Startsida / Inlägg

Rubiner & Guld

av Erik Niva

Jag har faktiskt varit på Centralstadion i Kazan en gång.

Det var mitt i smällkalla januari, och absurt nog var jag i Tatarstan för att bevaka ett bandy-VM och skriva ett reportage om ett hockeylag. För att fira Kazans 1000-årsjubileum hade det lokala styret sponsrat stadens hockeylag med helt oerhörda pengar, och eftersom det var lock out-säsong i NHL hade en hel hög riktiga världsstjärnor lockats till Tatarstan för att spela för AK Bars.

En av dem var en gänglig fransk-kanadensare som heter Vincent Lecavalier. Han hade precis vunnit Syanley Cup, och dessutom utsetts till MVP när Kanada vann World Cup. Nu hade vi gjort klart en lunchintervju, och stod ute på gatan för att ta några bilder.

Jag såg något intressant på andra sidan gatan, frågade och pekade:
– Vad är det där?
– Oh, that. It´s a stadium for… do you call it soccer or football?

Vi kallar det fotboll, Vinny, och hur fascinerad jag än var av historien om AK Bars Kazan kommer jag alltid att vara betydligt mer intresserad av Rubin Kazan. Det var deras arena som låg där på andra sidan. Jag gick in och tog mig en snabbtitt under permafrosten.

Knappt fyra år senare kan jag konstatera att det var mästarnas arena jag kikade in på. För första gången någonsin har Rubin Kazan – uppstickarlaget från den lilla delrepubliken Tatarstan – vunnit den ryska ligan.

Klubben firar 50-årsjubileum i år, och i St Petersburg och Moskva finns det gott om röster som menar att titelkampen varit riggad i år. Det heter att Rubin under flera års tid givit andra klubbar fördelar – bara för att kunna kassera in gentjänster denna speciella jubileumssäsong.

Jag vet inget om det, men jag vet att Rubin är ett jävla färgstarkt gäng ändå. Anglofiler kan ju inte låta bli att gilla ett anfallspar bestående av Premier League-flopparna Sergej Rebrov och Savo Milosevic. Och norrlänningar kan ju inte undgå att häpnas över att Sverige-fostrade Boden-bombaren Peter Gitselov kan ha gjort tillräckligt många minuter för att få en guldmedalj – även om han sedan lånades ut till Rostov.

I går spelade Rubin borta mot Saturn, och med bara sekunder kvar på matchen stötte just Savo Milosevic in Guldmålet.
– Allah har lyssnat på våra böner, och givit oss tillräckligt med styrka för att kämpa hem titeln, kommenterade Rubins turkmenske tränare Kurban Beryev.

Amen. Eller nåt. Till hösten kommer Champions League till Tatarstan.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB