Startsida / Inlägg

Det finns inga dåliga väder…

av Marcus Leifby

Vintern, ni vet årstiden som brukar komma till oss i mitten på november och har så gjort i ett par tusen år nu, ställer inte bara till det i jultrafiken. I helgen spelades bara två matcher i Premier League och hotet om fler inställda matcher hänger nu över den intensiva jul- och nyårshelgen då tre fulla omgångar ska klaras av på sju dagar. Skulle fler matcher ställas in väntar ett kaos. Ni kan ju bara föreställa er hur det kommer att låta när Wenger, Ferguson, Redknapp och de andra knösarna ska försöka värja sig mot ett mördande spelschema och samtidigt enas om nya speldatum utan att trampa blåbärslag som Blackpool på tårna.

Det kan bli en sjuhelsikes soppa det.

Därmed kan vi också landa i dagens bild, som togs sekunderna innan Manchester United och Arsenal sparkade igång en kylslagen tillställning 1926, och spinna vidare på svenska insatser i uselt väder.

Skärmavbild 2010-12-20 kl. 14.11.28.png

Vi i Sverige behöver ju inte bekymra oss för minusgrader, snö och försvunna slantar eftersom vi spelar fotboll på grönblommande gräsmattor i slutet på mars i stället. För övrigt så får i alla fall jag känslan av att vi svenskar ofta trivs och levererar i väderförhållande som rubriceras som extrema.

1973 tog sig Sverige till VM-slutspelet året efter via den klassiska snömatchen mot ÖsterrikeParkstadion i Gelsenkirchen.

Skärmavbild 2010-12-20 kl. 15.42.47.png

I mitten på 80-talet plockade Tomas Gustafson, Thomas Wassberg och Gunde Svan ett par guld i det snöblandade regnet och motvinden under spelen i Sarajevo.

Under fotbolls-VM i Italien 1990 var väderförhållandena i det närmaste perfekta.
Ja, det var till och med lite för bra väder, samtidigt som solskyddsfaktorn var aningen för klen. Det mest positiva från det mästerskapet, ur svensk synvinkel, var att vi fick se Glenn Hysén i bar överkropp igen och att han levererade ett av de mest ärliga citaten någonsin från en svensk idrottsman:

– Det här är kuken. Nu ska jag supa mig kanon på midsommar.

Men landslagsledningen lärde av misstaget. 1994 var det extremt åt andra hållet och enligt Mats Nyström och Albert Svanberg gjorde Sverige av med 80 liter vatten på träningarna under den stekande solen i USA. Värst var det i Dallas, inför åttondelsfinalen mot Saudiarabien. Ett Saudiarabien som dessutom tagit sig till åttondelen med ett av de fulaste matchställ världen skådat.

I början av 2000-talet kom de svenska bandyherrarna hem från ryska Archangelsk med kallbrand, frostskador och ett VM-guld. Landslaget fick spela en snömatch igen. Den här gången nere i Moldavien och det gick faktiskt vägen den här gången också, efter att Marcus Allbäck nästan frusit ihjäl på bänken innan han fick hoppa in och avgöra med två sena baljor. Resan till Moldavien blev också minnesvärd av en annan anledning. Det var nämligen första gången Patrick Ekwall visade upp sina kameleont-egenskaper när han, på en sekund, gick från att vara en moldavisk busschaufför inom civilförsvaret till en svensk tv-reporter på TV4.

/ Leifby

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB