Startsida / Inlägg

He Winks on the Left

av Erik Niva

…och ska vi ta och blicka framåt mot reprisen på CL-finalen så kan vi konstatera att en rejäl dos av försnacket handlar om That Boy Ronaldo.

Först och främst har vi ju kvalitetstidningen News of the World, som pumpar ut en freakshowstory med med sedvanlig tajming. Sammanfattningen går ut på att Ronaldos flickvän – well, i alla fall en av dem – i själva verket visat sig vara en bisexuell prostituerad som säljer både sex och kokain.

För dem som bryr sig – vilka nu det skulle vara – finns hela storyn här, komplett med videoklipp.

Så.

Vad händer då i den del av världen som de flesta av oss lever i? Jodå, Sir Alex och Scolari tycks ju faktiskt redan ha fått igång en rejäl dos klassiska ”mind games”, lite hederlig psykologisk krigföring.

Fergie har anklagat Chelsea för att favoriseras av domarna, samtidigt som han trivialiserar klubbens betydelse. Scolari kontrar med – att ge inbjudande trevare om möjligheten för Cristiano Ronaldo att gå till Chelsea.

Och det är den där sista punkten som är den verkligt känsliga. Faktum är att Scolari och Ferguson inte alls kommit överens de senaste åren, och att fejderna alltid kretsat kring Ronaldo.

I november 2006 var United-ledningen vansinninga för att de tyckte att Scolari överutnyttjade Ronaldo i det portugisiska landslaget i samband med en EM-kvalmatch mot Kazakhstan. Den assisterande managern Carlos Quieroz konstaterade:
– United har bra relationer till 14 förbundskaptener. Den enda coachen vi inte pratar med är Scolari. Han uppför sig som en av de där personerna som du lånar ut din bil till. Den har full tank, och de utnyttjar den hela veckan – men sedan kraschar dom den, och lämnar den vid vägkanten utan bensin utan att ens ha artigheten att berätta var du kan hämta den.

Striderna har fortsatt sedan dess, och inflammerats av att Scolari öppet uppmanade Ronaldo att gå till Real Madrid. Och av att Ronaldo tycktes lyssna. Pudelns kärna är ju nämligen att Ronaldo har en enorm respekt för Scolari – till och med större än för Ferguson? – och att de två männen till och med gråtit tillsammans.

Cristiano Ronaldo:
– Scolari har gjort enormt mycket för mig. Han har givit mig väldigt många bra råd, både med fotbollsrelaterade saker och andra svårigheter som jag behövt ta mig igenom. Jag kommer aldrig att glömma konversationen vi hade när min far dog. Det gjorde ett djupt intryck på mig. Jag insåg att han också hade upplevt något identiskt när hans far dog, och vi grät tillsammans.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB