Startsida / Inlägg

Rapphyllningen till Vladimir Putin

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hetast i Ryssland just nu. Två afrikanska invandrare som gjort en rapplåt till president Vladimir Putins ära.

Men är ”Go hard like Vladimir Putin”, som visats över en miljon gånger på You Tube, en odiskutabel hyllning?

För tio år sedan var ett säkert sätt att bli misshandlad att vara svart och promenera runt på gatorna i Moskva och andra ryska städer. Våldet mot afrikanska invandrare var grovt och välorganiserat av skinheads och högerextrema grupper.

Rapparna K King från Zimbabwe och Beni Maniaci var i ständiga slagsmål sedan de flyttade till Ryssland för att studera medicin i början av 2000-talet. I dag har de inga problem. Putin har i deras ögon fått ordning på landet.

När de ville göra en låt om hur viktigt det var att satsa hundra procent för att lyckas så letade de efter en person som de kunde hänga upp titeln ”Go hard like…” på. Den enda person de kunde komma på i Ryssland var president Putin.

”Go hard like Vladimir Putin” gjorde de på två timmar och la ut på You Tube där låten genast blev viral.

Vladimir Putin har förmodligen aldrig varit mer populär bland ryssarna än efter annekteringen av Krim i mars. Majoriteten ryssar ser halvön som en del av det ryska imperiet.

Videon är menad som en hyllning till Putin. I intervjuer säger de båda upphovsmännen att de gillar den ryske presidentens kompromisslöshet.

– I motsats till en massa andra ledare är han ingen nickedocka som gör allt som väst säger till honom. Han har en egen väg och följer den. Han är manlig. Han håller på med sport.

En av textraderna lyder ”Put in work like Vladimir Putin. Yeah I´m the hardest here”.

Videon består av de båda rapparna som sjunger iförda svarta solglasögon med snabba, inklippta bilder av Putin i olika situationer. Presidenten åker skottsäker limousine omgiven av jeepar med livvakter. Putin promenerar med sin manliga, vaggande gång genom Kremls pampiga salar omgiven av festklädda applåderande människor. Sten ansiktet Putin visar inga känslor.

Men här finns också sekvenser på ryska soldater i strid, på utbrända stridsvagnar och förödelse. Dessa skulle lika gärna kunna tolkas som en kritik av Putins invasion av Ukraina. Även bilderna på den stenhårde, vaggande Putin blir i längden mer komiska än hjältemodiga.

Vilket inte hindrar att rapparna av vissa anklagas för att ha gjort videon på uppdrag av människor i Putins omgivning.

Hur det än förhåller sig med den saken verkar ”Go hard like Vladimir Putin” ha gått hem hos ryssarna. Mängder av människor har gjort sina egna versioner där de mimar till den rätt repetitiva texten i någon slags hyllning till sin president.

King och Maniaci har redan varit på en turné där de spelat på 11 olika platser runtom i Ryssland. De planerar till och med spelningar i Tjetjenien, den ryska utbrytarrepublik där Putin för första gången visade sina hårda nypor. Han lät ryska trupper slå till med full kraft för att kväsa en muslimsk självständighetsrörelse. Totalt har 150 000 människor dödats i konflikten.

Det var genom att visa sig tuff i Tjetjenien som Putin grundlade sin maktställning.

Ryssarna har också vant sig vid få en daglig dos Putin i sina tv-apparater. Kreml kontrollerar numera nästan alla medier. En vanlig variant är regisserade tillställningar där Putin befinner sig på besök ute i landet och ställer lokala makthavare till svars.

”Vad har ni gjort av pengarna”, kan han fråga med anklagande och otrevlig ton. Eller ”Vad gör ni för att hjälpa de här människorna”. Makthavarna stirrar ner i bordet och skäms som små barn. Putin får visa upp att när han griper in så händer det grejer.

– Han är som en polisman, säger rapparna i en intervju med sajten Vocativ. Han är här för att skydda och tjäna folket.

Ryssarna älskar det.

Frågan är hur de kommer att reagera om liksäckar med döda ryska soldater fortsätter komma hem från Ukraina i allt större antal.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB