Startsida / Inlägg

Unge Kim vill bli jämförd med farfar Kim il Sung

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Kim Il Sung skulle i dag ha fyllt 101 år.

Nordkoreanerna kan fira högtidsdagen med att konstatera att ett ungt barnbarn gör allt för att efterlikna ”den store ledaren”.

Det finns i stort sett inga likheter alls mellan den förre diktatorn ”den käre ledaren”, Kim Yong-Il och hans yngste son Kim Jong-Un.

Den unge, färske diktatorn är rund och utåtriktad. Hans pappa skydde offentligheten och framträdde mycket sparsamt. Han uttalade sig ännu mer sällan. Han verkade vara en apart och komplexfylld person.

Sonen påminner mycket mer om sin farfar Kim Il Sung, en stark personlighet och en landsfader av traditionellt stalinistiskt snitt.

Unge Kim klär sig i kostymer av samma typ som farfar och bär en liknande lång rock. Han visar gärna upp sig i mer vardagliga situationer, ibland till och med hustrun vid sin sida. Han besöker nöjesfält och konserter. Men genom att ständigt låta sig fotograferas när han besöker sina trupper, diskuterar med sina generaler och studerar kartor över tänkta anfallsmål så visar han också att han aktivt styr landet.

På Kim Il Sungs tid fanns inte media på det sättet men enligt experter på Nordkorea är det förmodligen precis så Kim Il Sung skulle ha agerat om han levt i dag.

När Kim Yong-Il tog över hade han inte en chans att matcha sin pappa. I alla avseenden var han en dvärg i jämförelse. Han kunde leva vidare på den extrema personkulten kring Kim Il Sung. Den han försökte bygga upp runt sig själv omgavs av ett löjets skimmer. Som propagandan att han skulle ha gått runt en 18 håls golfbana på 23 slag.

Det är uppenbart att de senaste månadernas extremt stridslystna retorik är ett sätt för Kim Jong-Un att på allvar sätta sig i respekt på hemmaplan. Han tänker bygga upp en personkult kring sig själv värdig Kim Il Sung.

När han gör det vill han inte bli jämförd med sin pappa utan med sin farfar.

Förhoppningsvis vet han var gränsen går och kopierar inte sin farfars anfall mot Sydkorea 1950 som innebar starten av Koreakriget.

Många hade väntat sig att Nordkorea skulle använda Kim Il Sungs födelsedag – som är nationell helgdag i Nordkorea – till att skjuta upp en missil eller genomföra ett nytt kärnvapentest.

Istället verkar det som högtidsdagen passerar utan nya hot från Pyongyang.

Kim Jong-Un visade sin respekt genom att besöka Kumsusan Mausoleum där hans farfar ligger balsamerad med kroppen täkt av det nordkoreanska arbetarpartiets flagga. Hans pappa ligger i ett intilliggande rum.

USA:s utrikesminister har sträkt ut en hand och indirekt erbjudit förhandlingar ifall den unge diktatorn slutar med krigsretoriken.

Kanske är det precis vad Kim Jong-Un velat hela tiden. Men när han sätter sig vid förhandlingsbordet vill han göra det utifrån en styrkeposition.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB