Startsida / Inlägg

Lucka No. 7

av Erik Niva

Originalkalendern – Alex Ferguson bevisar att han är bortförklaringarnas borgmästare genom att skylla en bortaförlust i Southampton på lagets grå tröjor.

Alternativa kalendern – Graham Taylor tackar domarteamet som givit honom sparken.

Inför det brittiska parlamentsvalet 1993 fanns det en lite ovanlig kandidatur: ”The Sack Graham Taylor Party”. Premier League-eran hade precis börjat, Alex Ferguson hade lyft ligan – men den mest omtalade managern i fotbolls-England var utan tvekan den hårt pressade förbundskaptenen Graham Taylor.

Efter ett misslyckat EM 1992 – efter 2-1-förlusten mot Sverige satte The Sun den klassiska rubriken ”Swedes 2, Turnips 1” – och nu inför den avgörande kvalmatchen i Holland var nu England en enda förlust ifrån att missa VM 1994.

Graham Taylor tangerade bristningsgränsen redan på en infekterad presskonferens före matchen, och när det väl var dags för avspark tycktes han vara på randen till kollaps.
– Han stod där, vit i ansiktet och desperat. Det var en hemsk syn, observerade Englands cricketkapten Graham Gooch.

Taylor är spänd som en fiolsträng rätt igenom. Och vad händer? Jo, Ronald Koeman drar ner en frilägesspringande David Platt, och Taylor flyger upp.
 – Domaren! Domaren! Han ska åka ut, han ska åka ut? Ska han visa ut honom? Han måste visa ut honom?
Domaren nöjer sig med ett gult kort.
– Gwah!
Taylor vänder sig mot fjärdedomaren.
– Vad har de blivit instruerade? Eh? Du kan reglerna?  Linjedomaren!  Linjedomaren? Vad för sorts sak händer här? Eh? Det här är hemst. Och du vet det. Du vet det. Du vet det. Gult kort? Absolutely disgraceful.

Så vad händer fem minuter senare? Jodå, samme Koeman som borde varit utvisad lyfter in en frispark. Och när sedan Holland dessutom kontrar in 2-0 så brister alla dammar för Taylor. Mitt under pågående match så ställer han sig och börjar häckla linjedomaren, trettio centimeter bakom honom:
– Du vet att vi har blivit bortfuskade, va?
Sedan börjar han återigen slänga käft med fjärdedomaren:
– Även om han inte ser det som straff så måste han åka ut. Du vet det, va? Jag vet att du vet det. Och sen sätter killen frisparken… Du kan inte säga något, jag vet att du inte kan säga något, jag vet det. Men när allt kommer omkring så får jag sparken nu.
Och sedan går Taylor hela vägen fram till linjedomaren och klappar honom i ryggen:
– Jag uppskattar verkligen att din domarkompis har sett till så att jag fått sparken. Tacka honom så hemskt mycket för det.

Och vet ni vad det bästa är? Allt det här bevarades för eftervärlden av Channel 4:s dokumentärprogram ”Cutting Edge”. De hade fått tillstånd att följa Taylor under hela VM-kvalet, och hade därför en kamera fäst på honom även under den här matchen.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB