Henok the Hammer

av Erik Niva

Okej, den tiden på veckan igen. Helgen är förbi, målen är gjorda – så nu återstår bara att titta på dem.

Helgens match ur målhänseende var ju Inter mot Napoli. Córdobas volley var inte alls dum, men blir ändå besegrad av de två klacksamarbeten som först ledde till Muntaris drömmål och sedan till Lavezzis reducering.

Milan var pressat att vinna nere på Sicilien efter Inters seger – men det gick ju inte alls. Ronaldinho missade en straff, och då spelade det ingen större roll att han rullade in en annan. Ett Miccoli-anfört Palermo hade ju då redan dödat matchen.

I Spanien smällde Carmelo in helgens långskott för Sporting mot Espanyol – och såg i och med det till att Espanyols manager Tintin Marquez fick sparken. Själv är jag lite missnöjd. Före säsongen hade jag tippat att Marquez skulle bli den första La Liga-managern att få gå, men nu dröjde ju avskedet ända till månadsskiftet mellan november och december.

0.25 minuter in på det här klippet ser ni hur Ariel Ibagaza hänger in söndagens vackraste europeiska frispark – och 0.40 minuter in på detta har ni äntligen Henok Goitoms första ligamål för formstarka Valladolid.

Stora matcher i England, men inga större mål. En fin höger från Rob van Persie – hur offside han än må vara – och en rapp vänster räckte för att gjuta nytt liv i Arsenal. I Manchester handlade det mesta om ett par sekvenser som överskuggade Wayne Rooneys enkla segermål. Först och främst Cristiano Ronaldos egendomliga volleybollblock, och sedan en lika konstig – men betydligt mer uppskattad – bakvänd blockering från Joe Hart.

Mer bakvända grejer. Stanislav Sestak vände, vred, spann runt – och hittade på en stilig improviserad avslutning som gav Bochum ledningen mot Hamburg.

Annars är det ju faktiskt i Sydamerika som det händer vid den här tiden på året. River Plate gjorde det globalt sett vackraste frisparksmålet mot Tigre – men vafan hjälper det när de slänger bort ledningen och fortsätter ligga fastcementerade på sistaplatsen?

Juan Roman Riquelme gjorde båda målen för Boca mot Racing, men det som det snackas om är ju reaktionen på det andra. I början av andra halvlek hade nämligen den briljante playmakern hamnat i bråk med en häcklare på läktaren – nu sprang han 50 meter för att håna honom i samband med måljublet. Och häcklaren? Jo, han blev nu överfallen av andra Boca-fans på läktaren.

I Brasilien behövde bara São Paulo slå Fluminense hemma på Morumbí för att säkra den tredje raka brasilianska titeln – men det gick inte alls. 1-1 blev det, och nu måste ”Tricolor” ta med sig minst en poäng hem från Goiânia i slutrundan.