Startsida / Inlägg

Champions Cup

av Erik Niva

Ja, jävlar. Som alla vet är ju åttondelsfinalsfasen numera nästan alltid höjdaren i de stora turneringarna, oavsett om det gäller Champions League eller VM.

Aldrig annars spelas så många stora matcher som berör så många av de mest engagerade länderna, aldrig annars ser vi laguppställningar så fullspäckade med de största stjärnorna på så kort tid.

Och om vi ska göra en snabbanalys då? Då blir det väl något sånt här:

Chelsea-Juventus
Haha, Claudio Ranieri tillbaka till The Bridge. Juventus har ju varit det italienska lag som imponerat mest under CL-hösten – med en fenomenalt revitaliserad Alex Del Piero i spetsen – men ändå är de det italienska lag som jag ger minst chans att avancera. Ett Champions League-fokuserat Chelsea är helt enkelt för starka.
Chanserna: Chelsea 70 %, Juventus 30 %.

Villarreal-Panathinaikos
Oooh, den riktiga glamourmatchen… Nämen, jag är inte den som rynkar på näsan åt de aningen mindre kända lagen i den här turneringen. PAO har ju en lång och ärorik europeisk tradition, och Villarreal var ju en Riquelme-straff ifrån final så sent som för två och ett halvt år sedan.
Chanserna: Villarreal 75 %, Panathinaikos 25 %.

Sporting-Bayern München
Och den stora outsidern får ett utmärkt smygarläge. Sporting är absolut inte kvalitetslösa, men de har gjort det bra i att bara ta sig vidare från gruppen. Bayern har däremot gnisslat igång på allvar de senaste veckorna, och har dessutom ett rejält sparkapital i Miroslav Klose och framförallt Luca Toni. Får de bara ordning på mittförsvaret och målvaktsspelet kan de slå vilket lag som helst.
Chanserna: Sportng 20 %, FCB 80 %.

Atlético Madrid-Porto
Iberiskt kvartsderby, med Champions League-vinnaren Maniche tillbaka på Dragão. Givetvis en kanonlottning för CL-färskingarna i Atléti, och i min värld gäller de faktiskt som favoriter. När mittförsvaret funkar, när Maxi och Simão är på spelhumör ute på kanterna, när Kun Agüero och Forlán gör varandra bättre – då är de rödvitrandiga ett riktigt bra lag.
Chanserna: Atléti 60 %, Porto 40 %.

Lyon-Barcelona
Jodå, jag förstår Lyon-representanten som sjönk ihop när lotten gav dem Barcelona. Höstens lag är ju inte bara favoriter till att vinna hela turneringen  – de är dessutom ett lag som passar Lyon riktigt illa. Claude Puel må ha stagat upp Lyons defensiv med sitt dubbla mittfältsblock, men Lyon är och förblir ett offensivt lag som mår bäst när de går framåt. Problemet är bara att de möter Barcelona – och blottar man sig mot dem så har man i praktiken begått självmord.
Chanserna: Lyon 10 %, Barcelona 90 %.

Real Madrid-Liverpool
Året då Real Madrid bara måste ta sig vidare från åttondelsstadiet så råkar dom ut för en liten mardrömslottning. Under Rafa Benitez har ju Liverpool utvecklats till det kanske jämnaste Champions League-laget av alla. Man kan nästan räkna med att de överpresterar, och är bara Gerrard och Torres friska så är de givetvis en kandidat till hela slutsegern. Frågetecknen? Hur färdigt hinner Juande Ramos få det nya Real Madrid på bara en knapp månad efter transferfönstrets stängning – och hur mycket prioriterar Liverpool jakten på sin första Premier League-buckla på 19 år?
Chanserna: Real Madrid 45 %, Liverpool 55 %.

Arsenal-Roma
På förhand det mest ovissa mötet av dem alla. Ingen människa kan ha blivit klok på vare sig Arsenal eller Roma den här hösten. Extremt hög högstanivå, horribelt låg lägstanivå – på båda lagen. Roma har tvingats CL-härdas mot engelskt motstånd två år i rad nu, och börjar närma sig den hårda smartness som turneringen kräver. Wenger har å andra sidan en fixering vid Champions League, och har realistiskt sett det som enda chans att rädda säsongen. Omöjligt att tippa idag – förmodligen avgöra januarifönstret och skadeläget.
Chanserna: Arsenal 50 %, Roma 50 %.

Inter-Man United
Haha, så sparar vi det bästa till sist då. Här i Sverige kommer ju det här ofrånkomligen att byggas upp som Zlatan mot Ronaldo, men överallt annars i världen handlar såklart det här om José Mourinhos återkomst till England och hans rivalmöte med Alex Ferguson. Så stor en match kan bli på det här stadiet, och så avgörande en match kan bli för två stjärnrykten. Är verkligen Zlatan en spelare som kan lyfta sitt lag till en Champions League-titel? Då är det dags att börja bevisa det nu. Och är verkligen José Mourinho Midas-mannen som kan förvandla vilket lag som helst till vinnare? Då vore det här den ultimata demonstrationen. There will be blood.
Chanserna: Inter 35 %-Man United 65 %.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB