Startsida / Inlägg

EU vill köpa Ukraina ur klorna på Putin

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

EU senaste utspel i dragkampen om Ukraina är att öppna stora plånboken.

Målet är att matcha Rysslands billiga krediter för att på så sätt locka Ukraina tillbaks i den europeiska fållan.

För att tala klarspråk; EU vill med USA:s hjälp köpa Ukraina ur klorna på Rysslands Vladimir Putin.

Tanken på att ordna ett hjälppaket till Ukraina som påminner om den så kallade Marshallhjälpen som USA gav Västeuropa efter andra världskriget och som var avgörande för kontinentens snabba återhämtning, verkar ha fötts på säkerhetskonferensen i München den gångna helgen. Där fanns trion Cathrine Ashton, EU:s utrikesminister och kollegorna från USA och Sverige, John Kerry och Carl Bildt. Där fanns också de två ukrainska oppositionsledarna Vitali Klitschko och Arsenij Yatsenjuk som dagarna innan sagt att Ukraina ”behöver en Marshallplan”.

Ashton hävdar att hjälppaketet som hon nu tillsammans med USA försöker hitta en finansiering till är ”betydande”.

När EU i höstas erbjöd Ukraina ett associationsavtal handlade det om knappa tre miljarder kronor i bidrag och stöd. Nu verkar det som Ashton pratar om ett stöd i samma storleksordning som det Putin erbjöd Ukrainas president Viktor Janukovitj och som han sa ja till. Då talar vi om 140 miljarder kronor. Inte bara bidrag utan framförallt billiga lån.

Det är svårt att värja sig mot intrycket att EU nu till varje pris känner att man måste vinna dragkampen med Putin. Kosta vad det kosta vill. Varför annars denna totala omsvängning?

I höstas var EU berett att ge Ukraina vissa fördelar om man skrev på ett avtal. Men inte i närheten av vad man verkar beredd att erbjuda nu.
Nu kan den forna sovjetiska delrepubliken plötsligt få en mycket bättre deal.

Kanske är det president Obama som trycker på i bakgrunden för att knäcka Putins allt starkare självförtroende. Ryssland vill till varje pris behålla sitt inflytande över de gamla sovjetrepublikerna. Det och militär upprustning är delar i Putins plan att på nytt göra Ryssland till en internationell stormakt.

När paketet läggs fram är det givetvis inte utan hakar. Förutsättningen är att ledarna i Ukraina kan enas om en övergångsregering och ett slut på den nuvarande konflikten som lamslagit landet i över två månader. Övergångsregeringen måste vidta ett antal politiska och ekonomiska reformer och förbereda för nya val.

Däremot nämner Ashton ingenting om det gamla EU-kravet att fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko måste släppas och tillåtas åka utomlands för läkarvård.

Ryssland har redan skickat nya varningssignaler till Ukraina. I helgen infördes tuffa gränskontroller för varutransporter från Ukraina in i Ryssland.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB