Startsida / Inlägg

Goals, Poles, Frozen Souls

av Simon Bank

Dagen efter. Ja, inte som för Erik Niva, antar jag, som var på norrländskt 40-årskalas i går – festvärldens motsvarighet till ett Iron Man – men ändå.

Jag tog med Expressens junior Victor Melander ut i Milano-natten och lärde honom allt jag kan. Det tog två minuter. Resten av natten ägnade vi åt kärleksfullt tillagade filetti på en nattöppen restaurang, och åt att diskutera vad Sulley Muntari egentligen menade med sin målgest.

Min gissning?

Han uppskattade penisstorleken hos det tiotal Juventini som hånade hans ursprung strax före målet.

Och nu är det dags för dagens På Spåret.

Vi börjar på Öarna, med att konstatera att William Gallas sannolikt är världens sämste fotbollskapten. Hans utspel fick Arsenals mittförsvar att spela upp en alldeles egen Benny Hill-sketch uppe på Rowsley Street. Robinho kompletterade 3-0-förnedringen med en socker-chip.

Annars var det en udda dag i England. De stora misslyckades med att göra mål – och Johan Elmander lyckades. Odd.

Vidare in till fastlandet, där Saint-Étienne börjar inse att de gjort en historisk felrekrytering när de plockade in Alain Perrin som tränare. Men de kan i alla fall glädja sig åt att Lyon-basen Aulas fick äta upp det han sa om att han ”älskar Ludo Giuly”. Giuly, den ende i toppfotbollen som måste hoppa för att nicka in markpassningar, gjorde just det mot Lyon. Och Valenciennes bjöd på rena rama Trav365-passningsspelet mot Sochaux.

Mer franskt, en bit norrut.

Franckie went to FC Hollywood, och fortsätter göra mål varje match. Ribérys frisparksknorr mot Cottbus höll Bernard Genghini-klass och hade gjort honom hetast i Europa.

Om det inte vore för Vedad Ibisevic, förstås. Höstens bosnier, en noslängd och mer före Wolfsburgs 22-årige långskång Edin Dzeko.

Är ni inte mätta på Italien? Okej, då. Vi konstaterar att Gilardino inte bara lärt sig filma, utan att Adrian Mutu dessutom plockat upp Tottis avlagda gamla skedstraff. (Och om jag glömde att berätta det så kan Schalkes Farfan det tricket också).
Längre ner i hierarkin kan det vara värt att påpeka att gamle Billy Costacurta rullat igång sin tränarkarriär med den äran i Mantova. Han tog över ett krisgäng, ledde dem till tre raka 2-1-vinster innan det blev förlust i Ancona i går.

Billy är alltså het. Det är inte Henok Goitom, som inte spelat en sekund sen den där utskåpningen på Camp Nou – eller, för den delen, sen han gick ut och sa att han ville sänka Real Madrid. Och det lär inte bli mer på ett tag, eftersom Valladolid gick bärsärkargång mot Villarreal och gav de gula u-båtarna deras värsta halvlek sen lektionen mot Real Madrids holländska koloni för mer än ett år sen.

Apropå Real Madrid, så är Schuster i dag extra glad över att Schneijder ägnat veckan åt att studera Kim Källströms skott-via-back-i-mål-trick.

Och, innan vi stänger den eurocentriska butiken för den här gången – lite lösgodis:

Andreas Isakssons PSV behövde exakt 23 minuter på sig för att göra fyra på Heracles. Maza Rodriguez gjorde det snyggaste, en rackarrökare…

…som mycket väl kunnat vara dagens långskott, om det inte varit för att Olympiakos CSKA-köp Dudu har en rätt fin vänsterfot.

Och om ni gnäller över vädret hemma så ska ni vara glada att ni inte spelar er fotboll i Polen. Inte så mycket för vädrets skull som för att man måste jobba sig upp för 30 trappsteg för lite hederlig crowd-pleasing.

…fast handlar det bara om väder så vette fan om inte dagens hederspris går till transylvanerna i FC Brasov.

Sådär ja. Nu vill hotellet sparka ut mig, så det är på tiden att vi går vidare med våra riktiga liv.

Vi hörs om ett par timmar, hörni.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB