Folkrättsbrott ska inte kallas bostäder
I Israel fortsätter Benjamin Netanyahu sin valrörelse. Det gäller att till varje pris piska upp en känsla av nationell enighet kring premiärministern, och alla medel är tillåtna.
Dammet efter krevaderna i Gaza har knappt lagt sig förrän Netanyahu spelar ut nästa kort, beslagtagna palestinska skattepengar och tusentals nya bosättningar på den ockuperade Västbanken. Större delen ska dessutom byggas på det mycket känsliga område som kallas E1. När de är färdiga ringar de israeliska bosättningarna helt och hållet av östra Jerusalem.
Det skulle definitivt stänga dörren för den fred alla vet måste bygga på en tvåstatslösning.
Netanyahu säger naturligtvis inte att det handlar om valarbete. I stället beskrivs byggplanerna som en reaktion på att den palestinska myndigheten sökt – och fått – högre status i FN.
”Vi hade inget val”, säger till exempel miljöministern Gilad Erdan.
Bara för tydlighetens skull; ett FN-beslut som en stor majoritet av världens länder ställt sig bakom lämnar alltså inte den israeliska regeringen något annat val än att ge klartecken för nya brott mot folkrätten. Det är kanske inte så konstigt om den logiken har fått världens diplomater att gå i taket.
Och kanske är det precis det Netanyahu vill. I alla fall deklarerar han trotsigt att Israel kommer att försvara sina intressen, oavsett vad världen i övrigt säger. Bosättningarna ska byggas till varje pris.
I dagens Israel kan det vara precis rätt valbudskap. Det är dessvärre en historia vi känner igen.
Konstigare är faktiskt språkbruket i svenska medier. De senaste dagarna – mitt under brinnande diplomatisk kris – har vi nämligen fått höra om planerna på att bygga israeliska ”bostäder” på ockuperad mark.
Aktuellt, Ekot och Aftonbladet (med en text från TT) har alla beskrivit byggplanerna som just ”bostäder”.
Det kanske är en tillfällighet, men visst ser ni skillnaden.
Bosättningar signalerar precis vad det handlar om, olaglig kolonisation av ockuperat land och folkrättsbrott.
Bostäder låter snarare som vanlig, hederlig kommunalpolitik.
Det är en dålig beskrivning av det som händer just nu, när den israeliska regeringen tycks vara på väg att slå igen förhandlingsdörren för gott.
Ingvar Persson