Startsida / Inlägg

Lucka No. 21

av Erik Niva

OriginalkalendernA Star Is Born.
Alternativa kalendern – A Boot Has Flown

I februari 2003 spelade Man United hemma mot Arsenal i FA-cupen. Det blev katastrof. Arsenal spelade i stort sett med reservlaget, men vann ändå med 2-0 efter mål av Edu och Wiltord. Efter matchen var Ferguson fullständigt rasande, och det var megastjärnan David Beckham han var allra argast på:
– Vad fan höll du på med? Ashley Cole fick dig att se ut som en fitta.
Beckham hade känt Ferguson så länge att han visste vilket svar som skulle träffa bäst – en pik om den eviga taktiska duellen mellan hans egen manager och Arsenals tränare Arsène Wenger:
– Och Wenger fick dig att se ut som en ännu större fitta. Igen.

Enligt skvallret från Old Traffords omklädningsrum är det nu som Ferguson ska ha sparkat en fotbollssko i ansiktet på Beckham, en sko som spräckte fotbollsmodellens ögonbryn och en lång vänskap. Beckham skrev på för Manchester United på sin 13-årsdag, och hann beskriva Ferguson som en ”fadersfigur” hundratals gånger under sin tidiga karriär. Han var själv uppvuxen i arbetarklasskvarter i östra London, och hade en bakgrund som inte skiljde sig överdrivet mycket från sin tränares.
När Manchester United spelade en vänskapsmatch mot Glasgow Rangers i mitten av 90-talet satt han på spelarbussen när Ferguson tog sina unga miljonärer på en rundtur genom sin kära hemstadsdel Govan.
– Jag stannade till och med vid bageriet och bjöd dem på tatty scones (en sorts potatispannkakor). De var inte särskilt nöjda, men det gjorde män av dem, minsann, skrockade Ferguson.

Tre år senare presenterades David Beckham för Victoria Adams – popsångerskan som gick under artistnamnet Posh Spice – och från den dagen såg hans liv annorlunda ut. Frisyrerna, örhängena, sarongerna, reklamkontrakten, metrosexualiteten, ikonstatusen… Beckham blev ett fotbollsfenomen som växte till något som världen aldrig tidigare skådat – och som låg så långt ifrån Govan som världen över huvud taget sträckte sig. Ferguson upplevde det som att allt kändisglitter inkräktade på fotbollen, och konfrontationerna mellan de två började när Beckham bad om ledigt från försäsongsträningen för att förlänga sin smekmånad sommaren 1999. Ferguson vägrade. Själv hade han över huvud taget inte haft någon smekmånad när han gifte sig med sin Cathy 1966.

Ett drygt halvår senare var det dags igen. Beckham missade en träning för att vara hemma med sin sjuka son – men samma kväll var hans fru på en modemässa i London. I Fergusons ögon innebar det att hennes karriär gick före hans, och i nästa match var Beckham bestraffningspetad. Beckham själv gav inga offentliga kommentarer, men det gjorde hans fru. I en intervju med ett modemagasin beskrev hon Ferguson som ”hämndlysten” och ”långsint”:
– Under de fyra år som jag känt David har han aldrig sagt mer än ”Hallå” till mig. När David klagade över att vi inte fick någon smekmånad sa han: ”Det är ditt problem, David. Jag bryr mig inte ett skit”. Nu har han sagt att ingen är större än Manchester United, och att han vill att David ska lämna klubben.

Under de närmaste åren var relationen mellan spelare och manager bräcklig. Beckham växte till världens mest berömde idrottsman. Han blev fullständigt ovärderlig för Manchester Uniteds varumärke och marknadsavdelning – men samtidigt mindre och mindre viktig för sin manager. Bara några veckor innan cupmatchen mot Arsenal gav Ferguson en intervju till The Times. Han nämnde inga namn, men det var inte direkt svårt att gissa vem han pratade om:
– Den moderna mannen har förändrats. Det finns ett behov av att bli igenkänd, av att bli känd. Du kan se det i örhängena, tatueringarna, sättet som deras klädstil och frisyrer förändras en gång i halvåret. Många ur min generation skulle säga samma sak om den yngre generationen, och förmodligen var det likadant i mina tonår. Jag kommer ihåg när jag köpte en Dean Marin-LP, ”Deano Latino”. Den låg på matbordet i Govan när min pappa kom in och sa: ”Jesus Gud, vem i helvete är det där?”.
Ferguson fortsatte:
– Jag oroar mig för dem som har en massa pengar. Hur kan man bevara hungern i dem? Mina spelares löner har plötsligt eskalerat till rikedomar som de aldrig kunnat föreställa sig som unga. Det gör dem avslappnade, och själv tror jag att det är som bäst när de är under press.  Jag tror inte att de här lönerna någonsin kan vara bra för sporten. Du tänker för dig själv: ”Hur har det blivit så här?”.
Intervjun svängde och krängde, men summerades i en slutkläm som fick Ferguson att låta som Gudfadern från Govan:
– Folk tror att det finns grader av lojalitet, men det finns inga sådana grader. Om någon sviker mig en gång så finns det ingen väg tillbaka, sa han då.
Ferguson och Beckham hade känt varandra i drygt femton år när en fotbollssko flög genom luften i hemmalagets omklädningsrum på Old Trafford.

Sedan dess har de knappt pratat med varandra igen.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB