Startsida / Inlägg

Den glömde mannen

av Erik Niva

Arsenals nutidshistoria består bara av två perioder. Vi har George Graham-åren – mellan 1986 och 1995 – då hårt slit, offsidefällor och sena segermål gav laget identiteten som Boring-boring-one-nil-to-the-Arsenal.

Sedan har vi ju såklart den fenomenala Arsène Wenger-eran – från 1996 och framåt – då hela klubbens image genomgått en total makeover. Arsenal av i dag är ju unga, moderna, offensiva Arsenal.

Men vad hände egentligen däremellan? Jo, säsongen 1995-96 leddes Arsenal av kärve skotten Bruce Rioch. De lyckades till sist klänga till sig en femteplats i ligan, men åkte direkt ur FA Cupen mot ett andradivisionslag och såg generellt tröga ut.

Värvningen av Dennis Bergkamp kan möjligen anses vara någon form av tjuvstart för det som komma skulle, men den hade Bruce Rioch i stort sett ingenting med att göra. I stället smög sig bortglömda old school-spelare som Andy Linighan, Martin Keown, Ray Parlour och Scott Marshall in i hans lag.

Till slut var det nog Riochs behandling av klubbhjälten Ian Wright – som han försökte pressa ut på vänsteryttern – som fällde honom. Han fick sparken efter sin enda säsong. En okänd fransman som hette Wenger ersatte honom, och ingenting blev sig någonsin likt igen.

Vad som hände med Arsenal vet vi, vad som hände med Rioch är betydligt mer oskrivet. Jo, han blev assisterande manager för QPR, men fick lämna efter en säsong. Han fick chansen som manager för Norwich, men sa upp sig efter två år. Han  försökte i Wigan, men fockades efter bara ett halvår.

Rioch kände sig missförstådd, och kom till slut att lämna brittisk fotboll helt. Under en nästan åtta år lång frånvaro glömdes han i stort sett bort fullständigt.

I går var han tillbaka. Han var tillbaka i det Skottland där han hör hemma, och som manager för danska knatten Aalborg red han ut från självaste Parkhead med revolvrarna knattrande och en 0-0-poäng i sadelväskan.

Bruce Rioch – Champions League-manager.

– Det är klart att jag är lite besviken över att allt gick som det gick i den brittiska fotbollen, men det finns ingen tid för bitterhet i mitt liv. Och det här handlar inte om mig, utan om Aalborg. Vi var fantastiska den här kvällen, och klubben har gjort det enormt bra med små resurser. Det Manchester United spenderade på Dimitar Berbatov skulle täcka vår budget – med precis allt inkluderat – i över sju säsonger.

Aalborgs nästa Champions League-match? Manchester United hemma på Energi Nord Arena.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB