Startsida / Inlägg

What´s Goin´ On?

av Erik Niva

Landslagsdag. Vad säger ni – ska vi ta och plocka ihop ett förhandspaket med gott och blandat?

Holland, alltså. Intresset för att se Behrang Safari är väl inte direkt glödhett nere i Amsterdam, där rapporterna talar om en halvfull Arena. Roligast är väl annars de holländska intervjuer där Henrik Larsson avslöjar att Gio van Bronckhorst gjort en offensiv för att locka ner honom till Feyenoord:
– Jag har förstått genom Gio att de är intresserade av mig. Jag säger inget om det. Det beror på Helsingborg vad jag gör. Jag har inte sett mycket av Feyenoord på sistone, men Gio har berättat för mig. Han har förklarat at har mycket skador, och att många unga killar därför fått chansen.
***
Hetast i Holland är väl annars PSV:s serbiske striker Darko Lazovic. Efter att ha petats från toppmötet mot Ajax i söndags fick han chansen att hoppa in, och efter bara fyra minuter på planen hade han legat bakom kvitteringsmålet. Läge att fira? Nej, läge att springa ut mot den egna bänken och förolämpa tränaren som petat honom.

Huub Stevens – som ju varit i andra bråk nyligen – fick sina fiskar varma. Nu har holländska medier anlitat läppläsare, och kommit fram till att de Lazvovic sa till sin manager var:
– Fitta. Jag ska knulla din mamma.
***
Fler anfallare i ropet? Jo, Boca Juniors löfte Lucas Viatri har nu fått veta att han måste upp i rätten, anklagat för att ha rånat en frisörsalong.

Vad han ska ha stulit? Om jag fattar saken rätt – en sax och lite hårsprej.

Tja, något måste man ju göra även de dagar man inte kan avgöra Superclasicon.
***
Och då var vi ju redan inne på Argentina. Ni har redan hört allt om Butcher-fejder och krucifixletande småpojkar – men har ni snappat upp att Diego Maradona verkligen sluter cirkeln på Hampden ikväll.

Det var nämligen på just den arenan som en 18-årig Maradona gjorde sitt allra första landslagsmål, för ganska prick 30 år sedan. Det var tyvärr tv-strejk, och finns därför inga bilder från matchen. George Burley – som numera är Skottlands förbundskapten – spelade också i den matchen, och får klä den i ord:
– Det finns kvar i minnet som en av de bästa erfarenheterna under min karriär. Jag kan fortfarande se framför mig hur Maradona springer snabbare med bollen än utan den.

Leeds-yttern Arthur Graham lyckades byta till sig Maradonas tröja efter matchen. Hur mycket han värdesatte den? Jo, för fem år sedan sålde han den för ungefär 140 000 kronor via en auktionsfirma i London.
***
Appropå Maradona och hans uttalande om att England stal VM-finalen mot Västtyskland 1966. Även om de engelska reaktionerna är upprörda har han i alla fall fått stöd från ett håll: den tyska tabloiden Bild.

”Bravo Diego” är deras rubrik idag.
***
När vi ändå är inne på de anglo-tyska relationerna – vad hoppas vi på av matchen mellan Tyskland och England i Berlin ikväll? Själv hoppas jag mest att Leverkusens sensation Patrick Helmes sätter ännu ett mål – så att han kan dedikera det också till sin döda hund.

Hans Golden retriever Emmy gick bort förra månaden. Sedan dess har han firat varje mål med att peka upp mot himlen med sitt  pekfinger och tänka på hunden.
– Min hund var som min baby. Jag grät i flera dagar när hon dog.
***
Fler tyska talanger? Hyperlovande underbarnet Toni Kroos får inte mycket speltid i Bayern München – men i går visade han vad hajpen handlade om när han sänkte det italienska U21-landslaget med en finfin halvvolley.
***
Själv har jag tjatat en hel del om Englands kommande talanggeneration på sistone – och igår vann U21-landslaget enkelt mot Tjeckien inför 19 000 i Sheffield – men nu måste jag även passa på att trumma för det som håller på att hända i Wales.

Ikväll spelar det röda drakarna mot Sveriges kvalkonkurrenter Danmark, och de har flugit till Köpenhamn med den yngsta truppen i landslagets historia. De två 19-åriga Spurs-backarna Gareth Bale och Chris Gunther spelar på varsin kant, Arsenals 17-årige Aaron Ramsey och West Hams 20-årige Jack Collison bildar innermittfält och Man Citys 19-årige striker Ched Evans får chansen på topp.
– Medelåldern i startelvan kommer att vara runt 22, säger förbundskaptenen John Toschack.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB