Startsida / Inlägg

Den enbente skyttekungen

av Erik Niva

Ibland säger en bild mer än tusen ord – och ibland måste man ta och skriva historien bakom ett bildsvep som annars varit rätt betydelselöst.

På det här klippet ser ni hur en snubbe slår in en straff. Inte så värst mycket mer, inte så särskilt mycket mindre. Hade ni bara sett det blixtra förbi på en tv-skärm i bakgrunden hade ni inte ägnat det en enda tanke.

Men – om nu jag avslöjar att det är en enbent man som gör det? Då tror jag att ni tittar en gång till. Förmodligen kommer ni ihåg att Darío Silva – 49 landskamper och 14 mål för Uruguay, Europaproffs i bla Sevilla, Portsmouth och Cagliari – tvingades amputera sitt högerben efter en svår bilolycka för lite drygt två år sedan.

Nu är han tillbaka på planen, med benprotes och allt. I en välgörenhetsmatch för Fundación Niños con Alas mellan en uruguayansk och en argentinsk elva fick hemmalaget straff – och det fanns bara en man på planen som skulle slå den.

Vad händer då härnäst för denne Silva? Jo, tro det eller icke, men nu siktar han på OS i London 2012 – som roddare.
***
I en annan del av världen ser vi en helt annan typ av återkomst till fotbollsplanerna. Efter en rad inställda matcher har nu den israeliska fotbollen återupptagits. Igår spelades returmatchen i cupen mellan storlagen Maccabi Haifa och Hapoel Tel Aviv – på den arena som träffades av en Katusja-raket under Libanon-kriget 2006 – och till helgen blir det dags för ligaspel igen.

Under den här krisen så har ju norra Israel klarat sig utan materialla skador, medan området kring Gaza-remsan bombarderats. Hemmastadion för tredjedivisionslaget Hapoel Ashkelon träffades av en raket häromveckan – några få minuter innan lagets träning skulle börja.
– Raketen landade i straffområdet, och det var en väldigt skrämmande upplevelse. Hade spelarna eller ungdomslaget varit ute på planen vid den här tiden hade det blivit en katastrof, säger tränaren Shiye Feigenbaum.

På andra sidan gränsen är ju katastrofen sedan länge ett faktum. För bara några månader sedan nådde den palestinska fotbollen en historisk milstolpe då den lyckades återvända hem.
Äntligen fick den palestinska nationalarenan i Gaza nypremiär. Sepp Blatter var på plats – Palestina är ju Fifa-erkänt sedan drygt 10 år – för att se landskampen mot Jordanien sluta 1-1.

Mindre än tre månader senare ligger nu nationalarenan återigen i ruiner.
***
Bortanför politiken – nytt mål av Zlatan, i cupförlängningen mot Genoa.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB