Startsida / Inlägg

Roma & Rudi

av Erik Niva

Position?

Latitud: 41,54 grader, nord.
Longitud: 12,129 grader, ost.

Och det innebär alltså… Rom. Är nere med ett gäng glada laxar som briljerat i Aftonbladets Drömelvan-tävling, och ska bland annat se Roma-Inter i morgon.

Det var ju inte så att jag spelade harpa när klockan ringde klockan fem i morse, men nu när jag väl sitter här en tvärgata från Termini-stationen och det är 23 soliga grader varmt så känns det… helt okej ändå.

Trattorior, tavernor och Trastevere-romantik får ni fullt tillräckligt med ändå – både på den här bloggen och i ett medie-Sverige översvämmat av Italien-missionärer – och eftersom jag precis bara kommit fram väntar jag lite med att pälsa på mig den där röd-grön-vita peruken.

Det var ju inte så att jag jojkade över den där mellanlandningen i München heller, men det gav mig i alla fall chansen att köpa det senaste numret av Europas kanske bästa fotbollsmagasin, 11 Freunde.

I det konstateras det att Per Nilsson vann när sensationsalget Hoffenheim höll en intern fäktningsturnering för att bättra på fotarbetet.
– Det här är en idrottsform som kräver taktik. Du måste tänka mycket, förklarar Bergeforsens Beckenbauer.

I övrigt noterar jag ett reportage om Terek Groznyj som jag önskar att jag skrivit själv, en text om det tyska parlamentets eget fotbollslag ”Der Grünen Tulpe” – och att Rudi Völler äntligen talar ut om det där fylleslaget efter VM-semin 1986 som sägs ha kostat Västtyskland titeln.
– Det var Felix Magath, Thomas Berthold, Matthis Herget och jag, och vi hade all anledning. Efter matchen så satte vi oss förklädda i hotellobbyn och beställde champagne. Det höll på till tidiga morgonen, det stämmer. Ett bra party.
* Men finalen skulle ju spelas strax därefter?
– Dit var det ännu några dagar.
* Det var inte på grund av er fest som ni förlorade finalen 1986?
– Nej, vi var spelmässigt sämre i finalen, men bättre fysiskt. Argentinarna sjöng på sista versen, och hade vi tagit matchen till förlängning hade vi knutit ihop säcken. Det är jag rätt säker på.

Och hur ska då jag själv få ihop den här bångstyriga tysk-romerska säcken? Inga problem. Den gamle Roma-coachen Rudi Völler har nämligen själv varit i stan under veckan, bland annat siktad på ett café inte alls långt härifrån.
***
Middlesbrough-Chelsea, 0-5, varsågod och skölj.

Den blå maskinen tycks ostoppbar – en före detta målmaskin i rött har kört fast totalt. Såhär börjar en Independent-intervju med Afonso Alves i dag:
– Afonso Alves is supposed to be an unstoppable goal machine but when we meet on Teesside he looks about as mobile as Middlesbrough’s mascot, Roary the Lion, and less popular.

Det var tänkt som ett skämt, men ligger obehagligt nära sanningen. Rekorddyra Afonso har bara gjort ett mål den här säsongen, och fick bara 25 minuter från bänken idag.
***
Förresten, en handuppräckning – finns det någon enda engagerad fotbollssupporter därute som tycker att den här idiotiska idén om att Barcelona ska starta en MLS-gren är en tilltalande tanke?

Hojta till i så fall. Jag är genuint nyfiken.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB