Startsida / Inlägg

Skandaler gör presidentvalet i Frankrike alltmer oförutsägbart

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Att lova runt lönar sig.

Därför får franska socialistpartiet en Bernie Sanders-kopia i presidentvalet.
Ett val som efter diverse skandaler blir mer och mer oförutsägbart.

Många av Europas socialistpartier är i kris när väljarna flyr högerut. Svaret har i många fall varit för socialdemokrater att ta ett steg länge vänsterut. I Storbritannien valdes Jeremy Corbyn till partiledare. I USA var entusiasmen för Bernie Sanders betydligt större än för Hillary Clinton.

Därför borde det inte förvåna någon att Benoit Hamon, långt ut på vänsterflygeln, blir socialistpartiets presidentkandidat i Frankrike. Väljarna kunde inte motstå hans löfte om en medborgarlön till alla på 7 000 kronor i månaden. Det är lättare att kampanja på sådana högtflygande planer än fortsatta ekonomiska åtstramningar.

Hamon säger att han tänker finansiera medborgarlönen med en skatt på robotar. Men hur han ska lyckas täcka den beräknade kostnaden på 3 000 miljarder kronor om året är mycket oklart. Men löftet var tillräckligt lockande för att lyfta honom till seger i socialistpartiets primärval i helgen.

Inte mycket talar dock för att det räcker längre än så. I opinionsmätningarna inför presidentvalet i april ligger Hamon långt efter både Nationella Frontens Marine Le Pen och högerpartiets Francois Fillon. Klar trea är mittenkandidaten och tidigare ekonomiministern Emmanuel Macron.

Hamon har också konkurrens av en annan kandidat långt till vänster, Jean-Luc Melenchon.

Fram till nu har de flesta utgått ifrån att det blir en andra valomgång mellan högerkandidaterna Le Pen och Fillon. Det var innan franska medier publicerade uppgifter om att Fillon under sin tid som parlamentariker anställde sin brittiskfödda hustru som assistent. Hon ska under ett antal år ha fått en ersättning på sammanlagt fem miljoner kronor. Hon ska dessutom aldrig ha utfört något arbete utan bara uppburit lön. Personer som hon skulle ha jobbat ihop med har i franska tidningar vittnat om att de aldrig sett henne på arbetsplatsen.

Färska uppgifter gör dessutom gällande att Fillon skulle ha skrivit ut checkar från statskassan till sig själv på hundratusentals kronor.

Uppgifterna skulle vara besvärande för vilken kandidat som helst men blir extra jobbiga för Fillon som har framställt sig som den rena, icke korrumperade kandidaten.
Hittills har Fillon försvarat sig med att kritiken grundar sig i kvinnohat och att hustrun visst utfört arbete men att hans fiender försöker komma åt honom via henne. Men visar sig uppgifterna stämma kan de få potentiellt explosiva följder där den tidigare premiärministern kan tappa kraftigt i stöd eller tvingas överge sin kandidatur.

En polisutredning har inletts och Fillon säger att han drar sig tillbaka ifall han åtalas.
Det skulle i så fall kunna öppna för Macron, Melenchon eller Hamon. Men framförallt är skandalen en gåva till Marine Le Pen.

Fillon är den kandidat som ligger närmast henne när det gäller invandringspolitiken, inställningen till Putin och ekonomin men utan att som hon vilja lämna EU. Många har sett Fillon som ett bålverk som kan stoppa Le Pen från att nå presidentposten. Tillräckligt långt högerut för att locka även hennes väljare men inte lika extrem.

Utan Fillon eller med en försvagad sådan ökar hennes segerchanser markant.

Största potentiella hotet mot Le Pen är paradoxalt nog Donald Trump. När Trump vann valet i USA vädrade Europas högerpopulister morgonluft. Kunde Trump segra så kunde Le Pen, Wilders och andra extremkandidater.

Men frågan är hur fransmännen reagerar efter några månader av Trumpsstyre och förhandlingar om brexit. Är de då likna sugna på att få en liknande president som i grunden försöker förändra den franska nationen?

Trump kan nog skrämma en del att rösta på ett mindre extrema alternativ.

I vilket fall framstår det som för bara några veckor sedan såg ut som ett tydligt race mellan bara Le Pen och Fillon som ett betydligt mer ovisst presidentval.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB