Startsida / Inlägg

Tavisupleba

av Erik Niva

Något vi inte berört med gårdagens landslagsspel? Jo, Georgien föll med 2-1 i Rumänien – och eftersom det nya numret av Sportmagasinet skickas ut till prenumeranter i dagarna så passar jag på att tjata om mitt Georgien-reportage där en sista vända.

Parallellt med matchen i går så visas en fotoutställning om augustikriget i Bukarest, och avståndet mellan de två aktiviteterna är betydligt kortare än man kanske först tror. När jag var i Georgien insåg jag att det deras fotbollslandslag sysslar med just nu är så kallad kulturell krigsföring. Nu när EU är på väg att återupprätta sina relationer med Ryssland som om inget hade hänt så är fotbollen ett av väldigt få sätt för Georgien att ropa ut till omvärlden: ”Vi är fortfarande här, och vi fortsätter kämpa. Glöm inte bort oss”.

Annars var det absolut största med Georgien-resan att jag fick chansen att hänga med en av mina barndomsidoler i några dagar. När muren föll så flyttade Zaur Svanadze till Sverige. Han var en teknisk, bollskicklig innermittfältare som bland annat vunnit Cupvinnarcupen med Dinamo Tbilisi 1981. Tio år senare så hamnade han osannolikt nog i Malmbergets AIF.

Efter ett årtionde i Sverige är Svanadze nu tillbaka i Georgien, där han just nu basar för U19-landslaget. Tidigare har han bland annat varit huvudtränare för Lokomotiv Tbilisi och assisterande förbundskapten för det georgiska a-landslaget.

Nu är han öppen för en flytt tillbaka till Sverige – så om du basar för en hyfsat ambitiös klubb i typ Superettan och vill prova på en annan väg än den svenska förbundsmodellen, slå Zaur Svanadze en signal.
***
Har ju varit en del fotbollsmusik på den här bloggen de sista dagarna. Jag ska stänga den burken för stunden med det här tipset.

Jag kom faktiskt ihåg hur Peter Wennman efterlyste en hip hop-refräng till Papa Bouba Diops ära efter ett sent kvitteringsmål mot Man United – men jag hade ingen aning om att det faktiskt fanns folk som tog honom på orden.

Laxås boxarromantiker Dick Tiger satte ihop en poppärla om vår man Papa Bouba – och blev bland annat belönade med att spelas i halvtidspauserna på Craven Cottage. How to make it in the UK.
***
Vet inte om alla i hela världen redan har sett det här, men jag tyckte att det var lite kul. Zlatan håller dribblingsskola på Uefas hemsida – ”some players make it look easy… Simão… Cristiano Ronaldo… and last but not least – me…” – och avslöjar vilket som är hans personliga favoritmål.

Inte klacken mot Italien, inte slalomshowen för Ajax, inte bomben mot Grekland – utan den gamla Ajax-rushen mot Celta Vigo som jag inte ens hittar något videoklipp på.
***
Och appropå klassikermål. När vi snabbdiskuterade vilket 1978-mål det var som Elano gjort en kopia på kunde vi inte sätta fingret på det, men nu har Simon Bank googlat igång.

Nelinho, såklart.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB