Startsida / Inlägg

Alla vill vara Pirlo

av Erik Niva

Tillbaka på hotellet och dags att skriva morgondagens Europa Calling. Fokus blir självfallet på derbyt i Milano som jag, som jag sagt förut, valde bort. Ibland står man verkligen som åsnan mellan två hötappar…

Milan-Inter på gång i alla fall och apropå Milan så kom jag att tänka på ett samtal i går, vid lunchen, där Simon, Petter Karlsson (som jag skrivit två böcker med)  med flera diskuterade fotboll. (vad annars?).
Vi började prata om olika lag vi spelat/spelar i och Simon, som fortfarande är aktiv, sa att han i Andrea Doria antingen är back eller spelar i en Pirlo-roll på mitten.
Det sistnämnda sa han med ett lika stort skratt som självdistans och vi skrattade alla och konstaterade att vi är många som gärna ser oss som en Pirlo på mitten…

Själv skulle jag alltid ta med Pirlo i mitt lag. Och Pippo Inzaghi, i alla fall som han var för några år sen. Och jag skulle gärna vara Maldini, lika bra – och lika snygg.
Vem vill ni vara på planen, vilken spelare skulle ni alltid ta ut i ert lag, come hell or high water?

Till sist. En läsare mejlar bland annat nedanstående länk.
http://napoli.repubblica.it/dettaglio/Il-giallo-dellIntercity-sparito-indagini-sui-danni-a
-Trenitalia/1512384

Mycket intressant artikel om det kapade tåget i Neapel, en artikel som ger en helt annan version av saker och där Napolis fans i stället framstår som offer när sanningen fått stryka på foten.
Jag tänker inte ge mig in i diskussionen om vem som har rätt och fel här, för att göra det skulle jag också behöva vara än mer insatt.
Däremot tycker jag att ni ska läsa och bilda er en egen uppfattning.
Det är också så att det sällan finns en sanning, men ju fler av varandra oberoende källlor man söker sig till desto större chans att man åtminstone får bitar av en sanning.

Peter Kadhammar, en av Sveriges främsta journalister, sa då han var min chef och jag jobbade i en gräv-grupp med mer långsiktig, undersökande journalistik:
”Var har du fått den där uppgiften i från?”
Jag svarade:
”Polisen”.
Hans svar minns jag fortfarande, så väl:
”Bara för att polisen sagt det är det inte säkert att det är sant. Ifrågasätt alltid alla, även myndigheter. Granska alla information du får kritiskt”.
Och visst ska man göra så. Som journalist och medborgare – och supporter. Man ska alltid ha i åtanke att den som släpper information ofta har ett syfte med det, ett budskap och en bild som de vill ha ut.
Det gäller även fotbollens storklubbar som i sina egna kanaler och tidningar ger sin verison av saker.
Inte alls nödvändigtvis en falsk bild. Men alls inte heller säkert den enda sanna, hela bilden – utan just den som klubben vill ha ut.

Eller, som kanske här, polis och andra högre (dock värdsliga) makter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB