Startsida / Inlägg

Mördande reklam

av Erik Niva

Just jävlar. Det här hade jag tänkt kommentera redan i helgen, men en 40-årsfest och dess… erm, rehabiliteringsperiod kom emellan. Dagens Nyheter hade en artikel om svenska sportböcker i lördags, och i sammanhanget nämndes en bok som heter ”Den nya världsfotbollen”.

Och vad sjutton är det då? Jo, det ska jag minsann passa på att tala om i all min självförhärligande reklam- och krämarprakt. Det är nämligen min egen debutbok, som släpps av förlaget Modernista inom några få veckor. Och vad tusan innehåller den då? Jo, såhär bombastiskt formulerar förlaget sin pr-text:

”Världen förändrades under 1990-talet. Planeten globaliserades, fotbollen kommersialiserades. Vad är egentligen kvar nu på andra sidan millennieskiftet?
Under drygt fem års tid har sportjournalisten Erik Niva rest runt i en fotbollsvärld som inte längre ser ut som den brukade göra. Han har rullat iväg en boll, följt den genom 170 städer i 40 länder och intervjuat oligarker, pampar och tonårsmiljonärer. Han har sett den starta ett krig på Balkan, överleva ett annat på Nordirland och stoppa ett i Elfenbenskusten. Han har följt en av vår tids allra största populärkulturella ikoner, från Kunming i öster till Los Angeles i väster.
Fotbollen har alltid varit en extremt känslig samhällsbarometer. I den här boken, decenniets största svenska satsning på nyskrivna samtidsreportage, mäter den trycket i en värld där avståndet mellan de som har och de som inte har ständigt växer, både på gatorna och i serietabellerna.”

Så det så. Sedan jag började på Aftonbladet har jag skrivit nyhetstexter, pusslat ihop matchkrönikor och gjort personintervjuer – men mer än något annat har jag rest runt i världen och ansträngt mig för att försöka förstå hur fotbollen hänger ihop med det globala samhället såhär i början av 2000-talet.

Och det är alltså de bästa av de samhällsanknutna texterna som finns samlade på den här bokens 500 sidor. Här finns gott om samtal med forskare, politiker och tänkare – men samtidigt ändå betydligt fler intervjuer med tränare, ytterbackar och superstjärnor. Ingenting får mig att fundera lika mycket på hur världen fungerar som fotboll. Inget annat får mig heller att glömma alla grubblerier som det där ögonblicket då domaren står med pipan i munnen och allt är några få sekunder ifrån att braka loss.

Boken går redan nu att ”bevaka” hos de stora internetbokhandlarna (typ Adlibris och Bokus), och i början av december så brakar vi själva igång med specialerbjudanden och utlottningar etc i Sportbladet.

Jag tänkte be er att hålla ögonen öppna, men det ska ni inte behöva. Jag tänkte nämligen agera durkdriven kvacksalvare och fortsätta att tjata om det här ända tills Handelns utredningsinstitut utnämner boken till ”Årets julklapp” – så bit ihop.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB