Startsida / Inlägg

Millionendorf

av Erik Niva

Har ni sett dagens avsnitt av ”Laul Calling” vet ni att den litterära vägvisaren Robert Laul ägnade några minuter åt att göra sig lustig över baksidestexten på min bok ”Den Nya Världsfotbollen” (beställ nu så får ni den ju för halva priset, säger nasaren i mig).

Från Tyskland kan jag nu rapportera om en helt annan baksidestext, och det är väl bara att erkänna att det är lite bättre tryck i Oliver Kahns innehållsbeskrivning än det är i min. Åtta rader – det är allt som står, och det är allt som behövs:
Dies ist ein extremes Buch
von einem extremen Menschen
über einen extremen Menschen
über einenen extremen Beruf
in einem extremen Erfolg
über extremen erfolg
über extremes scheitern
extrem lehrreich

”Det här är en extrem bok, av en extrem människa, om en extrem människa, om ett extremt yrke, i en extrem miljö, om extrema framgångar, om extrema motgångar – extremt lärorikt”.

Vad Oliver Kahns nya självbiografi heter? ”Ich”. Jag,
***
Har haft en halvdag i München, och försökt göra det mesta av den. Jag har varit här sex, sju gånger tidigare, men aldrig haft tid att lära känna staden bortom den burgna ytan.

Promenadrutten blir därför typ densamma som vanligt. Börja vid den gamla botaniska trädgården, förbi minnesmärket för den nedbrända synagogan, via Frauenkirche och Marienplatz ner till Viktualienmarkt. Där tar jag bränslestopp med en kopp Glühwein. Sedan upp längs gågatorna förbi Hofbräuhaus, upp genom Hofgarten och in i den ljuvliga Englischer Garten som alltså är större än självaste Central Park.

Det är en amatörrutt, men jag är nöjd med den. Och efter en månad i ett helvetesmörkt Stockholm – hur fan kan det vara mörkare i Stockholm än i Malmberget såhär års? – räcker det ganska bra enbart med att det faktiskt är ljust ute. På vägen tillbaka till hotellet köper jag en ny St. Pauli-tröja och känner mig rätt nöjd med tillvaron.
***
Jag är alltså här i Tyskland för kvällens toppmatch mellan Bayern München och Hoffenheim, och jag kan ärligt säga att jag inte sett fram emot en match såhär mycket på flera månader.

Bakgrundsstoryn är fantastisk, förutsättningarna talar för en målfest, arenan är fenomenal och det är dessutom alltid roligt att se Bundesliga live. Här har ni min förhandsartikel från tidningen idag.
***
I en annan del av Europa dömdes för övrigt Olympique Marseille-supportern Santos Mirasierra till 3,5 års fängelse för några timmar sedan. Simon Bank har bloggat om bakgrunden tidigare, men nu har en lite tyngre snubbe givit sig in i debatten.

Självaste Zinedine Zidane har givit sitt stöd till Santos med att konstatera:
– Egentligen har han ju inte gjort något.

Just det. Det finns de som utför kriminella handlingar på fotbollsläktarna och de ska straffas – men den som granskar de så kallade bevisen från det här fallet kommer att komma fram till en och samma slutsats. Egentligen har han ju inte gjort något.

Libérez Santos!

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB