Startsida / Inlägg

Lucka No. 16

av Erik Niva

OriginalkalendernPeter the Great
Alternativa kalendern – Taibi-Terror.

En knapp halvtimme in på sin debut för Manchester United – mot Liverpool på Anfield – gick Massimo Taibi ut för att plocka ner ett inlägg. Han missade. Sami Hyypiä kunde enkelt nicka in bollen i tomt mål.

Man Uniteds målvaktstränaren Tony Coton ville agera, utan att kunna kommunicera. Han sökte snabbt upp Taibis tolk, och bad honom översätta en engelsk fras till italienska:
– Never mind, son.

Tolken tog sitt uppdrag på allvar, och skrev till och med ner en fonetisering på en liten lapp som han räckte över. Coton tog, den sprintade ut till sidlinjen och la på sin bästa italienska accentuering när han vrålade ut över planen. En redan bekymrad Massimo Taibi begrep inte ett ord, utan tycktes snarare bli ännu mer förbryllad.

Och där någonstans har ni den, den totala vilsenheten i Manchester Uniteds förtvivlade jakt på Peter Schmeichels efterträdare.

Kontroversielle australiensaren Mark Bosnich hade redan hunnit bli skadad, och det blev snabbt övertydligt att inte heller Taibi var lösningen som Alex Ferguson letade efter:
– Det som hände med Taibi när han var hos oss demonstrerar återigen hur en spelares form kan påverkas av att gå till United. Vissa nykomlingar blir omedelbart lyfta av den laddade atmosfär som genomsyrar klubben. De blir stimulerade av den press som kommer från det vi tidigare uppnått och det vi förväntar oss att åstadkomma i framtiden. Sedan finns det de som tycks dömda att misslyckas från den stund de kommer till oss. Ibland blir de dessutom underminerade av en spektakulär blunder eller två, och hamnar i en ond cirkel som de aldrig hämtar sig ifrån. Så var det med Massimo Taibi, erkänner Ferguson.

Det blev bara några få matcher för italienaren, och i stort sett alla innehöll något rejält misstag. Inlägget på Anfield var ingenting mot smygaren han släppte in från Matt Le Tissier på Old Trafford, eller luftmissen som gav Gus Poyet tomt mål på Stamford Bridge.
– Vid det laget var det tydligt att vår relation med Massimo inte gynnade någon av parterna, underdriver Ferguson.

Taibi skickades snabbt tillbaka till Italien, och strax därefter försökte Ferguson satsa på ett säkert kort genom att värva världsmästarprofilen Fabien Barthez.

Det gick sådär. 

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB