Ask: Vi är inte nöjda med polisens resultat

Regeringens miljonregn över svensk polis har pågått i sex år. Men även om poliserna blivit fler och fått större resurser löser de inte fler brott.

Vi fick femton minuter med justitieminister Beatrice Ask (M) som tog emot i ”Blå rummet” på justitiedepartementet i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

- Det finns mycket kvar att göra. Mycket pekar åt rätt håll, men vi är inte nöjda. Har man gjort en så stor satsning som vi har gjort så vill man ha bättre resultat än vad vi ser hittills.

Nu kräver hon att Brottsförebyggande rådet ska granska hur polisen använt de extra pengarna. Rapporten ska vara inlämnad senast den 1 juni nästa år.

- Nu är ju inte er granskning någon vetenskaplig undersökning, men viktig ändå. Och i förhållande till de stora satsningar och de nya verktyg polisen har fått är det otroligt viktig med ett sakligt underlag. För det finns mer att förbättra, säger hon.

Ett av regeringens direktiv från 2006 var ”fler poliser på gatorna”. Och på pappret tycks fler poliser arbeta i yttre tjänst. Men larmrapporter från poliser över hela landet, bland annat Linköpings utryckningspolis, ger oss en annan verklighet där minimibemanning ute bland ordningspoliserna är mer regel än undantag.

- Det beror ju på hur man räknar, vad som är yttre tjänst och inte. Men likväl vill jag ha fler poliser ute på gatorna än vi har i dag, säger hon.

Jag berättar om de tusentals brottsoffer som kontaktat polisgranskningen. De beskriver i många fall utredningar som trots bevis och utpekade gärningsmän ändå skrivits av. När Polisgranskning uppmärksammat dessa ärenden har polisen erkänt att de gjort fel och öppnat utredningarna igen.

- Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Får man bra underlag att utreda ett brott ska det naturligtvis göras. Och man ska bli bättre på att själv ta in förstahandsinformation, göra förhör och annat. Det är klart att polisen ska pröva varje möjlighet att utreda ett brott och se till att lagföra den som är skyldig.

- Det här visar återigen hur viktigt att ställa krav och syna verksamheten. Medborgarna måste känna att om man anmäler ett ärende eller bidrar med information så ska det tas på allvar. Men kanske inte kan lösa varje brott för den skull, men man ska vara övertygad om att polisen gör sitt allra yttersta.

Gör de det då?

- I de allra flesta ärenden – ja. Och det är därför polisen har ett så högt förtroende. Men det finns, precis som ni visar, exemepel på ärenden som inte är tillräckligt bra.

Jag frågade också Beatrice Ask hur hon ser på kvantitativa mål, fuskande poliser och vad hon gör för att höja taket inom poliskåren. Se hela intervjun här.

 

 

 

Josefin Sköld

är nyhetsreporter på Aftonbladet. Har du tips? Kontakta mig på 08-514 249 35
josefin.skold@aftonbladet.se
 • Anonym

  Jaha.

 • Kajsaw

  Granska Ask i stället! Ingen utbildning etc etc…

 • Värdegrunden

  Jodåsåatt….

 • motivation

  Har man lön motsvarande en halvtidstjänst så skulle inte jag heller känna inspiration för mer arbetsinsatser.

 • Wtf0879

  Har Beatrice Ask inte sett folkets svar i ABs test gällandes förtroendet för Polisen??? 98% har inget förtroende för farbror blå, och hur ofta blir polisen fälld för brott mot allmänheten??? skippa allt lallande och var ärliga och rensa upp för h-e.

 • Polis – ej i storstad

  Haha. Jaa. Och Aftonbladets har ju varit objektiv, helt fri från vinklingar och korrekt i alla delar. Och de som svarat har tänkt HELT själv och inte tagit något som helst intryck av Aftonbladets så kallade sakliga granskning.

  Och BRÅ och SOM-insitutet vid Göteborgs universitet som återkommande undersöker samma fråga ska man bara vifta bort…

 • http://profile.yahoo.com/YJ5XEEUHY22UQRB3EPFZVV3Y44 D

   Som fortsättning till ditt inlägg vill jag säga följande till Beatrice Ask; inrätta den oberoende granskningsmyndighet du pratat om. Du sa;  ”Regeringen beslutade i somras att flytta utredningar där poliser
  misstänks för brott från polismyndigheterna till en fristående del inom
  Rikspolisstyrelsen, säger justitieminister Beatrice Ask till Expressen.” Det var bra precis ett år sedan. Här är artikeln i sin helhet; http://www.expressen.se/nyheter/dokument/han-fick-sverige-att-se-polisens-brutala-overvald/

 • Polis – ej i storstad

  Ja och? Internutredningsverksamheten ÄR ju flyttad till en fristående del inom Rikspolisstyrelsen. Vad är det du försöker säga med inlägget?

 • http://brottochstraff.bloggo.nu/ mille

  Som vanligt med Ask gillar att synas och höras , Men henns okuskaper lyser i genom

 • Johan

  För det första så finns det inget/ mycket lite förtroende för poliser och går stadigt neråt varje år, annat är ren lögn. Andra; Sluta med dom patetiska propaganda krigen som förs så att man kan fokusera kraften där det gör nytta och räddar liv istället för att hjälpa dom kriminella!!! Ask har inte läst en enda vetenskaplig samhällsstudie eller substansstudie och det är dax hon ändrar på det och även lär sig av andra länder som det går bättre för. Sverige är i ett riktigt risigt skick, den som säger imot har ingen koll varken på Sverige eller andra länder och jag är trött på att leva i ett skräck propaganda land som gynnar kriminella!!!

 • GMY

  Bor nära Stockholm och kan berätta att polisens öppna verksamhet här är ett skämt. Allvarligt vad är de som är så svårt. Polisen ska vara vår grundläggande trygghet i samhället vår garanti för DEMOKRATI och RÄTTVISA. De ska värna om folkets åsikter och spegla vår moral på ett riktigt sätt. Lagar och paragrafer är verktyg och riktlinjer i deras arbete. Som polis har man rätt att tillgripa våld  men de är en rättighet utlånad av folket förenat med ett gigantiskt ANSVAR. Besviken på hur de har blivit!
  Vi ska ha det bästa av det bästa och de förtjänar vi så KOM IGEN NU FARBROR BLÅ RYCK UPP DIG!!!       

 • Hsv62

  En gång i tiden var hon en riktigt dålig utbildningsminister. Frågan är om hon inte är ännu sämre som justitieminister. Okunnig, arrogant och verklighetsfrånvarande.

 • Polisen

  Ja, jag vill ju minnas en kommenar från Beatrice Ask där hon sa ”Polisen skall bara hålla käften och jobba”. Det är det hon menar när hon beskriver polisen värdegrund?

  Total förnekelse om hur polissverige fungerar och ser ut. Hoppas på en skifte på trornen och att en justitieminister som värdesätter kvalitativt polisarbete framför kvantitativt. Man måste tro att poliser inte gör något annat än latar sig. Kom ut i verkligheten Beatrice Ask och se hur det fungerar. Om det har blivit 25 nya poliskontor i Stockholm, vad hjälper det i resten av landet. Sverige består av lite mer yta än Stockholm.

  Jag uppmanar inte till fuskoch tycker det är ett helt vidrigt sett att jobba på. Men jag förstår nog vad de poliser menar som uttalat sig kring egna blås i sållningsinstrumentet. Har man så mycket att göra varje arbetspass så man inte hinner med att uppfylla de individuelle målen och därmed riskerar att få mindre i lön, ja då finns nog risken att flertalet poliser ägnar sig åt ”egna blås”.

  RPS 1500 anställda kanske kan komma ut och hjälpa till med de kvantitativa målen så att resten av svensk polis kan jobba med brottsbekämpning och därmed öka allmänhetens förtroende.

 • Kaj Jeppsson

  Jag tror på polisarbete ute på fältet där det händer saker och då menar jag inte personer som inte har ljus på cykeln eller ungdomar som kör moppe utan hjälm m.m.Utan där det våldtas och rån av penisonärer,mördas och misshandel av oskyldiga.Jag tror på hårdare utbildning på polisskolan och på rekrytering av poliser som har kallet är justa och reko mot vanligt folk.

 • Ankanborgen

  fan sluta tjata nu e de överallt och bötfäller för minsta sak

 • Orre

  Polisen jobbar med sina egna hender å egna lagar svenska polisen är värdelösa på på jobba ??????

 • http://www.facebook.com/people/Tomas-Bergstrom/100000547932035 Tomas Bergström

  Att poliserna har så högt förtroende beror på alla de fantastiska poliser som människor får möta på fältet, skulle de veta hur det fungerar inom organisationen så skulle de inte ha samma förtroende. Vi kan dock bli bättre och kommer bli bättre. En bra granskning är viktig för förändringar därför behövs en orädd polis som törs kritisera. Att göra en drägligare arbetsmiljö och mer betalt kommer förbättra också och få poliser i yttre tjänst att vara kvar. En riktigt duktig och erfaren uniformerad utryckningspolis går inte av för hackor utan är värd sin vikt i guld.
  /Utredare

 • Polis – ej i storstad

  Jo men ingen lär ha missat vad du tycker om saker och ting vid det här laget. Kanske dags att låta andra uppfattningar också få komma fram?

 • http://www.facebook.com/people/Tomas-Bergstrom/100000547932035 Tomas Bergström

  Som man frågar får man svar det gäller nog både AB och de ”undersökningar” som polisen beställt. En ordentlig undersökning byggd på empirisk kunskap med relevanta frågor som ger en helhetsbild vore bra. I den senaste så handlade inte en enda fråga om ”lågt i tak” De enda fråga som var ens i närheten var om man kände sig särbehandlad pga sin sexualitet eller religion!  Jag och många fler kollegor som känner sig negativt särbehandlade pga att vi har konstruktiv kritik vad ska vi svara på en sådan fråga!!? Vi har inte blivit särbehandlade pga religion eller sexualitet utan för att vi har kritik! Nej fram för en riktig undersökning där det tuffa frågorna törs ställas.

  Tycker du att din lön är i nivå med resten av arbetslivet och med tanke på din arbetssituation?

  Känner du att du har stöd från dina chefer?

  Känner du att du fritt kan uttrycka kritik i alla frågor utan att drabbas av negativa följder?

  Se till att undersökningen verkligen kan garantera anonymitet då många är riktigt rädda för att säga vad de tycker.

 • Kristoffer Strindlund

  Frågan är ju om hon blundar eller bara inte har bättre koll!? ”Det är därför polisen har ett så högt förtroende” Vakna Beatrice!! Jag känner INGEN som har nått som helst förtroende för polisen kvar!

 • Kommissarie

  Lilla Beatrice! Gnäll inte över hur det ser ut inom polisen. Du är själv ansvarig för det till en stor del. Du vänder ofta kappan efter media och vad som skrivs där. Du har aldrig försvarat den del av polisen som gör grovjobbet. Pinnjakten är du också delvis ansvarig för. Du kallar samman länspolismästare som inför dig får försvara och redovisa vad som händer i respektive polismyndighet. Du vill ha siffrorna, ”pinnarna”. När det går bra för någon polismyndighet resultatmässigt så hänvisar du till statistiken ”pinnarna”. Det är väl faktiskt så att du mer eller mindre talar om för en länspolismästare att om han är intresserad av att behålla sin tjänst så måste han se till att siffrorna, ”pinnarna” är bra/höga. Länspolismästaren i sin tur ”hotar” nedåt i organisationen. Är det då konstigt att det fuskas ibland? Vem vill bli av med jobbet? Vid polisen resultatdialoger visas flera bilder på hur respektive myndighet ligger till i jämförelse med andra myndigheter inom olika områden som mäts. Likheten med allsvenska tabellen är slående. Cheferna lockar oss till tävling, eller försök till det.

  Att låta BRÅ undersöka hur polisen använt de extra pengarna är bara att slänga pengarna i sjön. Ta en funderare på vad det är för personer som blivit rekryterade de sista tio åren. Det är väldigt många akademiker som aldrig haft någon större tanke på att jobba som polis i yttre tjänst. Många erfarna poliser varnade för detta i ett tidigt skede men vad hjälpte det. Många unga poliser vaggas idag in i att det finns stora utvecklingsmöjligheter inom polisen-att göra karriär helt enkelt. Klart att det blir fel. Alla kan inte bli chefer. Som det ser ut idag finns det befattningar inom våra polismyndigheter där det finns chef och en ställföreträdande chef, sen finns det inte mer personal inom den delen av organisationen. Alltså två personer.

  När det gäller framtidens poliser och rekryteringen till den måste man tänka om. Man måste rekrytera ett antal som ska arbeta operativt inom den yttre verksamheten och rekrytera ett antal som ska jobba operativt inom den utredande verksamheten. Det är dags att polisen specialiserar sig redan i rekryteringsstadiet. Inom polisen kan man inte ha hur många poliser som helst som jobbar med underrättelse verksamhet och som samlar information som sedan bara samlas i pärmar. Det är dags att gå tillbaka, ”back to basic”. Närpolisreformen monterade ner mycket bra inom polisen som fungerade. Vi blev av med span. Hade vi haft en större spanorganisation inom polisen hade man mycket mycket lättare kunnat följa upp tips eller undersöka spaningsuppslag i olika anmälningar istället för att låta de bli ”hyllvärmare” eller att lägga ner dem. Span jobbade offensivt, underrättelse rotlarna sitter och jobbar i hemlighet och kommer ut med information som ingen kan eller hinner med att bearbeta p g a man måste jaga ”pinnar” inom trafikverksamheten. Förr hade man större trafikpolisenheter men idag sköts mycket av trafikpolisarbetet av den vanliga utryckningsenheten. Man hade en vision om att närpolisreformen skulle förändra allt till det bättre men tyvärr har den bara skapat en mängd omorganisationer som lett till att poliser tappat stinget och förtroendet för ledningen. Med den organisation polisen har idag spelar det ingen roll om vi får ännu fler miljoner. Vi hinner inte med att lösa fler brott för det. Vi har ju inte blivit ”fetare” inom utredningsdelen. Utryckningsdelen har heller inte blivit ”fetare” av alla extra miljoner. Många av  miljonerna har säkert stannat inom RPS och de har väl aldrig varit del av den operativa verksamheten som förebygger och utreder brott. Den del av miljonerna som kommit de olika myndigheterna tillgodo kan man säkert hitta i polishusen där många sysslar med skapad specialverksamhet. Eller som en polis en gång sa inom min myndighet. ”På morgonen passerar det över 120 personer genom personalentrén, men bara två polisbilar åker ut (två man i varje).

 • Polis – ej i storstad
 • Polis – ej i storstad

  Du verkar prata om nöjd medarbetar-index…

  Så här tycker jag:

  Lönen är för generellt för låg för arbetet i yttre tjänst.

  Jag har förtroende för min chef. Men det är klart att det finns dåliga chefer också (dåliga ledare).

  Ja jag kan kritisera och till och med emellanåt utan att vara rakt igenom konstruktiv utan att nåt händer. Men jag har fått tillsägelser, troligen med rätta, när jag haft det tungt o gnällt istället för att knyta näven o komma igen.

  Jag tycker inte allt är skit och jag tycker vi har ett ansvar för varandra att berätta om allt som är bra också!

 • Polisen

  Haha. Du kanske ska fundera på det du med polis-ej i storstad!

 • Klasse

  Ingen av befolkningen är nöjd med dig heller Beatrice Ask!

  Du är ett stort hot emot den svenska befolkningens integritet och teknikens framgång i världen, ni äldre som sitter och styr bör lämna er plats och skapa rum för yngre förmågor som har förståelse och engagemang om vad som sker i omvärlden.

 • Beavis_butthead2011

  Slöa snutar som äter munkar inte här kebab hal al och vågar inte gå ur bilen utom när piketen kommer så de kan sy in en hemlös och banka skiten ur då är de stolta.

 • Beavis_butthead2011

  Som inte vågar gå ut ur bilen

 • http://www.facebook.com/people/Erling-Larsson/100001426313135 Erling Larsson

  Polisen har ett högt förtroende, jojo, i Rosenbad kanske och Täby, Vellinge och alla andra välmående villasamhällen där de som har det bra bor. Även småsamhällen med låg brottslighet har nog medborgarna ett högt förtroende. Detta beror på att de inte utsatts för brott och därför inte drabbats av Polisens tillkortakommanden när de behövs. Kan inte kärringen säga upp sig och lämna sin plats till en kompetent person som får organisera om Polisen från grunden, anställa rätt personer, (en vettskrämd akademiker är det sämsta man kan ha i yttre tjänst), och se till att all utrustning mordeniseras. Till slut kommer det viktigastew, tamburmajorerna, de usla Politikersnutarna måste bort ur organisationen. Exempel på dessa är Hans Holmer, Kapten Klänning, Nuvarande och tidigare Länspolismästare i Stockholm, ja listan kan göras lång.

 • Portales64

  Var anställd i 14 år – utan att lyfta ett finger! Hur många finns hos polisen och statliga verk? Inte konstig att det går att privatisera vad som helst.

 • http://www.facebook.com/people/Tomas-Bergstrom/100000547932035 Tomas Bergström

  Alla får komma fram hindrar jag någon? Är det fel att tycka saker och att uttrycka dem och varför träder inte fler fram med namn.

 • Anonym

  …och jag är inte nöjd med ur Beatrice Ask sköter sitt uppdrag som Justitieminister.
  Hennes insats som Justitieminister under snart 6 år har präglats av passivitet, brist på initiativ och försvarande av den rådande oordningen.
  Total avsaknad av en pro-aktiv handlingsplan för att bekämpa den oorganiserade  brottsligheten som nu breder ut sig i form av beskyddarligor som kräver pengar av småföretagare, brist på respekt för människors oro för vardagsbrottsligheten och ett allmänt arrogant beteende gentemot allmänheten. Dessutom skyller hon på alla andra när det blåser kring öronen, hon tar aldrig ansvar för någonting!
  Beatrice Ask är ett exemple på hur fel det kan bli när rekryteringen till posten som Justitieminister bygger på gamla vänskapsrelationer och inte på lämplighet och skicklighet. Beatrice Ask är Sveriges första justitieminister som saknar juristutbildning, hon saknar för övrigt högskoleutbildning. Det vore bättre om hon återgick som damfrisörska.
  Inser inte Reinfeldt att Beatrice Ask är en politisk belastning för Alliansregeringen?
  Sverige behöver en Justitieminister som agerar aktivt på att  bekämpa brottsligheten och som skyddar svenska folket mot brottsligheten!

 • Stockholms polis

  Beatrice Ask, med mina 34 år inom polisyrket föreslår jag följande:

  1. Kalla till ett möte med ”poliser” någon polis-kriminalkommissarie, polis-kriminalinspektör och polisassistenter och ge dessa möjlighet att berätta hur det verkligen står till med svensk polis. Gör detta nu….!

  Tyvärr håller jag med ”kommissarien” om att sluta gnäll. Ta reda på fakta. Vad du gör är att du har möten med länspolismästarna, dessa påvar och påvinnor har bara en sak i sin agenda, nämligen att säkerställa sin egen karriär. Många av dem sakanar dessutom riktig polisär erfarenhet och de som har poliserfarenhet har nog tyvärr glömnt hur det var när det själva jobbade på golvet.

  Vakna till från din politikerdröm och kom ut i verkligheten.

 • Kajsaw

  Granska Ask i stället! Ge polisen pengar att de kan arbeta…. ett par tusenlappar i lönekuveret skulle nog ej skada och pengar till verksamheten….

 • Roffe

  Att förtroendet är lågt och minskar är ju en rent skitsnack. De årliga undersökningar som undersöker detta visar på motsatsen. VIlka undersökningar hänvisar du till?

 • http://www.facebook.com/annkatrinp Katrin Perzzon

  Jag är inte nöjd med dig och ditt allianspack heller, som man bäddar får man ligga. Tyvärr bäddar ni alldelses för många sängar i Sverige så sjuka får sova kantigt, eller inte sova alla, hemlösa ökar, FAS 3 ökar, brottligheten ökar. Gissa varför?? Därför att folk är desperata nu varför ska man vara laglydig när inte regeringen är det ALLS. Bort med allianspacket! 

 • Scratchjonas

  Det är väl därför som vetenskapliga undersökningar slumpar fram ett stort antal människor runt om i landet för att besvara frågorna, i stället för att ringa runt och fråga Kristoffer Strindlunds kompisar.

 • Jonas

  Johan; Du skriver att ”För det första så finns det inget/ mycket lite förtroende för poliser och går stadigt neråt varje år, annat är ren lögn.”
  Då är väl detta ren lögn då…
  http://medieakademin.welcom.se/pdf/fortroendebarometern_2012.pdf
  Sidan 22 är den du ska koncentrera dig på. Det är officiella och bekräftade siffror. Inte bara tjafs bland troll på Internet.

 • Jonas
 • Roffe

  Ärligt talat, Tomas. Om jag var en av alla de poliser som faktiskt bidrog till det ökande förtroendet hos allmänheten så skulle jag också bli lite förbannad på den här absurt vinklade rapporteringen och på dina ständiga klagomål. Herregud, man kan ju tro att varenda polisman sitter och alkoholtestar sig själv samtidigt som de skickar polisanmälningar i papperskorgen av rädsla för sina fascistiska lägervakter till chefer. De få poliser som faktiskt befinner sig utomhus gör inget annat än att stoppa en massa hederliga Svenssons som rent moraliskt har rätt att köra för fort och de enda som inte stoppas är alla grova kriminella som går omkring och begår grova brott precis hela dagarna.
  De enda poliser som gör någon som helst nytta är ett par modiga whistleblowers som har svaret på allt, men som på grund av sin höga kunskapsnivå inte har befordrats etfersom de då skulle utgöra ett alltför stort hot mot alla obildade poliser som mot alla naturlagar har lyckats skaffa sig en chefstjänst, sannolikt kvalificerade endast genom att de har slängt flest utredningar i papperskorgen.

 • :)

  såg en polisbil för 2 dagar sen faktiskt!

 • Roffe

  Haha, det mest intressanta i den undersökningen är väl att Aftonbladet har sämre förtroende än både TV3 och SJ. Kvaliteten på den här granskningen lär knappast bidra till att öka den siffran.

 • :)

  Sätt GW och avsätt Beatrice slask så får vi se på förändring och någon som är intelligent och inte bara någon sitter och snackar skit och avfärdar realistisk fakta

 • :)

  Anledning till varför inget fungerar. För att du inte delar polisens meningar. Byt jobb vafan

 • http://www.facebook.com/people/Tomas-Bergstrom/100000547932035 Tomas Bergström

  Vill du träda fram med namn?

 • Gus

  Fantastisk artikel serie som belyser ett av dom viktigaste problemen i samhället.

  Ett minimikrav är att kvinnor och barn skall vara fredade i samhället. Så är det inte idag. 
  Ask gör sitt yttersta för att försvara er sjukt dåliga arbets insats. Hon går så långt att hon säger att polisen har högt förtroende……….. HMMMMMMM. 
  Vem (förutom möjligtvis poliser själva) har förtroende för er…………

  Jag kan på natten vandra runt i New York, London, Paris utan några problem. Men gör det i Stockholm…. det känns alltid osäkert med våldet i luften och massor av problem som man både ser och som rapporteras.
  Malmö är per kapita en av Europas farligaste städer att vistas i…… och ni vill hävda att allt är bra och vi medborgare skall vara tacksamma för allt gott som ni ställer till rätta. TROR INTE DET.

 • Roffe

  Polismannen i artikeln blåste ju inte för att han inte hann göra riktiga kontroller, utan för ”att jävlas” som han uttryckte det för att han ansåg att det var meningslöst att utföra blåskontroller. Min undran är då: varje dag färdas det 20.000 berusade bilförare på svenska vägar. Försök inte att inbilla mig att vi kan stoppa dem bara genom ”kvalitet” i kontrollerna. Merparten av de där bilisterna befinner sig precis var som helst i trafiken, på vilken gata och vilken stad som helst.  Det enda rimliga sättet att stoppa dem på är genom att ställa höga krav på att genomföra många blåskontroller.

 • Jademyrdennis

  Tråkigt att så många har så dålig uppfattning av Polisen! Har levt i en storstad 61 år och aldrig träffat en otrevlig Polis tvärtom alltid ett sakligt och trevligt bemötande,att dessa som skall skydda och försvara oss medborgare i en pressad situation inte kan bemöta alla just då på ett för allmänheten perfekt sätt man måste skydda både sig själv och övriga medborgare och dess egendom på bästa sätt ibland inom loppet av en sekund.
  Ni som tycker att man kan köra för fort och att man jagar bara Svensson verkar inte ta eget ansvar det verkar som ni tycker att vi skall ha olika lagar för olika personer och förseleser?
  Att inte ministern kan Polisyrket är givetvis en svaghet och att högre chefer talar om hur det är i yrket som dom tror och tycker är inte rätt,man måste lyssna på mannen/kvinnan på fältet.
  Om vi medborgare tog vårat ansvar och hjälpte Polisen mer samt visade lite civilkurage så skulle vi få ett tryggare och vänligare land att leva i.
  Jag vill tacka alla Poliser för ett gott jobb.
  Mer medel till Poliser i yttre tjänst!

 • Eye 22web
 • Mats Jaas

  Jo, när tidningar granskar och berättar hur det är, då vaknar politikerna! B Ask är nog livrädd nu för hon har inte brytt sig under alltför många år, om vad som försiggått. Tänk om hon på något sätt skulle kunna ställas till ansvar för svensk polis ineffektivetet? Här gäller det att snacka sig loss, och vaccinera sig genom att skjuta över skulden fort som fan på någon annan! Varför inte från början kolla upp att alla anslag går dit dom ska och utför vad dom är ämnade till? Nej, tack vare vår nya öppenhet via internet, så tvingas dom lata arslena agera och se till att något händer… När ska någonsin en politiker ställas till svars för dåliga beslut eller dålig uppföljning? Kommer det någonsin att ske ens???

 • Anonym

   Men då, Beatrice Ask – det är inte många (om några,) som är nöjda med politikernas ”jobb” heller. Och orsaker till missbelåtenheten med polisväsendet, beror säkert i många fall just på förutsättningarna, som politikerna skapat !

 • :)

  Om ja kan gå beväpnad lagligt med pistol och handbojor så ska ja självfallet föreslå Civilkurage!

 • Jademyrdennis

  Nu fattar jag ingen ting? Skall alla ha vapen? Har du inget eget ansvar! Polisen har vapen ja! Kanske för att personer som du inte tar ansvar utan vapen.
  Och du vad skall du med handfängsel till?
  Civilkurage innebär att vi alla skall ta ansvar för det samhälle vi bor och betalar skatt för!?
  Läs på lite så klarnar det.

 • http://www.facebook.com/mikke.lillman Mikke Lillman

  Jag visste inte att det var många pensionärer som våldtog och mördade?

 • Jademyrdennis

  Verkar som att alla kommentarer som skrivs här gör att Poliser inte är en del av vårt samhälle!
  Det är inte någon Terminator från någon film!
  Fan! Det är underbara vanliga killar och tjejer som vill alla väl.

 • Ingvar Rydquist

  Jag vil  l ”Tacka poliserna så mycket, jag kan”.    För deras arbete, som de utförde genomförde på långfredagen.  Då de höll alla dessa Sverige fientligt sinnade,  utlänningar, borta från oss 28 st,  som är mycket mera ”Sverige-vänliga”, än vad dessa är.
  Jag säger än en gång ”TACK”.

 • Polisen

  Självklart skall vi blåsa för att ertappa rattfyllerister. Men att ställa upp en kontroll på en hårt trafikerad väg och mängdblåsa 1000 personer för att sen inse att vi inte fått en enda rattfull pga att de rattulla åker småvägar, det är ju inte att jobba kvalitativt. Men att arbeta efter underättelser från bla allmänheten för att sedan ta dessa, det är kvalitativt polisarbete. Jag har sett bevis på detta under många många år. Det blir betydligt fler träff på rattfulla genom att arbeta så än att mängdblåsa för statistikens skull! Och kom inte och säg att man då skall ställa sig på småvägar. Där kör ju alldeles för liten mängd så att då får vi ju för lite blås! Jag tror att du Roffe skall jobba lite ute i verkligheten eller prova nya arbetssätt. Att sätta höga kvantitativa mål som gör att en stor mängd poliser blir ianspråkstagna för att ställa upp på kvantitativa siffror när man inte kan skicka polis till pågående brott pga resursbrist, då är något fel och allmänheten blir förbannade av förståliga skäl.
  PUM är ett redskap som inte överrensstämmer med kvantitativa mål. Finns på Intra polis Roffe!

 • Talle

  Du symboliserar den svenska chefseliten inom polisen. Bra Roffe, fortsätt och skriv som du gör så får allmännheten se hur det funkar med chefer som tror att dom är guds gåva till männskligheten!

 • http://www.facebook.com/Pinkelton Tobias Eriksson

  Ja det är väll lite typiskt för Allians ministrar, när det börjar brännas i röven då ska här göras utredningar och förbättringar! Hur vore det om de gjorde rätt från början istället. Ja det är ju inte de skarpaste knivarna i lådan som agerar ministrar precis. Finns det inte en enda i Alliansen som har någon form av kompetens mer är idioti. Är det inte någon svag ny bostads reglering som skall göras så är det något annat trams.

 • Leif Johansson

  Vad är vi på väg ?????
  Sverige. Mitt forsterland.
  Leif Johansson.
  Grodan.

 • Trött på oduglighet/korruption

  Vi som betalar skatt vill att polis ska göra rätt i varje given situation, gör de fel så skall det rättas till. Tvinga varje polis att alltid bära ljudupptagningsutrustning då de arbetar så att man i efterhand kan ”granska” situationer där frågetecken uppstår, helst skulle jag se att de tvingades bära videoutrustning under alla timmar de arbetar. De får trots allt betalt för det de gör.

  Tänk vad många människors personliga integritet vi då skulle kunde rädda. Tänk vilket bra redskap för att granska polisers attityd genom att undersöka huruvida deras språk/sätt/attityder är av lämpligt bruk. Duger de inte så kan de utbildas till bättre människor eller få sparken.

  Vi vill INTE att poliser ska slösa bort sin tid på att:
  - tvinga Svensson att blåsa noll promille
  - bötfälla Svensson för att de kör 116 km/h på en 110-väg
  - bötfälla Svensson för att en lampa inte fungerar på deras bil
  - trakassera Svensson som är ute och dricker alkohol på puben
  - bötfälla Svensson som spottar på gatan
  - etc

  Vi vill att poliser ska lösa RIKTIGA brott. För att de ska kunna LÖSA riktiga brott så måste de FÖRSÖKA lösa brott, vad detta innebär är att de måste arbeta. Tvinga varje person som arbetar med att lösa brott att noga redovisa vilka åtgärder de vidtagit samt hur mycket tid de lagt ner på respektive åtgärd i varje anmält fall.

  Inför dryga straff då enskild polis agerat undermåligt, naturligtvis skall dessa inte utdömas inom en redan korrumperad/oduglig organisation där man påstår att man utför internutredningar men där alla redan vet att man håller varandra om ryggen. Tillse istället att starta en organisation med personer som verkligen ogillar poliser som till punkt och pricka inte sköter sig exemplariskt och verkligen vill/försöker få de fällda, arbeta med att försöka rensa bort de som inte sköter sitt jobb. Ge dessa verkliga ”samhällsförbättrare” synnerligen motiverande bonusar i form av pengar för varje ”åtgärdat problem”.

  Gör som ni borde, rätt resurser – vid rätt tidpunkt – på rätt plats.

  Inget skräp som en mängd polispatruller ute på stan runt lunchtid mitt i veckan, detta gör mig oerhört irriterad.

  Då mörkret faller, smyger ohyra fram, det är då vi vill se poliserna arbeta.
  Då ohyra kommunicerar med annan ohyra, borde polisen alltid lyssna.
  Då ohyra blivit klassad som ohyra är det troligt att ohyra fortsätter att vara ohyra, således borde denna typ av ohyra få betydligt mycket mer uppmärksamhet än den får idag och på ett smartare sätt.

  Ohyras påverkan på samhället är ett gigantiskt problem som med enkla medel skulle kunna begränsas extremt mycket. Polisens oduglighet medför dock att detta enkla problem idag inte åtgärdas.

  Skulle 10 procent av den värsta ohyran bekämpas:
  - skulle alla våra gamla som arbetat och gjort rätt under hela sitt liv ha ett fantastiskt liv som pensionärer
  - våra barn skulle få möjlighet till en fantastisk skolgång med resurser vi inte kunnat drömma om
  - våra sjuka få snabb och god vård
  - etc

  Polisen får mer än tillräckligt med resurser för att bekämpa 20 procent. Fixa detta.

  Trött på oduglighet/korruption

 • Roy Roger

  Vem förutom högern är nöjd med Beatrice Ask. Hon kandiderar som den sämsta ministern någonsin med Carl.

 • Ingvar Rydquist

  Jag vil  l ”Tacka poliserna så mycket, jag kan”.    För deras arbete, som de utförde genomförde på långfredagen, På Kortedalas torg  Då de höll alla dessa Sverige fientligt sinnade,  utlänningar, borta från oss 28 st,  som är mycket mera ”Sverige-vänliga”, än vad dessa är.
  Jag säger än en gång ”TACK”.

 • samhällsiaktagare

  Kommer det att ske något positivt eller vi skall förvänta oss att detta som vår poliskår håller på med kommer att fortgå utan tillstymmelse av någon positiv framgång utan kvarstannar med att du kan vara glad om polisen kommer och då inse att du har fått jackpott…
  justitieminister Beatrice Ask (M) hon är en politiker ända ut i fingerspetsarna och jag måste ju faktiskt säga det att jag litar inte på en politiker ännu mindre en ifrån den blå alliansen.

 • Leifkroll

   håller med föregående har bott igbg 50år vårgårda 20 har aldrig träffat en otrevlig polis stå på er  leif kr

 • Roffe

  Har tyvärr inte tillgång till intra polis. Jag är bara en vanlig svensson som har lite svårt för den här tpen av ”granskningar” däralla ska skrika högst och springa åt samma håll utan att ens försöka se den andra sidan av saken.

 • Roffe

  Varken polischef eller polis. Inte ens statligt anställd. Jag välkomnar till och med en djupare studie av polisens resultat som inte är godkänt. Men den här artikelserien är ju så långt under all kritik att jag inte kan låta bli att bli lite förbannad. Det finns ju inte en enda liten sak sm man rapporterar som är positiv och sm polis borde du också oroa dig för det. Dina kollegor på stan lär ju inte bli mindre provocerade och trakasserade och hotade nu när en handfull polise ägnar dagarna åt och beskriva hur värdelöst de sköter sina jobb.och vad dessa anonyma poliser än påstår så blir det en rubriksanning. Ta bara rubriken|där det påstås att var tredjeblåskontroll är förfalskad. Är det verkligen så? Jag har jävligt svårt att tro det, men halva svenska folket tror det nu bara för att en enskild polisman påstår det. Han fuskar för att jävlas, säger han. Han kanske också ljuger för att jäklas. Och ärligt talat, vem fan tänar å sådan usel journalistik? Jag är som sagt inte polis, men känner en handfull uniformerade poliser och tycker att de förtjnar bättre än så här.

 • :)

  men jesus på dig då. Civilkurage betyder en hel del av olika uppslag. Inte bara att man ska ta ansvar gent emot samhället. Varierar med andra ord om  vad som anses korrekt. Bättre du går o sover gubbe lilla

 • den gode

  RENT SKIT SNACK.
  Ställ kaffekoppen och kom in i matchen. Det är de unga poliserna som bär upp hela verksamheten. På IGV är det sällsynt med personal över 32 år, räknar man då med att snitt åldern för en färdig utbildad polis nu ligger runt 27-28år. Blir det snart tydligt vilka det är som är dököttet i organisationen, jo de äldre som sitter inne och lägger ned de utredningar som de yngre slitit så hårt för att dokumentera. 

  De unga är hungriga och vill jobba ute, men tyvärr är det dina gelikar som tvingar dem att sitta inne på utredningsavdelningar. Där lär dem sig snabbt av äldre kollegor, hur rutten organisationen är och att ingen ser om de jobbar ändå.
  Jodå äldre kollegor har mycket att lära ut, tyvärr är det sällan något som gynnar organisationen.

 • Farträdd

  Att stå på en väg där det färdas 1000 personer kanske inte genererar så många rattfulla men det man tappar bort i diskussionen är att synligheten gör att dessa 1000 pers blir mer aktsamma och sänker farten och tar det mer försiktigt. Förstår inte denna endimesionella syn på kvalitativa mått! Alla vet att synligheten bidrar till säkerhet, där rattfylla är en bland många aspekter!

 • Nils H C

  Det måste bli slut på att polisen kan avgöra om ett mål skall läggas ner eller inte, det är detsamma som att gör en dålig utredning så kan vi lägga ner målet.
  Polis ledningen måste se till att det finns tillräckligt med poliser ute i samhället minst hälften av alla anställda skall vara ute och patrullera med flertalet fotpatrullera. Största antalet poliser som ska vara ute mellan 19.00 – 07.00 alla veckodagar.
  det ska inte vara som nu att ett tiotal poliser är på en trafik kontroll med ett flertal bilar, det räcker 2-3 poliser om man missar någon så gör det inte så mycket men missar man en misshandel eller personrån är det en katastof.

 • Talle

  Garttis Roffe! Du tillhör inte en utsatt yrkesgrupp. Jag håller med dig i ditt resonemang kring att polisen framstår som mindre trovärdiga efter ett sådant uttalande. Jag är dock helt säker på att större delen av medborgarna kan solla bort den typen av skitprat. Många människor som jag träffar dagligen har en mycket positiv syn på polisen. Tyvärr handlar det många gånger om falsk trygghet. Man tror att bara för att man ser en polis gåendes på gator och torg så är allt bra. Men är det verkligen där brotten sker? Vaneförbrytare gör inga inbrott dagtid mitt bland folk! Inte enligt den statistik jag får ta del av. Polisen i Sverige ska inte invagga allmänheten i någon falsk trygget. Vi ska ägna oss åt aktiv och underättelsebaserad brottsbekämpning. Vi kan dessutom börja med att tala om för allmänheten vad vi faktiskt gör, detta för att öka förståelsen att åtminstone vi i yttre tjänst har en hög arbetsbelkastning. Det mesta har en tendens att hamna på yttre tjänstgörande personal. Därav en massiv flykt alldeles för tidigt. Polisen ägnar sig åt omorganisationer alldeles för mycket. Exempel på detta var ett cetralicerings tänk för flera år sedan tillbaka. All personal med verklighetsförankring var mycket tveksamma till detta och ”gnällde” enligt cheferna om detta. Det genomfördes och otroliga mängder av skattebetalarnas pengar gick till detta för att bara ett par år senare börja decentralicera. Det är dessa 25 ny kontor Beatrice Ask syftar till. Det finns många bra sett att jobba på och det vet polisen i Sverige som jobbar med genomförande delen. Tyvärr måste akademiker och jurister och strateger och omvärlsanalytiker mm mm inom polisen se till att hitta på arbetsuppgifter som inte överrensstämmer med verkligheten. Detta för att få behålla sina jobb. Ta bort många av dessa byråkrater och se till att stärk upp yttre personal och utredningsdelen så kan vi nog börja prata om kvalitativt polisarbete. Jag vet att mängder av utredningar läggs ner rent rutinmässigt! Jag skulle själv bli skitförbannad som vanlig medborgare om jag vet vem som misshandlade mig och att det finns flertal vittnen som kan namnge den aktuella gärningsmannen, men att utredningen läggs ner utan att förhör har hållts med vittnen. Sen ska man ha klart för sig att åklagarna i Sverige lägger ner otroligt mycket ärenden. Åtalsunderlåtelse och förundersökningsbegränsningar är det som verkar vara deras motto, men det är en annan historia!
  Skulle Svenska folket veta hur stor chans det är att faktiskt bli lagförd för ett brott skulle detta leda till att många nya brottslingar föds. Dom enda som vet hur systemet funkar är de som dagligen begår brott. Idag kan det finnas 50-70 öppna ärenden i misstankeregistret innan det blir åtal. Vad händer då? Man begränsar och lämnar åtalsunderlåtelse vilket leder till att många många brottsoffer går misste om sin rätt att få bla skadestånd/ersättning och framförallt upprättelse. Detta är givetvis inte polisens fel. det är åklagare som ägnar sig åt detta för att sedan skylla på att det är det som dom har att rätta sig efter enl svensk lag. Tyvärr blir det polisen som får ta smällen för detta!

 • Roffe

  Om jag inte minns fel så sker det med fyra års mellanrum…

 • Roffe

  Får väl ge dig rätt i det mesta. Jag är mest i ett allmänt upprört tillstånd över Aftonbladets rapportering och alla galna kommentatorer. Utan att ha insyn så går det ändå att med lite enkel googling läsa mängder med forskning om både det ena och andra som de påstår. De har ju inte ens en konsekvent linje, de slår på allt åt höger och vänster och läsarna hakar glatt på.

  Det är sant som du säger att poliser på gatan inte bidrar till ökad trygghet – däremot till en känsla av ökad trygghet. Det spelar ingen roll, Aftonbladet hävdar ändå det motsatta och kräver fler poliser på gatorna. Samma poliser ska tydligen dessutom sitta inne och utreda alla fall som läggs ner, men fy fan om de är inomhus och utreder för då tillhör de ”35 % som bara sitter på kontoret”

  Aftonbladet presenterar grafisk statistik från BRÅ som säger att bara 25% av alla mord klaras upp, vilket är uppåt väggarna fel  (sanningen är 80%) . Samma fel går rakt igenom hela deras statistikredovisning. Men det skiter de i, för siffrorna är en del av bilden de vill sprida.

  De har redan från dag 1 hävdat att ”pinnjakten” är grundorsaken till allt som är fel och söker sedan bevis för det genom att ”anonyma poliser” får redovisa rövarhistorier på nyhetsplats och de sätter dessutom rubriker som får det att låta som att de presenterar fakta. Att blåskontroller räddar liv bryr de sig inte om eftersom det åtminstone kan tjäna som en liten motvikt till deras ”granskning”.

  De attackerar jakten på Svensson – och gör det till något sorts sanning att Svenssons alltid är oskyldiga laglydiga människor som aldrig är onyktra eller kör för fort utanför ett dagis.

  Helt enkelt tycker jag att polisen förtjänar en bättre granskning än så här och eftersom 98% av alla kommentarer kretsar kring att polisen och alla dess chefer är idioter som fattar alla sina beslut helt grundlöst så kan jag ibland känna ett visst behov av att säga emot det mesta. För man behöver inte vara polischef för att inse att de övergripande besluten fattas med ett omfattande beslutsunderlag som grund. Sedan kan det bli fel ändå. Verkligheten är för komplex för att kokas ner till rubriker och den bardisk-retorik som Aftonbladet ägnar sig åt.

  Och visst, hundratals poliser har hört av sig och vill klaga. Men skulle de inte bara någon enda gång kunna hänga med någon av de 19000 poliser som inte har hört av sig för att åtminstone visa att det finns en och annan polis som gör nytta också. Och vem vet, de kanske till och med kan ha tur och lyckas träffa någon av alla de där stackars rattfulla Svenssons som drabbas när polisen är ute i trafiken.

 • The_hitman

  Behövs nog en man för att styra upp detta…

 • Claes Brikell

  Sätt upp pinnjakt på narkotika brott, pedofiler och våldtäktsmän använd våra skattepengar på att bekämpa riktig brottslighet istället för att jaga bilister som kör 4 km /h för fort eller någon som går mot rött. TRAMS POLISER och POLITIKER stå upp gör nytta för pengarna och Sverige

 • Eva

   Svar till Claes Brikel lBra skrivet. Kunde inte skriva bättre själv.

  Men tyvärr tror jag polisen behövs privatiseras för att  resultat kan redovisas.

  SÅ alla fd chefer som är pappersvändare avskedas som inte leverera så fungerar det i privata näringslivet.

  Så deras  höga löner kan användas till att lösa brott och ta fast brottslingar mm

 • Eva

   Svar till The _ hitman. Eller kvinna

 • http://www.facebook.com/people/Ola-Ljungberg/100001894939751 Ola Ljungberg

  Samma visa spelade Justitieministern även 2008. 
  Dels i en artikel med GW Persson samt i utfrågning i Riksdagen. 
  Ändå har hon tillåtit pinn-jakten och att polisen fejkar, myglar och haffar oskyldiga Svenssons. I Aftonbladets live-chat nyligen med Bea så ställde jag en rak fråga om detta, vem är ytterst ansvarig?. Hon gav ett totalt obegripligt svar. Att ny-kriminilasera Svenssons och haffa dem är mer än väl belyst av Aftonbladet och GW Persson. Nu lagstiftar man t.om i syfte att ny-kriminilasera Svenssons på basis av hjärnspöken. Samhällets knappa resurser kastas bokstavligen i sjön. Brotts-statistiken fejkas upp och därmed ser det ut som att både politiker och polis ger sken av att man ändå gör något. Även detta sade GW 2008 och Bea bryr sig inte. Fint. Fullständigt horribelt ! Inte undra på att bostadsinbrott i Sverige utreds med löjliga 1%, att över 50% av landets mördare går fria etc. Hur sköter våra förtroendevalda och myndigheter sina jobb? Detta är rena förskingringen av samhällets knappa resurser och att göra Svenssons till offerlamm via pinn-plockning på basis av påhitt och hjärnspöken är djupt omoraliskt och ohederligt. Allt förtroende är raserat. Avslutar med GW Perssons ord 2008 om detta. ”-Må Gud bevara landet”. Ja, polisen och justitieministern gör det ju inte. 

 • http://www.facebook.com/people/Ola-Ljungberg/100001894939751 Ola Ljungberg

  Du säger emot dig själv: ”de rattfulla åker småvägar”
  -Och kom inte och säg att man då skall ställa sig på småvägar.”

 • Eva

  Svar till Ola Ljungberg Mycket bra skrivet…Om nu inte poliserna  startar eget i sista stund . Annars må gud hjälpa oss…  mot ondskan

 • http://www.facebook.com/people/Ola-Ljungberg/100001894939751 Ola Ljungberg

  Det är beklagligt att ni på fältet ska behöva ta detta. Å andra sidan, varför har ni inte satt ned foten med kraft? Att barnsla sig med påhitt för att haffa Svenssons bör ju gnaga på samvetet, eller ?  Jag blev nyligen stoppad på Bällstavägen. Trevlig polis, han avslutande humoristiskt med ”tack för pinnen, ha en bra dag!”. Ja, då garvar man ju själv men samtidigt tänkte jag på alla de som utsätts för brott som inte får hjälp alls. Ni på fältet bör ställa de ovanför tills svars samt rannsaka er själva. Att jäklas med Svenssons när det ser ut som det gör idag i samhället tack vare pinn-jakten och att haffa oskyldiga istället för skyldiga har tillfogat enorma skador på alla plan. Vem är ansvarig? Vem ska ställas till svars? RPS? På order av kanske Justitieministern eller av topparna i riksdagen? (Bea kanske tillhör knapptryckarkompaniet?). Snart kommer det att börjas pekas finger om detta. 

 • Eva

  Dvs. de bra poliserna startar eget. De som vill hjälpa allmänheten.

 • Roy Roger

  Vem är nöjd med Beatrice?

 • Roy Roger

  Amatörer skall inte vara chef över polisen.

 • Eva

  Gäller detsamma med Rikspolischefen

 • Insidern

  Tittar man historiskt på ”pinnjakten”, mål, kvalitetssäkring och uppföljning, startade denna hets under Thomas Bodströms tid. Han tillsatte Stefan Strömberg som rikspolischef. Under dennes tid växte RPS byråkrati med 33 procent. Strömberg var ytterst tydlig med vad han ville att polisen skulle göra. Läs hans ledarkommentarer i tidningen Svensk Polis. Kanske AB kan ta fram dessa och göra några referat.
   

 • Ingvar Rydquist

  Jag kommer ännu ihåg då, våran statsminister sade för ett år sedan i TV.  Till sina arabiska vänner.  Att han kommer till att arbeta, fram till nästa val, så att det skall bliva tillåtet i Sverige, att skära livs levande djur i halsen, med kniv. Utan att först ha bedövat det stackars djuret.
  Men, som det ser ut idag, så är det förbjudet. Och då är risken stor. Att polisen tar, den person, som skulle vilja göra det.
  Eller hur?…

 • http://www.facebook.com/people/Ola-Ljungberg/100001894939751 Ola Ljungberg

  Och T.Bodström.

 • Talle

  Vi är överrens Roffe i mycket!  Jag tycker med att det är tråkigt att man belyser en befintlig problematik på ett felaktigt sätt. Jag kan dock förstå hur det kommer sig att många poliser hör av sig och uttalar sitt missnöje. När väldigt många befinner sig i en ohållbar arbetssituation och man gång på gång påtalar detta för chefer utan att det händer något så blir detta resultatet. Det är en oerhörd frustration att höra hur cefer benämner detta som gnäll. Passar det inte så byt jobb då! Hur ska man må bra och känna sig trygg på en sådan arbetsplats? Hur ska man kunna känna entusiasm och vilja att arbeta med ”pinnjakt” för att servera chefer bätre förutsättningar för att få en bättre löneutveckling och öka deras chanser att avancera i organisationen? ALLA som jag känner och jobbar med känner till arbetssätt som är relevanta med hur både verksamheten och verkligheten ser ut, och alla vill kunna göra ett så bra jobb som möjligt för att se till att alla i vårat samhälle skall få den hjälp av oss som det är menat att de skall få. Skulle svensk polis få/kunna strejka skulle detta ha gjorts för länge sedan. Polisen måste anpassa sig efter de behov som finns och i samhället och för att kunna arbeta effektivt mot bla vardagsbrottslighet. Det ser olika ut beroende på var man bor i landet. Man kan som Beatrice Ask inte generalisera och tro att alla arbetssätt går att applicera på alla städer, orter  och län i landet. Trots många år i tjänsten älskar jag mitt jobb och tycker att det vi/jag gör faktiskt spelar roll. Men att se hur politiker och karriärsugna chefer skor sig på detta får mig bitvis att må illa! Ännu värre är det att se och komma i kontakt med brottsoffer som blir utsatta för brott för att endast någon dag senare erhålla ett beslut ocm att fu är nedlagd. Enda chansen poliser i sverige har är att uttala sig massmedialt så att det kommer fram hur det verkligen fungerar. Tyvärr vinklas det och det blir i slutändan pajkastning.

 • Dennis

  Vad jag saknar sen min egen tid som tonåring, då man for runt på moped och hade kul på fritidsgården, är helt enkelt en närpolis. Jag vill minnas att killen som jobbade i våra kvarter kallades för ”Löken” och att han var en schysst kille som respekterades av de flesta, om inte alla till och med. Han tog sig tid att snacka med oss ungdomar, han kunde ta oss en och en eller snacka med en stor grupp på en gång. Vi lyssnade på vad han hade att säga, för det som var bra med ”Löken” var ju att han även lyssnade på vad vi hade att säga. Givetvis så hade ju vi egna uppfattningar om vad som var rätt eller fel och ”löken” påtalade gärna, ofta skämtsamt, om vad som var tillåtet eller inte, och i de fall där det var otillåtet så talade han även om vad som väntade om man skulle bli dömd för det.

  Han var nog en starkt bidragande orsak till att många av oss ”frön” från den tiden, växte upp under rätt tuffa förhållanden men som ändå fick en kontakt med polisen som dagens ungdomar inte ens är i närheten av. Jag undrar hur det kan skäras ned på såna resurser som jag själv vet fungerar. Jag var där, jag växte upp med det och såg hur många av mina kompisar tog sig i kragen och la ner en massa skit och istället satsade på att ta tag i sitt liv bättre. För oss blev inte ordet polis synonymt med arrogans, maktbegär, översittarmetoder osv. osv. Snarare tvärtom, vi var många som såg ”löken” mer som en kompis än som en polis och det vore kul om dagens ungdomar fick samma chans som vi fick,  att växa upp med poliser i sin omgivning som faktiskt bryr sig och som är en medmänniska fast i uniform.

  Men det är väl återigen bara en utopi, -70 och -80 talet måste te sig mytiskt i vissa ögon, vartifrån kom pengarna för att ha det så? Hur kunde så få poliser uträtta så mycket? En tankeställare till Bettan Ask.

 • Farbror Blå

  Lite humor att se Beatrice Ask´s kommentar angående poliser i yttre tjänst!! ” Det beror på hur man räknar!” 
  Visst stämmer det! Över en natt så blev receptionstjänst, tjänst i arrest, stationsbefäl med flera andra tjänster som inte tidigare räknats dit att anse som yttre tjänst!
  För att förtydliga hur BRA siffrorna blev efter denna  omvandling så kan jag förtälja att där jag jobbar så blev det plötsligt fem poliser i yttre tjänst vara två i arresten och en som stationsbefäl. Dessa lämnar ALDRIG polishuset! Känns väldigt konstigt att då kalla det för yttre tjänst!?
  Men, det är väl bara jag som är känslig….

 • Pingback: URL

 • Pingback: SEO

 • Pingback: click here

 • Pingback: Total Hours

 • Pingback: Schedule Such

 • Pingback: London Escort

 • Pingback: penny stocks to watch

 • Pingback: easiest sales system review

 • Pingback: https://vimeo.com/84853647

 • Pingback: buy instagram followers

 • Pingback: sito internet cuneo

 • Pingback: Email Processing

 • Pingback: source

 • Pingback: what is the treatment for

 • Pingback: View it now

 • Pingback: ITL

 • Pingback: individual trauma legal representative in greater vancouver

 • Pingback: ed treatment options

 • Pingback: aerogeneradores verticales

 • Pingback: 15m hdmi cable

 • Pingback: muscle factor x bodybuilding

 • Pingback: Silos

 • Pingback: how to build muscle

 • Pingback: Aziende che si occupano di elettronica in provincia di Cuneo

 • Pingback: Sites containing consulente del lavoro Torino

 • Pingback: i produttori delle case prefabbricate hanno diminuito i prezzi negli ultimi anni?

 • Pingback: Washington DC Movers

 • Pingback: hamptonbayfan.com

 • Pingback: tech news blog online

 • Pingback: angrybirds.com

 • Pingback: ed treatment review

 • Pingback: click here for dui lawyers

 • Pingback: http://happywheelsdemogameonline.com

 • Pingback: viagra herbal alternatives

 • Pingback: cures for ed

 • Pingback: the best viagra alternative

 • Pingback: what causes ed in men

 • Pingback: ed treatments

 • Pingback: best viagra tablet

 • Pingback: Different approaches to impotence cure