här även om man målmässigt var ganska nära Täby senast. Känns som en given etta.

Täby – Dalen 1: Nej, det är inte Iksu som gjort flest mål i serien så här långt utan det är Täby. Lagets spetsfemma är i superform med Moa Tschöp i främsta ledet, frågan är om backen (eller vad vi nu ska stämpla henne som…) någonsin har varit bättre? Det känns inte så. Dalen, som är betydligt mer blygsamma i offensiven, lär få en ganska jobbig match, känns det som.

Kais Mora – Rönnby 1: Kais Mora åkte på säsongens andra förlust senast när man föll på övertid borta mot Endre, men det var en oerhört svår match mot ett bra lag, och lär knappast antyda något embryo till en formdipp – utan visst blir det seger mot Rönnby. Gästerna har blandat och gett resultatmässigt hela säsongen – men framförallt så har lagets producerande spelare haft svårt att leverera på slutet.

Telge – Endre 2: Nykomlingen Telge har det jobbigt just nu. Laget föll i nyckelmatchen mot Malmö senast och åkte därmed på sjunde raka förlusten. Jumbon har sex poäng upp till nedflyttningsstrecket. Endre har varit starka hela hösten, slog Kais Mora efter övertid senast och ska så klart spela in en ny trea här. Gör Sara Steen mål för sjätte matchen i följd?

Malmö – Jönköping 2: Malmö lyckades med minsta möjliga marginal krångla sig till slutspel i ifjol, men hade en djup svacka under våren – och nu är man nere i källaren igen. Laget hade sex raka förluster innan man lyckades vinna jumbofinalen mot Telge med 3-2 senast… men man övertygade inte. Jönköping har varit en positiv överraskning under hösten – och kan mycket väl ta en ny trea här.

Karlstad – Linköping 1: Torsken mot Rönnby, den femte i rad, fick Karlstad att agera och kicka tränaren Henrik Flognman. Återstår att se vad det får för effekt – men helt klart är att Karlstad underpresterat senaste tiden. Någon gång ska det dock vända – och det kan bli här. Linköping tappade en 3-0-ledning till förlust mot Sirius senast och är nog lite tilltufsade.

***

På återhörande ikväll.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB