Startsida / Inlägg

– Så lågt i tak att man knappt kan åla sig fram

av Josefin Sköld

De senaste veckorna har vi överrösts av information och kommentarer från poliser som följer bloggen. Många av dem är kritiska till hur polismyndigheten fungerar i dag. Vi har frågat om de kan tänka sig att ställa upp på en intervju. Men de allra flesta har bestämt svarat nej. Utom Dan Holmberg. ”Det är ändå kört för mig”, var hans förklaring.

Dan är 49 år och har arbetat som polis i mer än halva sitt liv. Först i Stockholm, och sedan tio år tillbaka på utryckningen i Roslagens polisdistrikt.

– Jag har alltid varit en person som sagt vad jag tycker om jag upplever att något inte fungerar. Jag har sagt till mig själv att hålla käften många gånger, jag har ju ändå många år kvar i yrket. Men det går liksom inte, säger han.

Dan Holmberg har bland annat kritiserat polisens nedbemanning bland personal i yttre tjänst, orimliga statistik-mål och datasystem som inte fungerar.

– Om vi ska visa bra siffror måste vi har förutsättningar att göra det, och jag önskar också att vi kunde jobba för att höja statusen för alla poliser som jobbar ute på fältet,  säger han.

Men något gehör från polisledningen har han inte fått. Tvärtom. Han beskriver istället sin tid i distriktet som en långvarig period av vuxenmobbing.

– Mellan raderna har jag förstått att de tycker att jag är jobbig. De säger det inte rakt ut, men det smyger sig på en. De har också sagt att jag är ”illojal med arbetsgivaren” när jag ifrågasatt varför jag inte ens kallats till intervju för tjänster jag sökt – trots mina 28 år i yrket.

Dan Holmbergs ambition när han kom till Roslagen var att få en tjänst som yttre befäl – något många blir efter fyra fem år.

– Jag har egentligen aldrig fått någon förklaring till varför de inte vill ge mig chansen. Men jag förstår ju att det beror på att jag framför kritik öppet. Chefer och politiker kan säga vad de vill, men det är allt annat än högt i tak inom polismyndigheten – man kan ju knappt åla sig fram,  säger han.

I dagsläget kan Dan inte svara på om han vill fortsätta som polis sina femton sista år i yrkeslivet.

– Skulle jag få ett bra jobb i en annan bransch skulle jag nog ta det, säger han.

UPPDATERING:

Polismästaren i Roslagen, Pia Sjunnegård Dahlbom, ringde nyss.

Har du sett inslaget med Dan?

– Ja, det har jag gjort.

Vad tänker du om det?

– Ingenting egentligen. Det får står för honom.

Hur kommer det sig att en polis som arbetat in 28 år inte ens blir kallad till intervju för utlysta tjänster gång på gång?

– Jag vill inte kommentera det enskilda fallet. De sökande som är mest lämpliga kallas till intervju.

Har hans kritik på något sätt påverkat hans situation?

– Nej, jag tycker att vi har jättebra kontakt, vi för många bra samtal.

Är det lågt i tak inom polisdistriktet i Roslagen?

– Nej, jag tycker att vi har mycket högt i tak här.

Det finns många som inte håller med.

– Enligt min uppfattning är det högt i tak. Jag är väldigt närvarande och deltar i möten varje dag, svarar på alla mejl och telefonsamtal. Alla är välkomna att framföra precis den kritik man vill. Däremot får man kanske inte alltid de svar man vill.

 

 

/Josefin