Blev tvingad att leta upp sin våldtäktsman själv
avLina Andersson, 19, utsattes för ett våldtäktsförsök under en fest.
Familjevåldsenheten la ner ärendet samma dag som de fick det. Men Linas pappa Karl letade själv upp gärningsmannen.
Nu har gärningsmannen dömts till tio månaders fängelse i tingsrätten.
Efter att Sebastian trädde fram och berättade sin historia här på bloggen är ni enormt många som har hört av er och berättat likande saker. Vi jobbar febrilt för att gå genom alla berättelser. Men fortsatt höra av er.
En av dem som råkat riktigt illa ut och sedan helt nonchalerades av polisen är Lina Andersson, 19, i Skåne.
Den 3 april förra året var hon ute med en kompis i Ängelholm och festade. På väg hem fick de skjuts av två killar där de kände den ena. Hemma i lägenheten försökte en av killarna, en tjugoåring, tvinga sig på Lina efter att hon gått att lagt sig. Trots att hon slog undan honom flera gånger gav han sig inte och förde bland annat in ett finger i hennes underliv.
På måndagen anmälde hon övergreppet hos polisen i Båstad. När ärendet samma dag nådde familjevåldsenheten i Helsingborg la de ner det samma dag utan att vidta några åtgärder.
– De hade inte lyft luren och ringt ett enda vittne. Det var flera som hörde Lina eftersom hon skrek som en stucken gris, säger hennes pappa Karl Andersson.
Lina hade lämnat flera uppgifter för att hjälpa polisen att identifiera mannen. Men när de inte gjorde något satte Karl Andersson själv igång och letade efter den man som gett sig på hans dotter.
– Jag tog kontakt med alla de kontakter jag har. Till slut fick jag kontakt med den bilverkstad där hans bil var servad. Då levererade jag namn och adress och registreringsnummer på bilen till polisen.
Ärendet återupptogs och 15 november dömdes mannen till tio månaders fängelse för våldtäktsförsök.
– Hade jag inte levererat namnet så hade det aldrig blivit någon rättegång, säger Karl Andersson.
Ärendet är nu överklagat till hovrätten.
Han är starkt kritiskt till rättssystemet som det ser ut i dag.
– Jag tror inte att felet börjar hos enskilda polisen. Jag tror att det är ett systemfel. Om man tar Lina till exempel. Rådmannen anser att han inte ska dömas. Det beror på att hon anser att det ska vara sexuellt utnyttjande och inte våldtäktsförsök. Och skulle de komma fram till att det är sexuellt utnyttjande så ändrar man inte rubriceringen utan friar i stället.
Ulf Åkerstedt, biträdande chef på kriminalenheten, beklagar situationen och att Lina och hennes pappa upplevt att de inte fått ett bra mottagande.
– Just i det här specifika ärendet så pågår en arbetsrättslig utredning. Det är vår chefsjurist som gör den. De tittar på handläggningen av brottmålet och om beslutsfattaren begått några fel.
Karl Andersson funderar nu på att starta en blogg eller ett forum för att samla andra som drabbats av liknande händelser.
Har du en liknande historia? Tipsa oss här!