Startsida / Inlägg

Tar Merkel ut segern i förskott?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
En given segrare
En given segrare?

Startskottet har gått för den tyska valrörelsen. Dryga fem veckor återstår till valdagen men de flesta utgår ifrån att det redan är avgjort.

Angela Merkel anses helt enkelt inte kunna förlora.

Precis den typ av hybris som knäckte Hillary Clinton i två presidentval där hon ansågs vara en självskriven vinnare.

Vi vet alla hur det gick.

Hillary Clinton lyckades 2008 inte ens få partiets nominering trots att hon ansågs oslagbar. Barack Obama tog hennes givna plats. 2016 var segern i presidentvalet lika given. Ända tills Donald Trump flyttade in i Vita huset.

Att ta ut segrar i förskott och underskatta motståndaren är något många bittert fått ångra, både inom idrotten och politiken.

Särskilt i dagens instabila läge borde vi ha lärt oss att inte dela ut några segrar i förtid. Inom politiken kan sex veckor vara en lång tid. Risken är uppenbar att framförallt Merkels medarbetare blir så segersäkra att de sänker garden och gör misstag.

Självklart är det så att den troligaste utgången av de tyska valet är att Angela Merkel fortsätter som förbundskansler. Hennes CDU leder i opinionsmätningarna med över 40 procent vilket ska jämföras med det näst största partiet socialdemokraternas strax under 25 procent.

Det ser onekligen rätt mörkt ur för utmanaren Martin Schultz som Merkel inte ens nämner i sina valtal. Den så kallade Schulz-effekten som man kunde se direkt efter att han utsetts till kanslerkandidat i våras har helt ebbat ut.

Främsta skälet är att flyktingfrågan inte längre ligger överst på dagordningen. Där är det annars många tyskar som tycker att Merkel var alltför generös när hon sa ”Vi fixar det” och öppnade landets gränser.

Sedan dess har Merkel gjort en tvärvändning nästan lika kraftig som den Sveriges regeringens. Men hon har talat tyst om det.

Det är denna försiktighet som definierar Merkels sätt att styra.

Valet av Trump i USA och segern för Brexit i Storbritannien har skapat en känsla av allmän instabilitet i Tyskland och övriga Europa. När världen står inför stora omvälvningar vill tyskarna gärna lägga sitt öde i händerna på någon som står för stabilitet och trygghet.

Därför är det inte förvånande att Merkel dragit ifrån i mätningarna.
Men vad händer om flyktingarna åter börjar strömma in till Tyskland? Lika snabbt som Merkels popularitet skjutit i höjden riskerar hon då att sjunka. Efter tolv år vid makten är ingenting givet.

Tysklands motsvarighet till Sverigedemokraterna har sedan förra året skördat stora framgångar. Som mest var de uppe i över 15 procent av väljarsympatierna.

Men i takt med att flyktingfrågan skjutits åt sidan ackompanjerad av en bitter ledarstrid har partiets sympatier halverats. Det handlar om rekordsnabba växlingar som lika fort kan slå tillbaka åt andra hållet. Väljarna är rörliga som aldrig förr.

Störst spänning råder kring vilket som blir tredje största parti och kanske en alternativ regeringspartner till Merkel. En fyraårs period till av ”stor koalition” med socialdemokraterna känns inte särskilt aptitlig för demokratin.

För Merkel kommer valet med perfekt tajmning. Ekonomiskt går det bra för Tyskland. Arbetslösheten är en av de lägsta i Europa. Den 63-åriga fysikern framstår som ett under av stabilitet i en alltmer kaotisk värld.

Så visst ligger hon bra till för att vinna. Men för att visa att hon själv skulle inte tar ut någon seger i förskott har hon fyllt almanackan med flera valmöten per dag fram till den 24 september.

Bara söndagarna tar Merkel ledigt.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB