Startsida / Inlägg

Blommor med mozzarella

av Erik Niva

Det är många som mejlat eller bett i kommentarer om utlovade recept.
Här kommer ett på en av mina älsklingsrätter vars recept jag fått av en av mina vänninor som bor i ett tusen år gammalt stenhus på en kulle i Gaiole in Chianti, mitt i Chianti classico. Ett inte helt fel ställe…
Hennes Fyllda Zucchini (zuckini)-blommor är lite mer spännande än pasta och pizza, så håll till godo. I Sverige äter vi ju mestadeles bara själv zucchinin, men faktum är att blommorna är minst lika goda. Lucianas zucchini-blommor från hennes soldränkta trädgårdsland smälter i munnen och smaken förhöjs av att man äter utomhus vid familjens lilla pool. Runt oss tystnaden, över oss den toskanska stjärnhimlen och i våra glas ett sinnligt Brolio-vin.

Fyllda zucchini-blommor
Ta ett 20-tal blommor och tvätta försiktigt. Ta bort skaften. Sikta ner 1,5 dl vetemjöl i 3 dl kallt vatten, vispa kraftigt till smeten blir slät. Blanda i färsk timjan och gärna persilja också (en liten näve). Vispa. Värm olivolja till fritering i en rejäl kastrull. När oljan är ordentligt het doppar du blommorna, först snabbt i smeten och sen ner i oljan. Låt fettet rinna av på hushållspapper. Salt och peppra. Ät dem varma.
De kan fyllas med mozzarellaost, goda röror på skinka, vitlök och parmesan eller, till dessert, med ricottaost och honung. För att bara nämna några goda fyllningar.

/Jennifer

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB