Startsida / Inlägg

Trumps stora behov av en framgång

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
trump2

Testa nya sätt att bedriva politik på behöver inte vara fel.

Men Donald Trumps bakslag så här långt sätter ett stort frågetecken kring hans möjligheter att överföra förmågan att göra dealer som affärsman direkt till politiken.

Inser han inte det väntar nya bakslag när han istället behöver en stor framgång.

President Trump vill visa att han är mycket bättre än tidigare presidenter. Att han kan fixa saker och fatta beslut på en bråkdel av tiden som normalt krävs inom politiken.

Hela hans attityd präglas av en stor otålighet. Istället för att producera ett genomarbetat förslag till en förändrad hälsovårdsförsäkring lät han lägga fram en halvmesyr. Samma sak med inreseförbudet från ett antal muslimska länder.

I båda fallen utan att göra en genomgripande analys av hur förslagen slår. Det viktiga för honom är att visa handlingskraft och bocka av ett antal vallöften.

Trumps första månader i Vita huset ger en fingervisning om hur svårt det blir att applicera en affärsmans approach på politiken. Något som kandidat Trump i valrörelsen framhävde som en av sina största fördelar. Ett resonemang som många av väljarna köpte.

USA är som ett stort företag och kan skötas effektivare av en affärsman än av traditionella politiker. Medan politikerna bara snackar så handlar han. Men handling är inte detsamma som framgång.

En affärsmannen som vill lyckas i politiken måste ha viljan och förmågan att kompromissa och skapa breda allianser. Nu misslyckades Trump med sin nya hälsovårdslag trots att hans eget parti har majoritet i kongressens båda kamrar.

Trump verkar helt enkelt inte förstå hur politiska beslut kommer till och vad som krävs för att baxa igenom dem. Istället håller han fast vid arbetsmetoden som gjort honom till en framgångsrik affärsman.

Hellre än att erkänna sina egna misstag så skyller han på alla andra.
Presidenten är kraftigt försvagad av de tidiga motgångarna. Det är svårt att tänka sig en sämre start som president. Hans behov av en framgång är extremt stor.

Skatterna är nästa område som Trump tänker ta itu med. I valrörelsen lovade han omfattande skattesänkningar. Men utan en ny sjukvårdslag som kraftigt sänker statens kostnaderna blir det också svårare att sänka skatterna.

Det kan vara frestande att småle i mjugg åt Trumps motgångar. Här står killen som i valrörelsen beskrev sig som den ende som kunde lösa nationens problem. Allt skulle bli ”great” och USA skulle börja vinna och åter vinna.

Nu kläs han av inpå bara kroppen. Bakom bilden av den oövervinnerlige Trump finns, ja vadå?

Men mitt i all skadeglädje är det givetvis förödande om världens mäktigaste land styrs på ett oskickligt och förlamande sätt.

Det är också lätt att glömma att Trump trots allt lyckas på vissa områden som kan få stora konsekvenser för omvärlden.

När han i dag med en exekutiv order raderar ut Obamas miljöprogram innebär det att USA inte kommer att klara sina åtaganden enligt miljöavtalet i Paris. Kampen för att rädda vår planet från klimatförändringarna försenas.

Frihandeln är fortfarande i stor fara och det verkar bara var en tidsfråga innan muren mot Mexiko börjar byggas. Trump är också på väg att montera ner statsapparaten genom att helt enkelt inte tillsätta en rad viktiga positioner på olika departement.

Så mitt i hans spektakulära misslyckanden så har Trump ändå satt en boll i rullning som för alltid kan omvandla både USA och världen.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB