Startsida / Inlägg

Saturday Slapstick

av Erik Niva

Vi börjar söndagssvepet med helgens märkligaste sekvenser. Först drar vi ner till Holland, där Helmonds belgiske mittfältare Daniel Guijo-Velasco ställt till det för sig. I en ligamatch mot Roosendaal gjorde han två nazihälsningar mot motståndarnas kapten Mels van Driel.
– Han sprang hela vägen från andra sidan planen för att uppmana domaren att varna vår spelare. Han uppförde sig som en tysk, motiverar Guijo-Velasco.

Straffet har redan fastställts. En matchs avstängning och några timmars bidrag till en lokal skola känns milt.
***
Hemma hos Guijo-Velasco så spelade Anderlecht, och deras tjeckiske målvakt Daniel Zitka skadade sig tyvärr svårt i en kollision, där han bröt benet och blev av med två tänder.

Utburen på bår, förstås, men vad händer? Jo, bårbärarna kan inte hålla balansen – utan tappar av Zitka längs med sidlinjen. Man borde inte skratta, men…
***
I Grekland så spelade Micke Nilsson och hans Panathinaikos hemma mot Asteras Tripoli. Mot slutet av matchen så stormade en yngling planen, och tycktes vara på väg att ställa till oreda.

Gästernas argentinske mittfältare Adrian Bastía tog tag i saken. Han sänkte planstormaren med ett krokben, så att säkerhetsvakterna fick tag i honom. Belöningen? Rött kort.

Vad tycker vi egentligen om det?
***
Om vi övergår till mer ortodoxa händelser så märker vi snabbt att gårdagen var de stora avslutarnas dag ute i Europa. Och det glädjer mig mycket att kunna räkna in Johan Elmander bland dem.

Hans första mål uppe i Sunderland var välutfört, hans andra ännu bättre. Tre mål på två matcher uppe i nordöstra England nu för ”Påven”.

Marlon Kings mål i Stoke var ett annat riktigt klassavslut, medan Ishmael Millers mål i Wigan mest var kul för att det föregicks av ännu en karaktäristisk blunder av Titus Bramble.

Spanien så, där Barcelona vann stormatchen mot Seville och gjorde rycket som alla väntat på. Samuel Eto´o stötte upp en boll i krysset, medan världens bäste Leo Messi bågade in en halvvolley och sprang sedan in med ytterligare ett kvalitetsmål.

På andra sidan drömmarna fick Real Madrid smaka på en Albín-rush och en Uche-kontring i Getafe. Då spelade det ingen större roll att Saviola demonstrerade att han trots allt också kan räknas till världsanfallarna – Bernd Schusters dagar är räknade.

I Tyskland gjorde alla de stora anfallskanonerna mål: Toni, Klose och Ibisevic. Werder Bremens forwards gjorde fem mål på Franfkurt – men en sidsteppad Markus Rosenberg var inte i närheten av att göra något av dem.

Segerlobben i det lilla Istanbul-derbyt kan möjligen, kanske få det att lossna rejält för Fenerbahces spanjor Dani Güiza, och när vi ändå är inne på chippar kan vi ju hinna med Stefan Nijlands poängräddare för PSV mot Heerenveen.
***
Och till sist – Alessandro Del Piero slår in en straff och helgen har fått ännu en jubilar. 250 mål för Juventus nu för ”Pinturicchio”. En stor människa.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB