Startsida / Inlägg

Vitryssland Revisited

av Erik Niva

Och vad har jag gjort av en heldag i Minsk?

För att börja med väsentligheterna – jag har blivit stoppad av polisen, uppvaktad av en glädjeflicka som undrade om jag ”ville ha sällskap” och vittne till hur en vodkapackad vitryss barbröstad hoppade upp på en bardisk och Rednex-dansade precis framför ett ytterst stillsamt sällskap av middagsätande valobservatörer.

Någonstans däremellan har jag utforskat stan, pratat med journalister, gått på ett par presskonferenser, hängt med Mårten Frankby på Svenska Institutet och skrivit några artiklar. I tidningen i morgon får ni läsa om mirakellaget BATE Borisov – tills vidare får ni nöja er med några vitryska bits´n´pieces.

Ni vet att Aleksandr Hleb är fostrad i BATE Borisovs talangfabrik? Han fick inte sina första fotbollsskor förrän han var 10 år gammal – det är bekräftat. Han fick inte sin första fotboll förrän familjen vann en på ett lotteri – det är obekräftat. Hleb själv skrattar åt det senare påståendet.
– Ibland kommer pressen hem till vårt hus när min pappa Pavel är full. Han gillar att dricka, och då kan de gamla historierna bli lite mer… ska vi säga romantiska?
Familjen Hleb är en hårdkokt samling av riktiga gamla hederliga sovjetiska knegare. Pappa Pavel körde tankbil, mamma Lidia var grovarbetare på olika byggen.

Häromsistens bröt domaren Sergej Shmolik en vitrysk ligamatch. Han hade uppträtt mer och mer egendomligt under matchens gång, slutat springa och till slut bara dömt ifrån mittcirkeln. När han tvingades av planen skyllde han på en ryggskada – men när han fördes till sjukhus för tester så visade det sig att han i själva verket hade väldigt höga alkoholhalter i blodet.
– Jag har aldrig sett en packad domare förut. Det är bortom min förståelse, säger Vitrysslands tyske förbundskapten Bernd Stange.

Och appropå Stange, så är det också en jävla lirare. Inte nog med att han var Stasi-agent under sin tid som östtysk förbundskapten – han har dessutom varit förbundskapten för både Irak och Oman.
– Här i Vitryssland existerar ingen kriminalitet. Hemma i Jena måste jag hämta min fru om hon varit på bio. Här går flickorna själva genom parkerna på kvällarna, kommenterar Stange.

På sitt sätt är han dock en demokratiskt utsedd förbundskapten. Han kandiderade för jobbet genom att presentera sitt koncept på ett hotell i Minsk – spelartruppen och hela medieuppbådet satt där och lyssnade. Efter anförandet så samlades spelarna i ett annat rum för att rösta om tyskens lämplighet. Både journalisterna och Stange satt sedan kvar och väntade, ända tills några förbundsfunktionärer kom ut och erbjöd honom jobbet.

För övrigt har ju det riktiga valresultatet från igår har blivit offentligt nu. President Lukasjenko och hans allierade: 110 parlamentsplatser. Oppositionen fick 0.

Se där.

Nej, nu ska jag lyssna på regimkritisk punk i smyg på mitt hotellrum och känna mig samhällsomstörtande.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB