Startsida / Inlägg

Dennis the Menace

av Erik Niva

Vad vet vi?

…att Svennis och hans Mexiko föll i Honduras i natt – där hemmafolket verkar ha varit rätt taggade – men att de ändå hankar sig vidare i VM-kvalet på målskillnad.

…att La Afición nu toppar sin hemsida med jätterubriken ”¡DE MILAGRO!” – Miraklet – och följer upp med underrubriken ”La mediocridad se hace presente”, det mediokra är här.

…att Justino Compeán – presidenten för det mexikanska förbundet – sa att Svennis skulle leda laget mot Sydafrika oavsett resultatet. Men det var före matchen, det.

…att det mexikanska förbundet ändå ska ha någon form av utvärderingsmöte i eftermiddag.

…att det är sju timmars tidsskillnad till Mexiko, och att klockan därför fortfarande bara är halv tre på natten där.

Vad vet inte?

…vad som händer nu.
***
Några andra mål som Simon Bank valt bort med sitt eurocentriska perspektiv? Jodå, som vanligt finns det såna.

I det här tempostarka klippet ni se hur före detta HIF:aren Luton Shelton gjorde sitt bästa för att Jamaica skulle ta in de mexikanska plusmålen, och hur de möjligen hade lyckats om inte kvällens frisparks studsat ner på mållinjen. Ni ser dessutom hur det gamla underbarnet Freddy Adu – nuförtiden bänkspelare i Monaco – skruvade in sitt första mål för det amerikanska a-landslaget.

Brasilien slog Portugal i en 6-2-match som tycks ha varit rätt underhållande. Maicon smackade in bollen ur dödvinkel. Elano flyttade bollen lite bakåt  och lite utåt – sedan gjorde han om något liknande.

Keji Tamada gjorde det vackraste målet i Asien när hans Japan krokade på Australien i sin kvalgrupp.
***
Holland? Äh, allt det intressanta där nere utspelade ju sig i samband med den oortodoxa matchen mellan Holland B och Sverige U21.

Dels har vi ju den fenomenala 3-0-segern – det finns videohighlights på det holländska förbundets hemsida, men ska du kunna se dem måste du först lura i din dator att du sitter i Holland, Belgien eller Schweiz – efter begränsat bollinnehav, men fina mål av Bajrami, Avdic och Toivonen.

Men dels måste vi ju uppmärksamma det riktigt stora med den matchen. På ena bänken satt Jörgen Lennartsson – på den andra satt Dennis Bergkamp.

Jepp, den fenomenale eleganten har nu gjort tränardebut. De senaste åren har han coachat sin son, jobbat på sina tränarkurser och påbörjat en internutbildning med Ajax. Men i går gjorde han alltså sin första riktiga match, som assistent till b-landslagets tränare Johan Neeskens.
– I Ajax arbetar jag bara i bakgrunden än så länge. Besluten där tas av andra. Här så är jag däremot inblandad i laguttagningen, bytena och kan komma med synpunkter om hur laget ska spela bättre.

Dennis Bergkamp är tillbaka, och fotbollsvärlden är därmed en lite bättre plats idag än den var igår. Men han hade nog inte räknat med att tvingas möta Emil Johansson det första han gjorde.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB